pieczenia - 22046 przepisów (strona:636/1470)

Tarteletki z piwnego ciasta z ananasem w syropie kawowym, jabłkiem i bananem 212

ułożyć cząstki ulubionych owoców . Ja wykorzystałam banany pokrojone w grube plastry oraz niewielkie cząstki jabłek .  Łasuchy mogą przed pieczeniem posypać lekko owoce brązowym cukrem . Tarteletki piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zazłocenia.  Po lekkim przestudzeniu do owoców dołączyłam kawałeczki  ananasa w syropie kawowym , jaki otrzymałam od pani Moniki ze sklepu  Anielskie Przysmaki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki śniadaniowe 236

skomplikowane i aż tak bardzo czasochłonne, jakby mogło się wydawać, to czemu nie zafundować sobie takiego luksusu, jakim jest gorąca, pachnąca bułka prosto z naszego własnego pieca? Składniki: 50-60 dkg mąki tortowej , 3 dkg drożdży , niepełna szklanka ciepłego mleka , łyżka cukru ,  łyżeczka soli , 1 jajko , około 1/4 kostki miękkiego masła . Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać(...)porcji robię 12 niewielkich bułeczek. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, jedna obok drugiej. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do pieca można posmarować je roztopionym masłem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut - powinny być rumiane. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy bułki są już upieczone, postukajmy palcem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 190

moim domu w ogóle coraz rzadziej jemy mięso, czasem się zastanawiam, czy za jakiś czas nie staniemy się wegetarianami. No, ale póki co, dopieszczamy podniebienia kotlecikami, pieczeniami, pulpetami ;) Jeśli mielone, to tylko własnoręcznie przygotowane. Nie kupuję gotowego, bo wiem, co może być w środku... A jak kupię świeży kawałek mięsa i sama go zmielę(...)tylko takie daje gwarancję najwyższej jakości. Dzisiejsze mielone przygotowałam z suszonymi śliwkami i sproszkowaną papryką piri-piri, którą dostałam jakiś czas temu od Naczelnej . Ostrzegła mnie, że to prawdziwe piekło w gębie i miała rację, bo pierwsze użycie tego zmielonego ognia było kulinarną katastrofą ;) potrawa nie dała się zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka migdałowe a'la makaroniki 193

oddalone od siebie o około 2 cm. Blaszkę odstawić na przynajmniej 30-40 minut, podobnie, jak przy pieczeniu makaroników. Piekarnika nagrzać do temperatury 160 stopni, wstawić ciasteczka i piec około 12-14 minut.  Z papieru zdejmować po lekkim przestudzeniu. Część ciasteczek lekko oblałam polewą czekoladową i obsypałam płatkami migdałowymi. Resztę schrupaliśmy bez dodatków. wyszły pyszne, słodkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto marchewkowe z chili 242

tortowej), 1 czubata łyżeczka cynamonu , 1/4 - 1/3  łyżeczki ostrej papryki , szczypta soli , 1,5 łyżeczki sody , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia . Całe jajka ubić z cukrem i solą, dodać olej i śmietanę - dokładnie połączyć, najwygodniej przy(...)użyciu ręcznego miksera. Dołożyć wytłoki, cynamon i paprykę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą z proszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta. Przed pokrojeniem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karczma Stara Wozownia i jej przysmaki 185

polecałam ten lokal znajomym. To jest chyba najlepsza reklama - z ust do ust.  Antyreklama też mi się zdarzała - ponoć bywam upierdliwa, ale... Kiedy otrzymuję na wpół surową pieczeń, a kelner usiłuje wmówić mi, że to naturalny kolor mięsa - wymiękam. Kiedy podane sztućce są niedomyte, obrusy poplamione, a na szklankach widzę resztki śladów karminowej szminki (tak, tak....) - wychodzę(...)tradycji – tu, w klimatycznym wnętrzu, w otoczeniu starych zdjęć i zabytkowych przedmiotów codziennego użytku, znajdziesz doskonałą kuchnię polską – aromatyczną golonkę w piwie, delikatne polędwiczki w sosie kurkowym, staropolską kaczkę pieczoną w majeranku z jabłkami, czy pyszne, domowe pierogi. Zapraszamy na podróż w czasie i smaku... Wnętrza są naprawdę piękne. Bardzo klimatyczne, przytulne i oddające charakter pomieszczeń - tam naprawdę kiedyś była

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebularze - lubelski przysmak 250

Przeglądając ulubione blogi trafiłam na przepis u Madame Edith   i postanowiłam, że własnie z jej przepisu upiekę swoje pierwsze cebularze. Wiem, że będę je piec częściej, bo są naprawdę smaczne. Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Kiedyś dość często gościłam w tamtych rejonach, ale (niestety) nie natknęłam się na cebularze(...)szkoda, bo gdybym ich spróbowała, to na pewno na stałe zagościłyby w mojej kuchni. Cebularze są pyszne na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :) Składniki ciasta: 30 dkg mąki pszennej , pół szklanki ciepłego mleka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 178

mniej więcej równe plastry o szerokości 4-5 cm. Poszczególne kawałki układać na sztorc w tortownicy (lub innej okrągłej formie) wyłożonej papierem do pieczeniaPiec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut.  Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można podawać lekko ciepłe. Ciasto jest niezwykle wilgotne i smaczne. Migdały przed

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 278

łasuchów ;) Gotowi na ucztę? :) Składniki: 1, 5 szklanki mleka , 3 jajka , 1,5 szklanki mąki , 2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM< , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli . Dodatek: słoiczek Czeko(...)Orzechowej z Anielskich Przysmaków Składniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 282

kilkucentymetrowe paski i skręcać je: Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :) Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepszy Piernik 391

Ciasto dzielimy na 4 porcje. Formę prostokątną o średnicy 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy pierwszą porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta. Krem grysikowy: 500 ml mleka 12 łyżeczek grysiku błyskawicznego (inaczej błyskawiczna kasza manna

Made By Mom And Son
Biszkopciki dla dzieci 141

Zapraszam :)          Składniki : 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mielonych Migdałów Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka Cukru marcepanowego Skworcu 1 szklanka cukru  5 jajek Wykonanie  ; Jajka ubić z cukrem i cukrem marcepanowym, dodać(...)migdały ,   mąkę i proszek , wszystkie składniki wymieszać . Foremki wysmarować margaryną , nakładać po łyżce do każdej przegródki , ( jeśli  macie duże foremki to po 1,5 lu 2 łyżki ) . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Do przełożenia biszkopcików użyłam kremu Toffi Dr. Oetkera. Jeśli wolicie same biszkopciki to posypcie tylko cukrem pudrem. Pyszne i proste

Sama słodycz i szczypta chili
Piernik- szybki i łatwy ;) 5704

kakaową mieszaninę, ciągle miksując. Na koniec dodajemy powidła i delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni. Pieczmy 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- jeśli jest suchy, możemy wyjmować ciasto, jeśli jest jeszcze oblepiony ciastem, powinniśmy je trochę dopiec. Piernik możemy udekorować roztopioną czekoladą, cukrem pudrem lub dowolną

Czerwona Porzeczka
Drożdżowy wieniec świąteczny 287

Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i formujemy wieniec. Nacinamy ostrym nożem od zewnętrznej strony. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Wystudzone ciasto możemy udekorować lukrem. Smacznego! :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Moje Ciacho . Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 305

mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej(...)olejem i oprószonej mąką gryczaną. (Nasza forma miała 40 cm x 12 cm) Odstawić w ciepłe miejsce ( około 30 stopni)  na około 1 godzinę  do wyrośnięcia.  Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 1 godziny (do suchego patyczka

głodny alergik