pieczenia - 22046 przepisów (strona:636/1470)

Muffinki bananowo – czekoladowe 172

czekoladowe ! Połączyłam je z bananami i płatkami migdałowymi - efekt niesamowity! Zobaczcie jak je zrobiłam! SKŁADNIKI: - mąka – niepełna szklanka - kakao – 2 łyżki - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta - płatki migdałów – 4 łyżki - banan – 1 duża szt - jajko – 1 mała szt - mleko – 0,4 szklanki - olejek migdałowy(...)olejek migdałowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! )wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane. Smacznego

Ostra na Słodko
Serniczki cappuccino z orzechami 202

kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do temp.160C. Spód : łączymy orzechy , cukier i roztopione masło. Otrzymaną masę układamy na dnie foremek do muffinek ( delikatnie uciskamy ). Pieczemy 10 min. i odstawiamy do wystygnięcia. Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 230C. Miksujemy ser z cukrem i mąką. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę i ponownie(...)mieszamy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzącej wody. Schładzamy. Schłodzoną dodajemy do masy serowej , cały czas miksując. Wykładamy do foremek na podpieczony spód. Pieczemy 10 min. Zmniejszamy temp. do 120C i serniczki pieczemy jeszcze przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy kleksem bitej śmietany i np. ziarnami całej kawy. Będzie pysznie

Ostra na Słodko
Sernik puszysty 356

wylewamy do formy (u mnie była to silikonowa forma do keksu ). Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180ºC. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie, i niestety – lubi popękać. Studzimy przez ok. 3 godziny. Cukier na karmel rozpuszczamy na patelni i wylewamy wzorki na papier do pieczenia. Zostawiamy do zastygnięcia. Gorącą polewą i karmelowymi wzorami ozdabiamy sernik przed

Ostra na Słodko
Kurczak w miodowo – musztardowej glazurze 424

kurczak .. delikatny i rozpływający się w ustach , soczysty i delikatny , z lekko chrupiącą skórką- któż z nas nie lubi takiego kurczaka ?! Marynata miodowo – musztardowa pięknie złoci się podczas pieczenia i sprawia , że skórka staje się niesamowicie chrupiąca! Znika z talerzy w tempie ekspresowym! SKŁADNIKI: - podudzia z kurczaka – 4 szt – miód prawdziwy – 5 łyżek – musztarda(...)naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego. Polewamy pozostałą marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ( często przewracając oraz polewając marynatą ) przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką posypane natką pietruszki

Ostra na Słodko
Gofry pizzowe z kurczakiem 354

Ciasto odstawiamy na 10 minut. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z ciastem. Dodajemy przyprawę do pizzy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 7 minut. ( W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylamy na 3 sekundy ) Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Pierś z kurczaka tniemy w paseczki , posypujemy przyprawą gyros

Ostra na Słodko
Szarlotka ucierana 172

klasycznej szarlotki .   SKŁADNIKI:   - maślanka – 250 ml - jajko – 3 szt - cukier – 1 szkl - olej – 125 ml - cukier waniliowy – 1 op - proszek do pieczenia – 3 łyżeczki - mąka – 2,5 szklanki - jabłka – ok. 1 kg - bułka tarta – do posypania   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy maślankę(...)olej , mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy. mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
SERNIK WANILIOWY Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 446

które zachwyci nie tylko wielbicieli serników ! Miękki , puszysty , delikatny i niesamowicie łatwy! Taki sernik zniknie z talerzy błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: – mąka – 2 szklanki – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – masło – 100 g – cukier – 0,5 szklanki – jajka – 2 szt MASA BUDYNIOWA: – mleko – 1 l – budyń czekoladowy(...)cukrem. Stale ucierając dodajemy żółtka i serki homogenizowane. Dodajemy budyń śmietankowy a na samym końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy. Przygotowaną masę rozkładamy na wystudzonym budyniu. Pieczemy około 40 minut w 160C. Studzimy. Smacznego

Ostra na Słodko
Pizzerinki z szynką 148

luźne ciasto. Przykryj ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Dzielimy na 6 małych części i formujemy placuszki oprószając dłonie mąką. Kładziemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 40 minut. FARSZ: Cebulę kroimy w krążki, w ędlinę kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w kosteczkę, k ukurydzę odsączamy z zalewy. Na patelni(...)dodajemy wędlinę. Chwilę razem podsmażamy. CAŁOŚĆ: Ciasto smarujemy sosem pomidorowym ( ja posmarowałam bardzo cienko , gdyż tak lubię , Wy możecie śmiało dodac więcej ). Układamy wędlinę i warzywa. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni

Ostra na Słodko
Kruche ciasteczka daktylowo – kokosowe 172

ciasto i tworzymy z niego wałek o grubości ok. 3 cm i kroimy na plasterki (ok. 1 cm ) Delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 min w 180 st. C. Z pozostałego cukru pudru pudru i soku pomarańczowego robimy lukier. Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych

Ostra na Słodko
Baba drożdżowa „leniwa” z kruszonką 213

łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę. Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. KRUSZONKA : Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach. Posypujemy obficie ciasto. Pieczemy 40 minut / 180C. Smacznego

Ostra na Słodko
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 292

furorę i zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysta pierś z kurczaka … aromatyczne suszone pomidory … kremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu z chrupiącą skórką pieczonych ziemniaczków i soczystymi buraczkami sprawiają , że nie można się oderwac od stołu! Było naprawdę pysznie! A danie powtórzę już w te Święta!   Składniki: - filet z kurczaka(...)fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy tworząc roladkę. Całośc zawijamy w folię. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. * Przed końcem pieczenia otwieramy folię i trzymamy jeszcze ok. 5 minut w piekarniku. Sposób na przyrządzenie ziemniaczków : 1. sposób : możemy je wcześniej ugotować ( nie na bardzo miękko ) , a potem przez

Ostra na Słodko
Simity – tureckie bajgle 132

obtaczamy obficie w uprażonym sezamie. Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut

Ostra na Słodko
Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą 139

środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy. Noże możemy wyciąć delikatny wzorek. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią

Ostra na Słodko
Tarta brzoskwiniowa z kremem 164

cukier będzie dobrze rozpuszczony. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min / 200C. KREM : Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do mascarpone wymieszany z cukrem. Mieszamy z płatkami / wiórkami wydrążonymi ze świeżego kokosa. CAŁOŚĆ: Przygotowanym kremem smarujemy upieczone i lekko

Ostra na Słodko
Pavlova z kremem i owocami 322

blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg. Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia. KREM: Mascarpone miksujemy z cukrem na gładką kremową masę. Śmietanę ubijamy na sztywno

Ostra na Słodko