pozostała po produkcji domowego mleka pulpa kokosowa (im więcej tym lepiej) WYKONANIE: Bardzo dobrze odciśniętą przez gazę pulpę kokosową rozsyup dokładnie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę , co 10 minut przemieszaj wiórki, aby równomiernie schły. Wysuszone wiórki pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie zmiel je w mikserze lub blenderze. Nie da sie zmiksować wiórków
Słodko-Słony Świat Ilonywiórków kokosowych 4 plastry ananasa z puszki lub 3/4 szklanki krojonego ananasa 1/3 szklanki słonecznika łuskanego 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę do ciasta o średnicy 18 cm wysmaruj olejem. Wymieszaj w misce wszystkie(...)suche składniki i dodaj do nich pozostałe mokre (wraz z pokrojonym w male kawałki ananasem). Dokładnie zamieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste, takie ma być. Ciasto przełóż do formy i piecz około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego! * Jak zrobić puree z dyni: Dynię
Słodko-Słony Świat Ilonypolecam! SKŁADNIKI NA BABECZKI (10 dużych sztuk): 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 3/4 szklanki brązowego cukru 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki miękkiego masła 2 duże jajka 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu śmietankowego/waniliowego SKŁADNIKI NA KREM: 250 g mascarpone(...)miękkim masłem, ekstraktem i jajkami. Dodaj mieszankę do suchych składników i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie. Masę przełóż po równo (10 babeczek) do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piecz prze około 25 minut do tzw. suchego patyczka . Po tym czasie wyjmij babeczki i pozostaw do ostygnięcia. Gdy babeczki będą już zimne, ostrym nożem zetnij z nich wystający wierzch
Słodko-Słony Świat Ilonygodziny do lodówki. Krakersy drobno pokruszyć (ja użylam paprykowych firmy TUC) i obtoczyć w nich każdy kawałek kurczaka. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 200ºC. Podawać z sosem czosnkowym. Ja jeszcze dodatkowo do wypełnienia całości zaserwowałam frytki. Pychotka :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniwycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem aż 18 szt.). Kółka wycięte w środku będą stanowiły brzegi naszych kokilek. Pełne kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krawędzie kółek smarujemy pojedynczo "rozkłóconym" białkiem i szybko przykładamy na nie kółko puste(...)środku. Czynność powtarzamy 3 krotnie na każdym pełnym kółku, tak aby powstała krawędź, złożona z trzech pustych kółek na każdym krążku. Po ułożeniu takich piramidek kokilki smarujemy "rozkłóconym" żółtkiem. Pieczemy je w 200°C przez około 15 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy kokilki będą już całkowicie wystudzone, można napełniać je dowolną
Świat Domowej Kuchniroladę (już bez folii) przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rolady położyć kilka niewielkich kawałków masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 200ºC . Wyjąć z piekarnika. Chwilę przestudzić a następnie pokroić w plastry. Źródło: KuchniaBroni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnilistków laurowych (mi gotowanie zajęło kolejne 2 godziny). W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć i osuszyć. Każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podudzia kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić
Świat Domowej Kuchniuformowaniu na środek każdego ciasteczka nałożyć powidła, do których można dodać odrobinę koniaku (ale nie koniecznie). Następnie ułożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temp 180ºC. Po przestudzeniu posypać dosyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Smacznego
Świat Ciastapokruszonych herbatników, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno naszej formy (fot.1) . Pieczemy przez 5 do 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Po zapieczeniu spodu, wyciągamy formę i całość studzimy. Teraz należy przygotować masę sernikową. Twaróg wymieszać z utartym masłem(...)masy pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Dodać również rodzynki i skórkę pomarańczową ; obtoczone w mące. Masę sernikową przelać do formy o wymiarach 20 x 28 cm (fot.2) . Piec około 70 min. w temperaturze 170ºC. Przygotować masę kokosową. Ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut
Świat CiastaSkładniki na 8 muffinek: 150 g mąki 70 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 8 łyżek wiórków kokosowych 2 jajka 120 g roztopionego masła 30 ml soku z cytryny otarta skórka z 2 cytryn Do posypania: wiórki kokosowe cukier puder(...)Składniki podzielić na suche i mokre (fot.1) . W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre. Następnie wszystkie składniki połączyć razem. Wymieszać i napełnić wcześniej przygotowane papilotki (fot.2) . Piec około 20 minut w 180ºC. Kiedy już będą rumiane, wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wiórkami kokosowymi w stosunku
Świat Ciastadługości wg uznania, w zależności czy ktoś woli krótsze czy dłuższe paluszki - i spiralnie je poskręcać. Paseczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2) . Piec 10 minut w temp. 220ºC
Świat Ciastaśrednicy 5 cm (fot.1) . Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i pędzelkiem posmarować krążki. Następnie posypać je makiem wymieszanym z sezamem (fot.2) . Piec około 10-15 minut w temp. 220ºC. Jaśki to wyśmienita przekąska np. do czerwonego barszczu lub na wieczorne posiedzenia do piwka
Świat Ciastarozmrozić. Rozwinąć i pokroić w paski szerokości 2 cm (fot.1) . Nawinąć na posmarowaną masłem rurkę zaczynając od węższej części. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2) . Piec 15 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu zdjąć z metalowych foremek i odstawić na kratce do ostygnięcia. W między czasie wlać śmietanę kremówkę do wysokiego naczynia i ubić na sztywno
Świat CiastaSkładniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Składniki na masę śmietanową: 1 litr śmietany kremówki 5 łyżek cukru 4 małe opakowania Śmietan-Fix Poncz do nasączenia tortu: 1 szklanka mocnej herbaty expresowej 30 kropli aromatu rumowego 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa(...)nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto (fot.1) . Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przekroić na 4 blaty. Przygotować poncz. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić i dodać aromat. Odstawić do wystygnięcia
Świat Ciastaprostokąty o wymiarach 11 x 7 cm. Na środku krótszych boków zrobić niewielkie nacięcia, około 2,5 cm. Rozcięte końce ciasta lekko rozchylić na zewnątrz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w równych odstępach uformowane tułowie pierwszych sześciu zajączków, posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.1) . Ciasto przeznaczone na główki uformować w kulki, lekko spłaszczyć, naciąć z jednej strony ostrym(...)nożem na głębokość 1 cm. Przecięte połówki ciasta rozchylić tak, aby uformować uszka. Następnie przykleić do tułowia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.2) . Zrobić oczy z rodzynków, przykleić ogonki (fot.3) . Piec w temp. 180°C około 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia (fot.4) . Dokładnie tak samo wykonać kolejne 6 sztuk zajączków
Świat Ciasta