gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie pasztet powinien ostygnąć, dopiero po ostudzeniu nadaje się do krojenia. Jest pyszny
Mango Papajapolski program), zobaczyłam ciasto z buraków. Zaciekawiło mnie bardzo, zapisałam składniki i sposób wykonania. Kilka dni później ugotowałam buraczki, wystudziłam je i zabrałam się za pieczenie. I nagle okazuje się, że czekolada potrzebna do ciasta została dzień wcześniej podstępnie przez jakiegoś złośliwego chochlika zjedzona ;) Trzeba było improwizować, a z tej improwizacji powstał inny przepis(...)dokładnie razem połączyć. Białka ubić na sztywna pianę z resztą cukru i szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą buraczaną. Mąkę przesiać i dodać do ciasta, delikatnie mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest dopieczone. Wystudzone ciasto polać polewą. Ja użyłam polewy czekoladowej i kolorowego
Codzienna kuchnia niecodziennapapierem do pieczenia. Ponacinaj lub porób wzorki według własnej fantazji, ja mój wygięłam w rogala. Zostaw na kolejne pół godziny do wyrośnięcia, po czym posmaruj opcjonalnie jajkiem i piecz w 200 ° góra- dół 40 minut. Po czym podawaj na gorąco jak i na zimno z pomidorową salsą. SMACZNEGO . CMOK
Pasje Jolkii wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 minut, aż do delikatnego zrumienienia się płatków. Po 15 minutach dosypujemy żurawinę, rodzynki oraz daktyle; mieszamy wszystko i pieczemy jeszcze około 10 minut. Kiedy granola przestygnie przekładamy ją do szczelnie zamkniętego słoika i możemy ją tak przetrzymywać przynajmniej miesiąc
upichcickawałki. Ja polecam większe kawałki - ciasto jest wtedy puszyste i zarazem wilgotne, małe łatwo przesuszyć. 5. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem. 6. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Uważamy by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku, bo staną się suche i twarde
Szefowa kuchniDoskonałe, smaczne ciasteczka z orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą? SKŁADNIKI 20 dag margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru\ 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 200 g maki pszennej 100 g czekolady(...)orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki na 2 godziny. z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min. temperaturze 200 stopni. Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie czekoladę wrzucamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki śmietany. Czekamy od czasu, do czasu mieszając, aż wszystko się połączy
W kuchennym oknie Ewypieczenie i dekorowanie pierników mam już w tym roku za sobą :-) Zawsze przy tym jest dużo frajdy i śmiechu :-) Przedstawiam Wam przepis na pierniczki od razu do jedzenia po upieczeniu. Fakt, mogą być przez kilka dni po upieczeniu lekko chrupiące, ale kawałek jabłka włożony do puszki z piernikami szybko je zmiękczy. Natomiast ja nie stosuję tej metody, bo bardzo(...)miski i odcinamy taki kawałek, jaki będziemy wałkować. Podczas wałkowania lekko podsypujemy mąką (należy uważać, żeby nie podsypać za dużo, aby pierniki nie były twarde) i wycinamy dowolne kształty :-) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C do lekkiego zarumienienia (u mnie są to 4 minuty). Po upieczeniu przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy około 5 minut
Anielska Kuchnia Anidziurkę, przez którą po ususzeniu będzie można łatwo przeciągnąć ozdobną tasiemkę. Susznie pomarańczy w piekarniku: pokrojone uprzednio pomarańcze rozłożyć na blaszce wyłożonej folia aluminiową lub papierem do pieczenia. Piec ok. 60-100 minut w temp. 100C. Co jakiś czas przewracać pomarańcze na drugą stronę by się nie poskręcały. Susznie pomarańczy na kaloryferach: pokrojone pomarańcze ułożyć na ręczniku papierowym
Kulinarne Przebojewlej otrzymaną miksturę i dokładnie wmieszaj do połączenia składników. Masę wylej na formę o wymiarach 30x24 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką do ciast i piecz 20-25 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Piernik przekrój wzdłuż na pół. Następnie posmaruj jedną część powidłami, wymieszanymi z 1 łyżką soku z cytryny
Food SquareZawijamy od samego brzegu przy pomocy owego ręczniczka kuchennego lub podkładki. Makowiec delikatnie przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia. Zawijamy w niego dwukrotnie zostawiając nieco miejsca. Pieczemy około 30-40 minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru
Kolizje Smakówforemki o przekroju około 5-6 wycinać ciasteczka.Z połowy ciasteczek wyciąć pośrodku małą foremką dziurkę wycięte ciasteczka przenosić delikatnie na nożu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 7 minut do zrumienienia brzegów.Upieczone odkładać na kratkę do przestudzenia każde ciasteczko posmarować ulubionym dżemem,przykryć ciasteczkiem z dziurką i odstawić do wyschnięcia.Na koniec posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cookies with sugar and almonds Składniki. 30 dag maki pszennej 10 dag masła 1 jajo 1 żółtko 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 5 dag migdałów 5 łyżek cukru gruby kryształ 3 łyżki cukru brązowego 1 białko Wykonanie. Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier(...)proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść. Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym. Piec na złoty kolor w temp.190 stop. 6-7 minut
Kulinarny karnet ChristopheraChristmas tree with apple jam Składniki. 15 dag mąki 5 dag masła 5 dag cukru pudru 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 laski wanilii 1-2 łyżki śmietany 18% 1 jajo 3 łyżki dżemu z rajskich jabłek 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię. Ciasto(...)trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim. Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą gałąź przekręcić. Z resztek ciasta dokleić pień-dół choinki. Całość posypać cukrem. Piec w temp.180 stop. 20 minut
Kulinarny karnet Christopherasitko mąką i zagniatamy ciasto. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto, którym starannie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto w wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestudzenia. Toskański placek powinien być przechowywamy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez tydzień
Moniki SmakołykiPaszteciki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 25-30 minut, funkcja termoobieg
Monia miesza i gotuje