pieczenia - 22046 przepisów (strona:650/1470)

Ciasto z mąki razowej z malinami 149

mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, mogą pozostać grudki. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny lub inne owoce sezonowe. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 181

Uformowaną kulę wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy(...)części. Każdą lekko rozciągamy dłońmi, nie ugniatamy i nie wałkujemy, przekładamy na przygotowane blaszki. Na pizzy rozsmarowujemy konfiturę z czerwonej cebuli, układamy pokrojony w plastry ser i orzechy. Pizzę pieczemy około 10 minut. Przed podaniem posypujemy kiełkami rzodkiewki

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe muffiny z borówkami 126

naprawdę pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, puszyste i wilgotne.   Składniki suche: 2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B  Schär  ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru Składniki mokre: 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 170 ml mleka 6 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: borówki lub inne owoce sezonowe Przygotowanie(...)się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek do każdej babeczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb razowy z suszonymi pomidorami 170

ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ponownie przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 210 stopni. Wierzch chleba przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Strucla z orzechami i cynamonem 118

zwijamy. Następnie kroimy w plastry, układamy na wyłożonej pergaminem blasze (jak na zdjęciu poniżej) i pozostawiamy do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z solonym karmelem 138

ciasta odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wsypujemy suszony groch lub fasolę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię z nasionami  i pieczemy jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem jabłek ciasto musimy ostudzić. Wypełnienie:  Wyciskamy sok z cytryn do dużej miski, usuwamy wszystkie(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypujemy cukrem perlistym i płatkami soli morskiej. Foremkę z tartą stawiamy na większej blaszce przed włożeniem do piekarnika (jeśli chcemy uniknąć zabrudzenia piekarnika karmelem). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Jesienne ciasto dyniowe 156

przygotować sobie zapasy puree z dyni. Wystarczy upiec miąższ dyni, potem zmiksować i zamrozić.   Składniki: 150 g masła 250 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1/4 łyżeczki kardamonu 200 g puree z dyni 2 jajka 150 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)składniki się połączą. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 55 minut, lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z łososiem i kurkami 201

składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy suszoną fasolę, groch lub kaszę i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie zdejmujemy folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut. Farsz:  Grzyby czyścimy, większe kroimy. Na średnim ogniu podgrzewamy klarowane masło(...)widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno-serowym. Pieczemy około 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe curry z krewetkami 171

pietruszki Przygotowanie: Dużą dynię przecinamy nożem na dwie części. Będzie służyła jako naczynie do podania curry. Łyżką wyjmujemy pestki. Dynię smarujemy oliwą i obsypujemy solą. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni C.  Obieramy szalotki, kroimy w piórka i smażymy na oliwie w woku lub głębokiej patelni

Smakowity Blog Kulinarny
Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi 139

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wlewamy do formy. Na wierzch łyżeczką nakładamy masło orzechowe, po czym patykiem robimy esy-floresy. Na koniec na wierzchu układamy orzeszki ziemne. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 255

ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać co najmniej 15 minut i podawać do stołu. SMACZNEGO

zielonacukinka
Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 185

wystarczy posmarować masłem. Mi z jednego opakowania filo wyszły 24 samosy. Gotowe układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Gotowe nakładamy na talerze i podajemy ze schłodzonym sosem miętowym. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Walentynkowy tort serce 152

masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy

W poszukiwaniu inspiracji
Calzone z mięsem mielonym 186

pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 190

dworze zimno, postanowiłam więc zaszaleć z czekoladą. W końcu nic nie poprawia nastroju tak skutecznie jak domowe ciasto z duuużą ilością czekolady... Zapach pieczonego ciasta czuć na całej klatce schodowej jeszcze długo po przyrządzeniu.  Potrzebne nam: *Na ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 3 łyżki ciemnego kakao - 3/4 szklanki cukru pudru - 150 g masła - 2 żółtka - pół tabliczki deserowej czekolady(...)płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Przykryć ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić.  W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier

W poszukiwaniu inspiracji