zapraszam! Brazylijska babka marchewkowa – składniki: 250 g obranej surowej marchwi 260 g przesianej mąki 250-300 g cukru 4 jaja 200 ml oleju roślinnego 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. 2. Marchew miksujemy na puree, moje niestety nie było dobrze zmiksowane i dlatego nie miało aż tak pięknego koloru(...)trochu mąki. 4. Formę o pojemności 2 litrów smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je ulubioną polewą ( z0bacz np. tutaj ) u mnie to polewa czekoladowa. Smacznego źródło: http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/03/Brazylijska-babka-marchewkowa.html Post Brazylijska
UgotujmyTo.pljajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plciastek lub jak ja, uformować z ciasta małe kulki o jednakowej wielkości, które można spłaszczyć widelcem. Wykładać ciastka na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ciastka w temperaturze 160 stopni około 15-20 minut. Po upieczeniu przez 5 minut zostawić ciastka na blaszce a następnie studzić na kratce. 3. Połączyć kawę z gorącą wodą
UgotujmyTo.plJest tak słodkie, że można zwariować, ale nie można sobie odmówić kawałka ;)! Na szczęście nie przygotowuję go często. Raz na jakiś czas zupełnie wystarczy;)! 3 bit to ciasto bez pieczenia a więc zawsze wychodzi. Dużo pracy przy nim nie ma a pięknie wygląda i można oczarować zarówno domowników jak i gości. Ta wersja jest uproszczona – na „zwykłych
UgotujmyTo.plBiszkopt z truskawkami – składniki: Biszkopt : 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysypania tortownicy Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Warstwa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 paczka ciastek Oreo Do dekoracji: 300 g truskawek(...)cukru. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec po trochu dodawać mąki (przesiane i wymieszane z proszkiem). Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę truskawkową należy
UgotujmyTo.pljestem jeszcze specjalistką od pieczenia chleba i dlatego na razie wybieram proste przepisy, żeby się nie zniechęcić. Choć jak się już upiecze choć jeden własny bochenek to raczej małe szanse, że się przestanie:) Ten przepis na chleb z oliwkami znalazłam u Liski i wybrałam go ze względu właśnie na oliwki, które najzwyczajniej w świecie uwielbiam! Chleb – o czym(...)temperaturze pokojowej na 3-6 godzin. Posypać pestkami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (na spód piekarnika wstawić małą blaszkę z gorącą wodą) i piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać około 40 min. Spód chleba musi wydawać głuchy odgłos jak w niego pukamy i wtedy jest upieczony. Studzić na kratce
UgotujmyTo.plsię ma ;)! Zresztą… obie wersje są pyszne :)! Muffinki jagodowe (borówkowe) Składniki: 55 g miękkiego masła 2 jajka 200 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej około 300 g jagód, borówek 1. Miękkie masło zmiksować z jajkami i cukrem. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem. Mleko połączyć z wanilią(...)zmianę- mąkę z proszkiem i mleko z wanilią. Na koniec dodać jagody lub borówki i delikatnie wymieszać. 2. Wykładać masę do foremek na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Smacznego Post Muffinki jagodowe (borówkowe) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pltemperaturze pokojowej) utrzeć i po trochu dodawać zimną masę budyniową. Na koniec dodać wiórki i dobrze wymieszać. 4. Blachę 35×25 cm (lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć około 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na wierzchnią warstwę masy wysypać mieszankę wiórków i mielonych migdałów – uprażonych na suchej patelni
UgotujmyTo.plWspaniała chrupiąca bagietka do przygotowania nawet dla tych, którzy jeszcze nie załapali bakcyla pieczenia… W oryginalnym przepisie były to bagietki pszenno-żytnie ale że nie miałam mąki żytniej typ 2000 więc u mnie są tylko pszenne… ale za to jakie obłędne Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku… Cudo! Musiałam bardzo się powstrzymywać, żeby po spróbowaniu(...)około 15 minut. 5. Na spód piekarnika – nagrzanego do 250 stopni – wstawić naczynie lub małą blaszkę (u mnie keksówka) z wrzącą wodą. Wstawić wyrośnięte bagietki i piec około 20 minut. Smacznego Źródło: http://aaaledobre.blogspot.co.uk/2013/06/bagietki-pszenno-zytnie-ekspresowe.html Post Bagietka ekspresowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpieczenia i przykryte ściereczką zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 min. Ja rozłożyłam je na dwóch blachach ale można wyłożyć na jednej w niewielkich odległościach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie
UgotujmyTo.plchleb pszenny na zakwasie jest po prostu szefem wszystkich szefów Chrupiąca skórka i wspaniały miąższ tego chleba zachwycą każdego. Magia tego chleba wynika z jego idealnych proporcji. Piekłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi boski Inaczej niż podają źródła ja podzieliłam ciasto na dwa bochenki, bo bałam się, że jeden duży bochenek to będzie za duże obciążenie(...)lekko naciąć wierzch. Na spód piekarnika wstawić małą foremkę z wrzącą wodą aby skórka była chrupka. Wstawić chleb do gorącego piekarnika 240 stopni zsuwając go na kamień lub blachę. Piec 15 minut a następnie wyciągnąć foremkę z wodą i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec 15-20 minut a następnie odwrócić bochenek spodem do góry, żeby dopiec spód około
UgotujmyTo.plCiepłe pachnące bułeczki na śniadanie to jest to, co tygryski lubią najbardziej..;) Ja od jakiegoś czasu mam fioła na punkcie pieczenia chleba, ale nie zamierzam wcale tego zmieniać…;) Próbowanie wciąż nowych wypieków, a jednocześnie możliwość wracania do tych już wypróbowanych to jest coś, co wprawia mnie w prawdziwą euforię… Moja lista przepisów znalezionych na różnych blogach(...)oprószone mąką i przykryte ściereczką. 8. Pokroić ciasto ostrym nożem – lub specjalną szpachelką (zobacz np. bułki całonocne ) – na mniejsze kawałki i przełożyć na blachę oprószoną mąką i piec 15-20 minut. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Źródło: http://www.myitaliansmorgasbord.com/2013/07/20/bread-for-breakfast-foolproof-sourdough-rolls/ Post Bułeczki śniadaniowe na zakwasie pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plsoli bo cukinia już była posolona), papryką i szczyptą curry. Dokładnie wyrobić masę i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch można ułożyć kilka plasterków wędliny. Piec w 180 stopniach 50-60 min. Smacznego Źródło: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.co.uk/2013/09/cukinia-zapiekana-z-salami.html Post Zapiekanka z cukinii pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pldojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła (niesolonego) 200 g drobnego cukru 200 g kremowego serka 2 jajka 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 100 g czekoladowych groszków lub rozdrobnionej czekolady 1. Czekoladę rozdrobnić i z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej – szklana miska ustawiona musi być na rondelku(...)składniki dodać do masy miksując na małych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec dodać obraną i pokrojoną gruszkę i czekoladowe chipsy. Wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do foremek i piec w temperaturze 190 stopni (Gaz 5) 20-30 minut – do suchego patyczka. Smacznego źródło: Easy cakes and cookies Oto lista uczestniczek naszej akcji: Agata: http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/ Agata: http://my-happykitchen.blogspot.com
UgotujmyTo.plKolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ . Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości(...)wyrośnięcia na 4 godziny lub do lodówki na 8 godzin. Naciąć chleb i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Na spód piekarnika wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Piec około 40 minut. Dobrze jest na ostatnie 10 minut odwrócić chleb, żeby spód się dopiekł. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód. Smacznego Wpis zgłoszony do listy
UgotujmyTo.pl