pieczenia - 22046 przepisów (strona:618/1470)

Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 141

śmietanką i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na cisto wylewamy masę jajeczną. na wierzchu układamy kawałki łososia oraz pomidory pokrojone w paseczki. Całość pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 150 żeby nie spalić ciasto a dać szansę na ścięcie się masy jajecznej. Gotową tartę posypujemy rukolą. Smacznego! :) tarta

Bon Appetit Małgorzaty
Szarlotka z kardamonem (jedz jabłka) 190

więc jedz jabłka! A najlepiej w postaci szarlotki, na ciepło z lodami....:)  Składniki: 250 g mąki pszennej 120 g masła  1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka śmietany 2 kg kwaśnych jabłek  10 łyżek cukru  3 łyżeczki kardamonu cukier puder do posypania Składniki na ciasto razem siekamy,  zagniatamy ciasto(...)wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Surowe jabłka układamy warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem i kardamonem.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podnosimy temperaturę do 180℃. Pieczemy około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 347

dodajemy przesiane mąki oraz przyprawę do szarlotki i kakao. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Masa owocowa: Owoce kroimy w kostkę. I zagotowujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem cukru. W 1 szklance

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Kruszynka / Niebo 12478

Polecam wszystkim miłośnikom receptur siostry Anastazji i nie tylko :) Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka masła Masa orzechowa: 1 kostka masła 20 dag orzechów mielonych 1 szklanka mleka(...)łyżki cukru pudru Dodatkowo: polewa kakaowa duża paczka herbatników Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z musli 176

Ekspresowe muffinki z płatkami mus li smakują wyjątkowo dobrze. Skł a dniki: Suche: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 szklanki musli Mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 6 łyżek oleju dowolny aromat do ciast - u mnie śmietankow y Sposób przygotowania: 1. W jednej misce mieszamy składniki(...)suche, a w drugiej mokre. 2. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką. 3. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek. 4. Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto maślankowe z porzeczkami 153

tych, co nie posiadają miksera. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 250 g czer wonych porzeczek Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu. 2. W osobnym(...)entu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki. 4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne spotkania

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 163

truskawki, rabarbar obieramy i kroimy mniejsze kawałki, a truskawki na połówki. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 6. Składniki(...)kruszonki rozcieramy dokładnie palcami. 7. Dnem szklanki robimy wgłębienie w każdej bułeczce, nakładamy rabarbar i truskawki. Boki smarujemy rozmąconym jajkiem. Na koniec każdą drożdżówkę obficie posypujemy kruszonką. 8. Drożdżówki pieczemy w 190 st. C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wybornie smakują z kubkiem kakao :) SMACZNEGO!!! Źródło: Moje wypieki

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z rabarbarem i budyniem 164

dziś na Dzień Matki. Składniki: Ciasto: 3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka) 2 jajka 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego) Budyń: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ok 1/2 szklanki cukru 1/2 kg rabarbaru Sposób(...)budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar. 5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45-50 minut. 6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z jagodami i serem 201

podwojenia objętości. 3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek! 4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kule, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 20-30 minut. 5. Kiedy kule się napuszą, w każdej robimy wgniecenie za pomocą dna szklanki(...)nakładamy po łyżce sera, posypujemy jagodami wedle uznania i posypujemy odrobiną cukru. Boki drożdżówek smarujemy pozostawionym rozbełtanym jajkiem. 6. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto maślankowe z truskawkami 288

tych, co nie lubią poszukiwać :) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 300 g truskawek Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu. 2. W osobnym naczyniu mieszamy(...)momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki. 4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurczak w cieście francuskim 608

ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy). 4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące. 5. Podawać

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z mirabelkami 129

Mirabelki już się prawie kończą... Ostatnio wykorzystuję je głównie do gotowania kompotu no i zrobiłam też takie muffinki. Polecam!  Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 2 jajka roztrzepane 1/2 szklanki oleju 300 g jogurtu naturalnego kilka pokrojonych na ćwiartki czerwonych mirabelek Sposób przygotowania: 1. W jednej misce mieszamy(...)Mokre i suche wymieszać ze sobą, dodać pokrojone mirabelki i jeszcze raz wymieszać. 4. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 2/3 ich wysokości (użyłam sylikonowych). 5. Muffinki pieczemy przez 15-20 minut w 180 st. C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka francuskie z jabłkami 174

obieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu. 3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 4. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Dróżdżówki z jabłkami 134

pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem. 6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki. 7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia w 180 st. C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani