pieczenia - 22046 przepisów (strona:641/1470)

Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką 112

dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto.  Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, wykładamy na papier do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut. Kruszonka: Mąkę, cukier, cukier(...)waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Każdą bułeczkę smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 190 stopniach przez ok. 15 minut do zrumienienia. Moje posty

Słodka Strona
Kruche Ciasteczka z Cukrem 221

zaspokojenie ochoty na "coś słodkiego" zarówno dla dorosłych jak i dzieci. A jaka zabawa przy ich tworzeniu... ;) Kruche Ciasteczka z Cukrem - Składniki: 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru  cukier waniliowy 2 żółtka 100 g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 2 łyżki oleju niewielka ilość mleka cukier gruboziarnisty(...)wykrawamy kształty za pomocą foremek (jeżeli ich nie posiadamy możemy użyć np. szklanki). Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Każde ciastko smarujemy mlekiem, a następnie posypujemy cukrem.  Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze ok. 170 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów ciasteczek.  źródło inspiracji:  margarytka.blogspot.com Moje posty

Słodka Strona
Kokosanki 192

(można posłużyć się również gałkownicą do lodów lub łyżką). Odstawiamy w takiej postaci na ok. 10 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni. Pieczemy przez ok. 8-10 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Wskazówki: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową i nie mogą być "za świeże" w przeciwnym razie białka będą zbyt rzadkie

Słodka Strona
Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem 187

minut. Po tym czasie kroimy paszteciki o szerokości ok. 2-3 cm. Przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy mlekiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia ok. 20-25 minut. Moje posty

Słodka Strona
Ciasteczka z Lawendą 186

suche możemy dodać odrobinę wody. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm i wykrawamy za pomocą foremki lub szklanki niewielkie ciasteczka. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10-12 minut. Gotowe i ostudzone ciasteczka możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.           Moje posty

Słodka Strona
Mini Hamburgery 297

średnicy ok. 3 cm, które następnie lekko spłaszczamy. Przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy przez ok. 10 minut w 175 stopniach do zrumienienia. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy

Słodka Strona
Domowe Jagodzianki 192

płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia. Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki lekko ostygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się

Słodka Strona
Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym 337

Orzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi jagodami i poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: pół szklanki mleka (125 ml) 2 czubate łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 30% 200 ml mleka skondensowanego 150 g poziomek

Słodka Strona
Bułeczki Orkiszowe 124

wyłożoną papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach). Odstawiamy na kolejne 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy jajkiem rozbełtanym z ok. 3 łyżkami mleka i posypujemy płatkami orkiszowymi.  Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-20 minut.     źródło inspiracji: kuchennewspomnienia.blogspot.com Moje posty

Słodka Strona
Domowe Bułki do Hot-Dogów 232

dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.     Moje posty

Słodka Strona
Pizzerinki 326

pieczenia. Każdą porcje smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy szczyptą: oregano, bazylii, tymianku, pieprzu, czosnku, odrobinę solimy. Następnie wykładamy farsz pieczarkowy i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą . Pieczemy ok. 10-15 minut w 210 stopniach. Moje posty

Słodka Strona
Prosty Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami 461

Tradycyjny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno z galaretką i naszymi ulubionymi owocami. Deser idealny na letnie dni, ciasto bez pieczenia dzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki. Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu

Słodka Strona
Domowy Longer KFC 2412

przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla longera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć). Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Stripsy: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy

Słodka Strona
Domowy Zinger KFC 1626

bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia. Stripsy: Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy

Słodka Strona
Mini Calzone 299

.  Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem lub czarnuszką (opcjonalnie). Mini Calzone pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-6 minut do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi sosami, np. czosnkowym, chili lub z ketchupem

Słodka Strona