pieczenia - 22046 przepisów (strona:672/1470)

Wakacyjne ciasteczka 161

arbuzów. Kruche ciasto robimy według przepisu . Gotowe ciastko rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy ciasteczka. Wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Lukier robimy według przepisu . Gotowy lukier przekładamy do małych woreczków strunowych, dodajemy barwnik (lepiej za mało niż za dużo) i ugniatamy

Ciastkozercy
Babeczki z niespodzianką 283

Babeczki z niespodzianką pojawiły się już kiedyś na blogu (można je znaleźć tu ) tym razem jest to wersja do pieczenia. Do moich babeczek wykorzystałam niedawno kupione Lentilki w wersji mini, można jednak użyć dowolnych małych cukiereczków (także tych cukrowych zwykle wykorzystywanych do dekoracji). Babeczki z niespodzianką będą świetnym uzupełnieniem dziecięcych przyjęć urodzinowych - mnie kojarzą się trochę ze zwyczajem rozbijania(...)mnie M&Msy) Babeczki przygotowujemy według wybranego przepisu. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Ważne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu. Czas, kiedy babeczki są w piecu lub kiedy czekamy, aż ostygną można wykorzystać na przygotowanie kremu. Do dekoracji, oprócz malutkich cukiereczków do środka babeczki, warto przygotować sobie także większe na krem. Otwór w babeczce możemy wyciąć

Ciastkozercy
Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 145

trójkąta. Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy rogaliki zaczynając od części z nadzieniem. Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami 150

Nakładamy wiśnie lub dżem na szerszą część trójkąta i zawijamy rogaliki zaczynając tego brzegu. Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Drożdżowe ślimaczki 363

żeby dało się je skleić. Prostokąty składamy wzdłuż, przyciskamy palcami brzegi, żeby zabezpieczyć nadzienie przed wypływaniem i zawijamy w ślimaczka. Ślimaczki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath 230

ciasto w naoliwionej misce, przykryj folią aluminiową lub ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść blaszkę do pieczenia. Przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagnieć dwukrotnie rękami, aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40×30 cm, następnie rozsmaruj(...)rulon wzdłuż na pół pozostawiając nietkniętą 3 cm końcówkę. Zawiń wokół siebie obie połówki w spiralę i połącz końce tworząc wieniec. Przełóż wieniec na blaszkę i wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20-25 minut, do ładnego zarumienienia, a po wyjęciu odstaw do ostygnięcia na 30 minut. Posyp cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego! English version Pear nutella wreath (1 wreath) Ingredients

karmelowy
BUŁKI ŻYTNIE Z ZIARNAMI 260

ciepłym miejscu na około 1 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich formować bułkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić(...)ciepłym miejscu na kolejne 30 minut, by bułki lekko się podrosły. Bułki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Ziarenka lekko przycisnąć do ciasta. Piekarnik rozgrzać do 190st. Bułeczki piec około 25 minut, po czym wystudzić na kratce

Walijskie Pichcenie
Owsiane placuszki otrębowe z sosem malinowym 137

sosu z mrożonych malin. Pychotka. SKŁADNIKI 20 dag. otrąb owsianych 10 dag. otrąb pszennych 20 dag twarogu chudego  1 jabłko 3 jajka pół szklanki rodzynek szczypta proszku do pieczenia Na sos: 15 dag. malin mrożonych ( latem świeże) pół szklanki jogurtu naturalnego pół łyżeczki słodziku typu Stevia WYKONANIE Otręby wsypujemy do miski, dodajemy pokruszony twaróg, rodzynki, jabłko pokrojone(...)jajka. wszystko dobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły. Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min. Przygotowujemy sos z malin. Jeśli  wcześniej nie rozmroziliśmy malin , to nie szkodzi. Wystarczy wrzucić do garnka i lekko podgrzać , następnie zblendować. Dodać słodzik, jogurt

W kuchennym oknie Ewy
Piernik staropolski dojrzewający cz.1 284

wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. W tym czasie leżakuje sobie w chłodnym miejscu, np. lodówce. Ja w tym roku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą(...)końce związujemy gumkami, i odstawiamy na 4-5 tygodni w chłodne miejsce (np. do lodówki). W tym czasie ciasto na piernik stężeje i będzie się nadawało do rozwałkowania. Piernik/pierniczki pieczemy na kilka dni przed świętami. C.D.N. Źródło: Moje wypieki

W mojej holenderskiej kuchni
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 230

jest to zrobić dnem kieliszka lub małej szklaneczki. Do powstałej dziury wkładamy po łyżce budyniu. 5. PIECZENIE (15 min) Gotowe bułki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 min do zrumieniania brzegów. 6 . LUKIER (5 min) Cukier puder przekładamy do miseczki i dodajemy ok. 2 łyżek wody, wszystko dokładnie mieszamy i uzyskujemy śnieżnobiały, gęsty lukier. Smarujemy

Nerds Kitchen
Kokosanki. 2498

mieszamy delikatnie . Białka łączymy z zimnymi wiórkami kokosowymi . Formując łyżką ciasteczka kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotego koloru. Polecam bo są pyszne

Malinowe Pocałunki
Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach 199

już wyrośnięte i gotowe do pieczenia jest pełna foremka. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować wodą i posypać odrobiną siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50-60 minut, opcja góra-dól. Po upieczeniu chlebki wyjąć z foremek, wierzch ponownie posmarować wodą i ułożyć na kratce do wystudzenia

Monia miesza i gotuje
Domowe bezy 144

się je kiedyś suszyło w piecu chlebowym calutką noc. A rano ... chrupało i kruszyło dookoła ;) Składniki: * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru Wykonanie:   Białka podbić, dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego, małe bezy

kolorowotorcikowo
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 375

sypkie  składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam  do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka". Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia. Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę (lub specjalne  groszki czekoladowe) i dodaję mleko. Ciągle mieszając podgrzewam

W kuchni Karmel-itki
Chipsy z jarmużu ^^ 144

przyprawy ( u mnie papryka/czosnek) Jarmuż dokładnie myjemy i wykrawamy twarde łodyżki. Lekko zwilżone liście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą oraz resztą przypraw przypraw. Pieczemy 5-10 minut w 150* Trzeba mieć je ciągle na oku aby się nie przypaliły

Kuchenny Skrawek Nieba