zwinieciem do dolu,zostawiajajac miedzy buleczkami niewielkie odstepy. Przykryc sciereczka i zostawic do napuszenia.Posmarowac rozbeltanym zoltkiem z mlekiem.Posypac cukrem perlowym. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 20 minut,do zrumienienia.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kokosowych+2 lyzki syropu z agawy lub miodu Wykonanie: Skladniki na spod sernika umiescic w kielichu blendera i dosc drobno zmiksowac.Powstala mase wylepic dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia .Odstawic do lodowki,do stezenia. Skladniki na mase serowa wymieszac na malych obrotach miksera, wbijac po jednym jajku,tylko do wymieszania skladnikow,nie dluzej. Mase serowa wylac na schlodzony(...)C.Piec 15 minut.Jesli chcecie uzyskac megakremowa konsystencje,wystarczy umiescic poziom nizej w piekarniku zaroodpornym naczynie z wrzaca woda (okolo 250 ml).Nastepnie zmiejszyc temperature do 120°C i piec nastepne 90 minut. Boki powinny byc dobrze sciete,a srodek po upieczeniu pozostanie lekko drzacy.Studzic na kratce. Sernik schlodzic cala noc w lodowce,aby sie ustabilizowal. Gore sernika i boki wysmarowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piec okolo 1.5 godziny,az bedzie miekkie i bardzo rumiane.Przestudzic,odkroic od kosci i pokroic w kostke. W czasie gdy miesa sie pieka poszarkowac biala kapuste,podlac szklanka wody i ugotowac. W drugim garnku umiescic kiszona kapuste, podlac szklanka wody i ugotowac. Polaczyc obie ugotowane kapusty,dodac pokrojone miesa ,kielbase i grzyby.Zlac sos z pieczenia miesa do gara
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach. Skladniki : 400 g maki 200 g mielonych migdalow 1 lyzeczka sody oczyszczonej 2 lyzeczki proszku do pieczenia sol 60 ml neutralnego oleju 150 g cukru 3 jajka L 200 ml kefiru lub maslanki 3 bardzo dojrzale banany 10-12 miekkich daktyli Wykonanie: Keksowke wysmarowac olejem.Piekarnik nastawic(...)odmierzonymi suchymi skladnikami.Banany obrac i rozgniesc widelcem.Wmieszac do ciasta.Daktyle pokroic w drobne paseczki i polaczyc z ciastem.Ciasto przelozyc do keksowki.Wyrownac powierzchnie. Bananowy chlebek wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzine.Studzic na kratce.Gdy wystygnie wytrzasnac z foremki.Mozna posypac cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przesmazyc okolo 5 minut. Warzywa z patelni wymieszac z ryzem i przygotowanym sosem beszamelowym.Farszem napelnic polowki papryk.Ulozyc w naczyniu zaroodpornym,podlac 100 ml wody lub bulionu ,posypac startym serem i piec okolo 30-40 minut. przed podanie posypac natka zielonej pietruszki(...)ZYCZE SMACZNEGO ! Uwagi:zestaw warzyw mozna dowolnie modyfikowac wg.zasobnosci lodowki lub wlasnych upodoban.Jesli chcesz przyspieszyc pieczenie w piekarniku (niestety papryka dlugo pozostaje twardawa) wrzuc papryke na pare minut do wrzatku i obgotuj ja lub przed nalozeniem farszu i delikatnie ja posol
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skorki pomaranczowej starta skorka z 1 cytryny 1 lyzeczka mielonego ziela angielskiego 1 lyzka cukru 2 lyzki masla-dodatkowo Wykonanie: przygotowac okragla foremke i albo wylozyc ja papierem do pieczenia,albo posmarowac rozpuszczonym maslem posiekac suszona zurawine,zetrzec z 1 cytryny skorke cytrynowa.Do mozdzieza wsypac ziele angielskie i rozetrzec .Do posiekanej zurawiny dodac 2 lyzki skorki pomaranczowej,1 lyzke(...)czesci i ulozyc w foremce. przykryc folia i sciereczka kuchenna odstawic powtornie do wyrosniecia. gdy podwoi objetosc posmarowac mlekiem przy pomocy pedzla.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec 25-30 minut. studzic na kratce,albo wcinac jeszcze cieple
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masla-opcjonalnie 1/2 sloika dzemu z pigwy Wykonanie: zagniesc skladniki na kruche ciasto.Zawinac w folie i odstawic do lodowki na 30 minut.Tortownice o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a bok foremki wysmarowac maslem .Wlaczyc piekarnik,nastawiajac na 180°C. jablka umyc,obrac,pokroic na cwiartki usuwajac gniazda nasienne.Cwiartki jablek pokroic w cienkie plasterki i skropic sokiem(...)uformowac dookola rant.Ponakluwac ciasto wiedelcem.Wylozyc podsmazone jablka.Reszte ciasta rozwalkowac na 1-2 cm paseczki i ulozyc na jablkach na ksztalt kratki.Paski z ciasta posmarowac 1 lyzka roztopionego masla. piec w 180°C 45 minut.Studzic na kratce.Przed podaniem posypac cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto kilkakrotnie.W razie potrzeby delikatnie podsypac maka.Uformowac gruby walek i umiescic go w wysmarowanej maslem foremce babkowej z kominem.Przykryc folia i powtornie odstawic do wyrosniecia piec w 180°C 45-50 minut.Pod koniec pieczenia,gdy zacznie sie za mocno rumienic mozna przykryc folia alumniniowa.Studzic w foremce okolo 20 minut,potem delikatnie odwrocic forme,a babka wyskoczy sama.Studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest smaczna. Skladniki: 200g maki 4 bialka L 100 g cukru 125 g masla 100 ml mleka kokosowego ( lub kazdego innego) 1 cukier waniliowy 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 lyzeczki kakao-opcjonalnie Wykonanie: maslo rozpuscic w garnuszku.Foremke wysmarowac maslem i wysypac maka krupczatka lub kaszka manna bialka ubic na sztywno ze szczypta soli .Do ubitych(...)dodac cukier caly czas ubijajac.Dodac kolejne skladniki ciagle ubijac na wolnych obrotach robota-miksera lub wymieszac szpatulka.Polowe masy wymieszac z kakao przesianym przez sitko mase wylac do formy i piec w 180°C 45 minut przez pierwsze 15 minut studzic w foremce,nastepnie uwolnic babke z foremki i studzic na kratce przed podaniem posypac cukrem pudrem.SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podzielic na 10 kawalkow o wadze 85-88 g.Uformowac grahamki.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i przykryc sciereczka kuchenna.Pozostawic do napuszenia.Wlaczyc piekarnik wyrosnieta bulki posmarowac mlekiem i piec 25 minut w temperaturze 200°C. studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozpuscic budyn i 1 lyzeczke maki ziemniaczanej.Wlac do gotujacych sie jezyn caly czas mieszajac,az masa owocowa zgestnieje.Odstawic do wystudzenia dno foremki o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a rant wysmarowac maslem skladniki na kruszonke odwazyc i rozgniesc miedzy palcami kruche(...)ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami foli spozywczej.Wylozyc ciastem dno foremki i bok dookola.Rozsypac rownomiernie 2 lyzki bulki tartej na ciasto wylozyc mase owocowa,rownomiernie rozprowadzic na owocach rozkruszyc kruszonke piec w 180°C 40-45 minut,do zezlocenia kruszonki .Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uformowany placek ulozyc na patelni z mocno rozgrzanym tluszczem.Brzegi placka uformowac lopatka i lekko docisnac.Piec na srednim ogniu 10-12 minut.do zrumienienia.Poniewaz placek jest gruby piecze sie dluzej i wazne jest ,by do pieczenia nie zalowac tluszczu.Podawac z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko i zagniesc do polaczenia skladnikow w zgrabna kule.Odlozyc do lodowki na 30 minut umyc,odszypulkowac i osuszyc na papierowym reczniku jezyny rozwalkowac schlodzone ciasto na papierze do pieczenia na placek o grubosci 0,5 cm na ksztalt okregu o srednicy okolo 35 cm.Brzegi nie moga byc rozwalkowane za cienko,bo przy zakladaniu popekaja na ciasto wysypac(...)brzegi ciasta zalozyc na owoce.Jezyny posypac cukrem,a brzeg ciasta posmarowac mlekiem i rowniez posypac cukrem.Pod jezyny mozna rozlozyc warstwe z pokrojonych w polplasterki brzoskwin.Na zdjeciu oba warianty. ciasto piec w 200°C 25-30 minut do zezlocenia brzegow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mielonych orzechow i cukru zagniesc kruszonke,zawinac w folie i odlozyc do lodowki sliwki umyc przekroic kazda na pol,usunac pestke wyrosniete ciasto podsypujac maka rozwalkowac na papierze do pieczenia na wielkosc blaszki.Z papierem przeniesc na blaszke.przykryc sciereczka kuchenna(...)odstawic na 15-20 minut do napuszenia na ciescie ulozyc dosc gesto przygotowane sliwki,skorkami do dolu na sliwkach rozkruszyc kruszonke wstawic do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec 35-40 minut studzic na krace lub zajadac jeszcze cieple
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!waniliowy 40 dkg śliwek 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: składniki na spód sernika zagnieśc razem na jednolita masę. dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a bok wysmarować masłem.Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 10 minut ser zmiksować z mąką ziemniaczaną,cukrem waniliowym(...)około pół minuty,tylko do połączenia składników śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki na podpieczony spód wylać masę serową,ułożyć pokrojone śliwki i posypać posiekanymi orzechami laskowymi piec w 160`C około 75-90 minut studzić na początku w uchylonym piekarniku,następnie na kratce.Podawać schłodzony,najlepiej przez całą noc w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!