oliwą. Z uwagi na dużą zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu, stąd bardzo często jest łączony z tłustymi mięsami, baraniną i wieprzowiną. Dobrze smakuje również z serami. Tatar z pieczonego bakłażana to smaczna przekąska z chrupiącymi ogórkami i suszonymi pomidorami, z wyrazistym dodatkiem kaparów i marynowanego pieprzu, pod chmurką puszystego kremu pomidorowego. Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej(...)lodówki. Każdy bakłażan przeciąć wzdłuż na 4 plastry, skropić olejem pomidorowym, posypać solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć pomidorki koktajlowe. Bakłażana wystudzić, miąższ wydrążyć łyżką, posiekać. W rondlu poddusić (5 minut) na oleju pomidorowym posiekaną cebulę, czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, marynowany pieprz. Dodać posiekany bakłażan
SzczyptaSmaQbatoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem
SzczyptaSmaQszkoły lub pracy. Polędwiczka wieprzowa panierowana w wytrawnych ciastkach owsianych i migdałach z frytkami z marchewki i selera. Pracy przy tym niewiele, wstawiamy do piekarnika i samo się piecze ;) Można podawać na ciepło i na zimno. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 3-4 Składniki: Polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, Migdały 50 g, Wytrawne ciastka owsiane 50 g, Oliwa(...)smażenia, Sól i pieprz, Kilka gałązek tymianku, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, Frytki z selera i marchewki pieczone z tymiankiem. Przygotowanie: Frytki: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki, posypać solą, pieprzem posiekanym tymiankiem i granulowanym czosnkiem, skropić oliwą, wymieszać. Ciastka zmielić z migdałami w blenderze. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie z rozgniecionym czosnkiem. Wstawić
SzczyptaSmaQdłuższego boku, w kierunku pustego kawałka, każdy rulonik pokroić na 5 kawałków. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub oliwą, wyłożyć zawijaski. Piec 15-20 minut. Przybrać zieleniną, u mnie listki bazylii, macierzanki i młodych buraczków. Podawać na ciepło lub zimno
SzczyptaSmaQprzenieść na formę do tarty, dokładnie docisnąć do dna i boków - ciasto na dnie formy nakłuć widelcem i piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia. - w tym czasie przygotowuję
Basia w kuchniroku jednego dnia przed świętami pieczemy z córka pierniczki. Zostało już naprawdę niewiele czasu więc tym razem mam przepis na " szybkie pierniczki" nie potrzebują czasu na zmiękczenie ani czasu chłodzenia w lodówce. Zagniatamy, rozwałkujemy, wycinamy i pieczemy gotowe:) Szybko łatwo przyjemnie :) a ile radości przy tym mają małe szkraby zresztą ja też. W tym roku postawiliśmy na nieco inny(...)mąki. - Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować. Moje krasnali przy tworzeniu : - moją inspiracja do przepisu pochodzi z tu Smacznego
Basia w kuchninami... ale wiem ,że nadal z nami zasiada na swoim miejscu. Na niedzielny obiad podałam zupę migdałowa z żurawiną, wellingtona z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile....... SKŁADNIKI: - schab b/k użyłam(...)jest kruchy i soczysty w połączeniu ze szpinakiem i ciastem francuskim tworzą wyśmienitą całość - wellingtona z polędwicy najlepiej smakuję krótko po upieczeniu - świetnie do tego nadają się pieczone ziemniaczki, które można równocześnie piec ze schabem. Smacznego
Basia w kuchniukładam obok czosnek i szalotkę - smażę 1 minutę dokładam masło i smażę kolejną minutę polewając ja masłem - ja wyznaję zasadę, że na 1 cm wysokości mięsa 1 minuta pieczenia (lubię wysmażenie medium) - po tym czasie układam na patelni paprykę, pomidorki, czosnek, szalotkę - oraz pod wołowinę kładę kawałek chleba(...)mięso się dalej nie smażyło, ale doszło do odpowiedniej struktury w piekarniku - dzięki grilowaniu czosnku i szalotki pozbędziemy się intensywności i nadamy im cudownego aromatu i konsystencji - piekę mięso 5 minut po tym czasie wyciągam mięso na 5 minut i odkładam, aby sobie odpoczęło - a patelnie wraz z warzywami wkładam dalej do piekarnika, aby warzywa zmiękły - tak gotowe
Basia w kuchniwykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada - smarujemy nasze prostokąty wodą posypujemy solą morską i naszymi ulubionymi nasionami - przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - pieczemy ok 15-18 minut do zbrązowienia brzegu (zależy od naszego piekarnika) - studzimy na kratce, trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku do ok 8 dni(ale czy one tyle tam pozostaną
Basia w kuchniminut tak przygotowane ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i wkładam na 1 godzinę do lodówki ! po tym czasie wyciągam wkładam do przygotowanej blaszki (wykładam ją papierem do pieczenia) uderzam pięścią, aby ją odgazować. rozprowadzam równomiernie po blaszce przygotowuję kruszonkę rozkruszam masło z cukrem, mąką(...)żółtkiem i dodaję cynamon posypuję ją ciasto i odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia nastawiam piekarnik na 180 stopni do nagrzanego wkładam nasze ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika) gotową studzę na kratce przygotowuję lukier mieszam cukier puder z letnią wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę
Basia w kuchnipomocą odrobiny wody - staramy się uformować jak najgładsze chlebki (rozpłaszczam ciasto zbieram do środka tworząc sakiewkę obracam i delikatnie formuję bułkę - układam na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut - po tym czasie chlebki smaruję(...)żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta - możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste - pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest inny) - studzimy chlebki, gdy są już ostudzone odcinamy górę i wyciągamy środek uważając
Basia w kuchnikolejną 1 godzinę - przed końcem wyrastania nagrzewam piekarnik do 220 stopni - wyrośnięte chlebki smaruję oliwą i posypuję mąką wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 20-25 minut - chleb pozostawiam do całkowitego ostygnięcia na kratce Pieczenie chleba to wyjątkowa chwila ten zapach unoszący się po domu i ciekawość smaku... polecam każdemu . Smacznego
Basia w kuchnibabeczek 90 g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 250 g mąki pszennej 6 łyżek cukru (można użyć cukru brązowego) 1 łyżeczkę cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml mleka 75 ml oleju (używam rzepakowego) 2 jajka szczypta soli SPOSÓB WYKONANIA - wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą(...)wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :) nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę namówić. łatwo też ją schować
Basia w kuchnijeszcze delikatnie całość obsypuję mąką przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. - w tym czasie przygotowuję posypki oraz nasze bazę do pieczenia - rolkę papieru lub puszkę owijam srebrną folią, końcówki wpycham w środek, aby rurka mogła spokojnie sobie stać - gdy nasze ciasto już podwoiło swoją objętość, kładę je na blat wysypany odrobiną(...)ciasta. - tak przygotowane ciasto smaruję tłuszczem i obtaczam w naszej wybranej posypce - odstawiam stojąco na blaszce i tak postępuję z każdym kawałkiem ciasta Nagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę 15-20 minut w zależności od grubości naszego ciasta i od preferencji naszego piekarnika. Kurtosz jest przepyszny słodki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak wiadomo najsmaczniejszy jest taki
Basia w kuchnistół :) połączenie tych przepysznych składników daje niesamowity smak :) Składniki : 40 dag mąki 1 margaryna 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Nadzienie ; 5 białek 1 cukier waniliowy Skworcu 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej 40 g orzechów laskowych Skworcu 40 g migdałów Skworcu Sposób(...)masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać . 7. Na każdy okrągły placuszek nakładać po łyżeczce masy . 8. Zlepiać tak jak pierogi i odwracać tak jak by sadzając każdy pierożek. 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają mieć złoty kolor. 10. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chili