pieczenia - 22046 przepisów (strona:618/1470)

Domowa granola 168

i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 minut, aż do delikatnego zrumienienia się płatków. Po 15 minutach dosypujemy żurawinę, rodzynki oraz daktyle; mieszamy wszystko i pieczemy jeszcze około 10 minut. Kiedy granola przestygnie przekładamy ją do szczelnie zamkniętego słoika i możemy ją tak przetrzymywać przynajmniej miesiąc

upichcic
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 454

kawałki. Ja polecam większe kawałki - ciasto jest wtedy puszyste i zarazem wilgotne, małe łatwo przesuszyć. 5. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem. 6. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Uważamy by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku, bo staną się suche i twarde

Szefowa kuchni
Ciasteczka orzechowe 194

Doskonałe, smaczne ciasteczka z orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą? SKŁADNIKI 20 dag  margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru\ 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 200 g maki pszennej 100 g czekolady(...)orzechy laskowe . Dobrze mieszamy  (najlepiej szybko wyrobić ręką)  odstawiamy do lodówki na 2 godziny. z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min.  temperaturze 200 stopni. Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie czekoladę wrzucamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki śmietany. Czekamy od czasu, do czasu mieszając,  aż wszystko się połączy

W kuchennym oknie Ewy
Pierniki (od razu do jedzenia) 1136

pieczenie i dekorowanie pierników mam już w tym roku za sobą :-) Zawsze przy tym jest dużo frajdy i śmiechu :-) Przedstawiam Wam przepis na pierniczki od razu do jedzenia po upieczeniu. Fakt, mogą być przez kilka dni po upieczeniu lekko chrupiące, ale kawałek jabłka włożony do puszki z piernikami szybko je zmiękczy. Natomiast ja nie stosuję tej metody, bo bardzo(...)miski i odcinamy taki kawałek, jaki będziemy wałkować. Podczas wałkowania lekko podsypujemy mąką (należy uważać, żeby nie podsypać za dużo, aby pierniki nie były twarde) i wycinamy dowolne kształty :-) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C do lekkiego zarumienienia (u mnie są to 4 minuty). Po upieczeniu przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy około 5 minut

Anielska Kuchnia Ani
Suszone pomarańcze na choinkę i nie tylko 8418

dziurkę, przez którą po ususzeniu będzie można łatwo przeciągnąć ozdobną tasiemkę. Susznie pomarańczy w piekarniku: pokrojone uprzednio pomarańcze rozłożyć na blaszce wyłożonej folia aluminiową lub papierem do pieczenia. Piec ok. 60-100 minut w temp. 100C. Co jakiś czas przewracać pomarańcze na drugą stronę by się nie poskręcały. Susznie pomarańczy na kaloryferach: pokrojone pomarańcze ułożyć na ręczniku papierowym

Kulinarne Przeboje
Dominosteine - słodkie domino w czekoladzie 189

wlej otrzymaną  miksturę i dokładnie wmieszaj do połączenia składników. Masę wylej na formę o wymiarach 30x24 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką do ciast i piecz 20-25 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Piernik przekrój wzdłuż na pół. Następnie posmaruj jedną część powidłami, wymieszanymi z 1 łyżką soku z cytryny

Food Square
Makowiec 227

Zawijamy od samego brzegu przy pomocy owego ręczniczka kuchennego lub podkładki. Makowiec delikatnie przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia. Zawijamy w niego dwukrotnie zostawiając nieco miejsca. Pieczemy około 30-40 minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru

Kolizje Smaków
Migdałowe ciasteczka z dziurką 185

foremki o przekroju około 5-6 wycinać ciasteczka.Z połowy ciasteczek wyciąć pośrodku małą foremką dziurkę wycięte ciasteczka przenosić delikatnie na nożu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 7 minut do zrumienienia brzegów.Upieczone odkładać na kratkę do przestudzenia każde ciasteczko posmarować ulubionym dżemem,przykryć ciasteczkiem z dziurką i odstawić do wyschnięcia.Na koniec posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami 493

Cookies with sugar and almonds Składniki. 30 dag maki pszennej 10 dag masła 1 jajo 1 żółtko 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 5 dag migdałów 5 łyżek cukru gruby kryształ 3 łyżki cukru brązowego 1 białko Wykonanie. Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier(...)proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść. Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym.  Piec na złoty kolor w temp.190 stop. 6-7 minut

Kulinarny karnet Christophera
Choinka z dżemem jabłkowym 262

Christmas tree with apple jam Składniki. 15 dag mąki 5 dag masła 5 dag cukru pudru 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 laski wanilii 1-2 łyżki śmietany 18% 1 jajo 3 łyżki dżemu z rajskich jabłek 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię. Ciasto(...)trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim.  Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą gałąź przekręcić. Z resztek ciasta dokleić pień-dół choinki. Całość posypać cukrem. Piec w temp.180 stop. 20 minut

Kulinarny karnet Christophera
Toskański placek świąteczny 178

sitko mąką i zagniatamy ciasto. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto, którym starannie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto w wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestudzenia. Toskański placek powinien być przechowywamy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez tydzień

Moniki Smakołyki
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami 393

Paszteciki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 25-30 minut, funkcja termoobieg

Monia miesza i gotuje
Piernik marchewkowy ze śliwką 239

dodajemy drobno pokrojoną śliwkę, czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem mieszamy łyżką, przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.  2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, i pieczemy ok 1 godziny. Ciasto polewamy dowolną polewą i dekorujemy

Apetyczna babeczka
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 170

granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni! Składniki (12 muffinów) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka sody 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 1/2 tabliczki czekolady 2 cukierki "Krówki" Przygotowanie: Nastawiamy(...)cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry. Są strasznie słodkie, dlatego nie dodawałam żadnej polewy

Kitchens Alphabet
R... Ryba po grecku! 415

Jest w moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać(...)pieprz, przyprawa Maggi, pietruszka, bazylia Przygotowanie: Jeśli ryby są mrożone, wyciągamy je. Następnie przekładamy na talerz, papierem odsączamy zbędną wodę. Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez ok. 20minut. Nie dość, że papryka pokaże swój wspaniały smak, to łatwiej będzie ściągnąć z niej skórkę. W garnku na maśle szklimy drobno pokrojoną cebulę.  Dodajemy startą

Kitchens Alphabet