pieczenia - 22046 przepisów (strona:676/1470)

Kakaowe ze śliwkami 206

przygotować z różnymi owocami Kakaowe ze śliwkami  SKŁADNIKI: CIASTO żółtka jaj -5 szt kakao - 3 łyżki mąka -500 g cukier kryształ -3 łyżki margaryna -1 kost proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA białka jaj -5 szt olej -0,5 szkl budynie czekoladowe - 2 opak cukier -250 g sól - szczypta DODATKOWO śliwki PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE(...)dodać proszek budyniowy i na końcu olej, dokładnie wymieszać. Wylać masę na starte ciasto ułożyć na masie śliwki i zetrzeć drugą część ciasta.  Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Z... Ziemniak! 246

purée, ich kaloryczność (która w początkowej fazie wbrew wszystkim legendom wcale nie jest wysoka!) zależy od późniejszej obróbki i sosów, z jakimi zostaną podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs.  Składniki(...)sprawiedliwie i zapiekamy w temp. 200'C przez 20 min. 7. Wyjmujemy i podajemy.** *kroimy w talarki, frytki, ćwiartki... jak Wasz żołądek sobie życzy ;) ** na 5 min. przed końcem pieczenia można posypać je serem. Pyszne, zdrowe i nie trzeba się nimi zbyt długo zajmować :) a jeśli jego smak Wam nie wystarczy, możecie śmiało użyć ketchupy, majonezu, musztardy... ;) Przepraszam

Kitchens Alphabet
Pierniczki duchy Halloween 173

Pierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować(...)jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty duszków. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dekorację robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką, którą

prawdziwe jedzenie
Bułeczki na drugie śniadanie 202

wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym)   Przepis dodano do akcji promującej książkę

prawdziwe jedzenie
Parówkowe mumie 382

paski i owinąć nimi parówki, pozostawiając miejsce na oczy. Następnie z goździków lub ziarenek pieprzu zrobić mumiom oczy. Gotowe mumie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je przez 15-20 min. w temp. 180 st.C

Pasja Smaku
Muffiny dyniowe Jamiego Olivera 160

kocham dynie i uwielbiam jej kolor. Dzisiaj proponuję muffiny Jamego ... Składniki na 12 szt: - 400 dyni - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2  szklanki brązowego cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cynamonu - 3 jaja - 1/2 szklanki oleju - szczypta soli - prażone nasiona dyni, dodatki - około 1/3 szklanki Wykonanie; - dynię obieramy, kroimy w kawałki i rozdrabniamy blenderem(...)pulpę, dodajemy jajka, olej, mieszamy łyżką - suche składniki przesiewamy do miski, mieszamy a następnie łączymy z pulpą dyniową. Na samym końcu dodajemy wybrane dodatki. - papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem- babeczki będą wilgotne w środku, ważne żeby do patyczka nie kleiło się surowe ciasto. / /źródło http://kulinarnemiszmasz.blogspot.com

Anioły w kuchni
Strudel grzybowy 160

serdecznie…może zdjęcie nie jest zniewalające, ale smak super;)  Składniki (na 1 formę) Ciasto: - 250g mąki pszennej - 12g drożdży - 12g cukru - 2,5g soli - 1,5g proszku do pieczenia - 25ml mleka - 125g masła - 3 jajka Farsz: 200g pieczarek 100g boczniaków 10g suszonych podgrzybków 10g czosnku 5g tymianku 50g cebuli 20g masła sól i pieprz Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki(...)Ciasto oprószyć mąką, wyrobić ponownie. Przełożyć na Stolnicę irozwałkować formując kwadrat 40x30. Posmarować ciasto przygotowanym farszem z grzybów zawinąć w rulon zaczynając od krótszego boku i włożyć do formy .Piec w piekarniku w temp. 190 st.C przez 20 min, pozostawić do ostygnięcia. Smacznego! /źródło Tupperware

Anioły w kuchni
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 267

pociąć pod skosem na 6 - 7 cm fragmenty. Czynność powtórzyć na pozostałej części ciasta. Pokrojone paszteciki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i  pieczemy

Anioły w kuchni
Kokosanki 192

mąkę. Wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką wkładaj na nią kokosanki, formułując cisteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut. Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Kokosowo-śliwkowy przekładaniec 217

suszonymi śliwkami na kruchym spodzie i z apetyczną pianką na wierzchu. Składniki; 2,5 szkl mąki,  0,5 szkl cukru pudru, kostka margaryna,  łyżeczka proszku do pieczenia,  4 żółtka  Z podanych składników zarobic ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce. 100 g wiórek kokosowych 2 szklanki mleka, 200 g śliwki suszone kalifornijskie 0,5 kostki(...)dodając kokos. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Połowę piany dodać do masy kokosowej, wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki, masę kokosową i pozostałe białka. Piec  40 minut w 180 stopniach lub do zrumienienia białek

Anioły w kuchni
Rolada szpinakowa z serem i łososiem wędzonym 226

pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać  z masą szpinakową .Prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę szpinakową, rozsmarować po całej blaszce. Piec 15 minut. Po upieczeniu ciasta zostawić je na 5 minut do ostygnięcia, a następnie zdjąć papier .Fetę wymieszać z kozim serem wymieszać , całość rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym. Na serek

Anioły w kuchni
Torcik orzechowy z masą kawową 183

pieczenia 2 łyżki bułki tartej 30 dag orzechów włoskich zmielonych Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, wylać na tortownicę i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Masa: 4 jajka, 0,5 szkl cukru pudru,  1,5 -2  kostki masła, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,  opcjonalnie odrobina alkoholu. Jajka ubić

Anioły w kuchni
Placek wspaniały 467

pieczenia 1 łyżka wody gazowanej Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem i wodę, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez około 35 min.  Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch

Anioły w kuchni
Bułeczki ze szpinakiem 205

płaska łyżka  soli 100 ml mleka   150 ml wody   100 g smalczyku smakowita pajda 100 g szpinaku mrożonego   jajko do posmarowania bułek   papier do pieczenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)kawałki i formować bułki. Gotowe układać na wyłożonej papierem blaszce i odstawić.  Po  około 15 minutach posmarować jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 - 35 minut. Smacznego! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Anioły w kuchni
Babka kawowa 168

kawę w cieście:) Zapraszamy na babkę kawową. Składniki; 250 g masła, 5 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, dowolny aromat do ciasta, Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy na puszystą(...)masę. Następnie dodajemy sypkie składniki wcześniej przesiane oraz kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Mieszamy ciasto delikatnie szpatułką do połączenia składników.Przekładamy do formy. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ok. 50 minut

Anioły w kuchni