fot.2) , dbając o to aby brzegi były dobrze sklejone. Mini strucle ułożyć na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut, do uzyskania ładnego, rumianego koloru. 50g masła roztopić i jeszcze gorące mini strucle posmarować masłem i posypać grubo cukrem pudrem. Przechowywać
Świat Ciastailości domków, które chcemy wykonać (fot.1) . Z reszty ciasta z powodzeniem możemy wykonać tradycyjne pierniczki np. w kształcie gwiazdek. Gotowe elementy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 200ºC. Wystudzić. Fronty domków najlepiej studzić na krawędziach kubka, na których będą serwowane (fot.2) . Przygotować lukier. Ubić białko, powoli dodając cukier puder
Świat Ciastakoniec dosypać rodzynki. Przygotować foremkę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem, prawie do pełna wgłębień. Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić. W trakcie pieczenie przygotować dekorację z masy cukrowej: kawałki komina, spodnie, buty i ocieplacze Mikołaja (fot.1) . Wykonać tyle sztuk
Świat Ciastaściągnąć z palnika. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Dobrze wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple(...)podwojenia objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej z nich wgłębienie (fot.1) , przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, a następnie wypełnić budyniem (fot.2) . Piec w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki, rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą (jeśli lukier będzie zbyt
Świat Ciastawyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 20-30 minut, przykryte ściereczką. Gdy już wyrosną posmarować je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w temp. 180ºC przez około 15 minut do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat CiastaSkładniki na 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczk1 esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na krem: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej(...)drugiej - mokre. Zawartość obu misek szybko połączyć (tylko do połączenia się składników). Przygotować formę do muffinek, którą należy wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości (fot.1) . Piec w 180°C przez 20-25 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Teraz przygotować krem. Serek i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Składniki na krem zmiksować razem na puszystą masę
Świat Ciastafot.1) . Wymieszać. Przygotować formę o wymiarach 23 x 35 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej masę serową. Wyrównać (fot.2) . Całość piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Można posypać wierzch cukrem pudrem. Sernik bardzo długo zachowuje świeżość
Świat CiastaNastępnie nakryć je ponacinaną stroną ciasta i dokładnie posklejać brzegi. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka i posypać cukrem. Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, do momentu aż się ładnie zarumienią. Inspiracja: gdywbrzuchuburczy linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat Ciastaciasto musi podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) (fot.1) . Rozwałkowane ciasto ponakłuwać widelcem, następnie rozłożyć na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz truskawki (fot.2) . Całość delikatnie posypać cukrem. Na tak przygotowane ciasto posypać kruszonkę (którą przygotowujemy(...)sposób, a mianowicie wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść, rozcierając palcami na drobne kawałeczki) oraz płatki migdałów. Całość ponownie odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem. Źródło: kuchnialidla Przepis bierze udział w akcjach: linkwithin_text
Świat Ciastazrobi się błyszcząca. Przygotować największą blaszkę z piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia a następnie rozsmarować na nim ubite białka (zostawić 1 cm odstępu od brzegów papieru) (fot.1) . Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 20-25 minut. Teraz czas na mus truskawkowy. Truskawki i cukier puder wrzucić do miski. W osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w wodzie. Truskawki
Świat Ciastanastępnie pociąć go na krótsze części. Z każdej z nich uformować rogalik (fot.1) . Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia (fot.2) . Piec 12-14 minut w temperaturze 180°C. Teraz czas na przygotowanie posypki. Wszystkie składniki należy wrzucić do szczelnego pojemnika lub słoika. Wymieszać i trzymać zamknięte przez cały czas, w którym robimy rogaliki. Gotowe rogaliki
Świat CiastaBlaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 mm i wykroić z niego trójkąty w trzech rozmiarach (fot.1) . Ciastka przełożyć na blachę i piec około 10 minut. Konfitury podgrzać w małym rondelku. Wymieszać z likierem i posmarować każde ciastko (fot.2) . Po trzy trójkąty - od największego do najmniejszego - ułożyć jeden na drugim. Na koniec każde ciastko
Świat Ciastadługości 20 cm. Z każdego paska uformować precelek (fot.1) i ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozmieszać z mlekiem i dokładnie posmarować nim każde ciastko. Piec około 12 minut do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Wystudzić na kratce. Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i czerwonym barwnikiem spożywczym. Tak uzyskanym lukrem udekorować ciasteczka (fot.2) . Przechowywać
Świat Ciastagrochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia. W przeciwnym razie groch odciśnie nam się na babeczkach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 10 minut. Dodatkowo można po wysypaniu grochu ze środków babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko
Świat Ciastamiałkiego - nie w granulkach) Polewa: 2 czekolady mleczne 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych 1/4 szklanki mleka Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1) . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2) . Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko
Świat Ciasta