pieczenia - 22046 przepisów (strona:619/1470)

Muffinki z brzoskwiniami 171

Niezwykle udane i pyszne muffinki, na które przepis znalazłam na blogu Mniam...pyszne! Składniki: Suche: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli   Mokre:   2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju kilka kropel olejku śmietankowego   2-3 brzoskwinie (świeże lub z puszki) Sposób(...)Brzoskwinie pokroić w kostkę. 3. Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać do połączenia, dodać pokrojone brzoskwinie i jeszcze raz wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do foremek do 2/3 wysokości i piec w 180 st. C przez 15 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Chałka cynamonowa 105

wyłożoną papierem do pieczenia, chałkę smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 5. Chałkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy 35-40 minut (do ładnego zrumienienia). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kruche wykrawane ciasteczka 138

powinna mieć ok 4-5 mm. Jak będą za cienkie, to się mogą przypalać podczas pieczenia. 4. Wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia w 180-190 st. C. 5. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Z podanej porcji wyszło mi ok 70 ciasteczek. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Makowiec drożdżowy 230

moim blogu brakowało jeszcze przepisu na makowiec. I oto jest - mój ulubiony z przepisu mojej mamy, która piecze go dość często, nie tylko od święta :) Ponieważ ciasto musi trochę poleżakować, polecam najpierw przygotować mak, sparzyć i zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru pudru(...)układamy warstwami: ciasto - połowa maku - ciasto - połowa maku - ciasto. 5. Ciasto odstawiamy na 12 godzin (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. 6. Blaszkę w ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować. Smacznego!!! P.S. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam

Kuchnia domowa Ani
Chlebek bananowy 123

1/2014 (74).   Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki roztopionej margaryny 1/2 szklanki cukru 3 dojrzałe banany 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ewentualnie aromat rumowy Sposób wykonania: 1. Banany obieramy i rozgniatamy tłuczkiem(...)ziemniaków. Mieszamy z margaryną. Następnie dodajemy jajko i cukier. Mieszamy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką. 3. Pieczemy w niewielkiej keksówce (21x12 cm) ok 1 godziny w 170 st. C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Żeberka na ostro z miodem 193

marynatą, schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. 4. Mięso razem z marynatą przekładamy do woreczka foliowego. Pieczemy w piekarniku ok 1 godziny i 40-50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia można rozerwać rękaw foliowy - mięsko się powinno ładnie zrumienić :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik z różową pianką 175

kruchym nie ma cukru, ale słodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam! Składniki:  Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 kg jabłek + 3-4 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka: 5 białek 1 kisiel truskawkowy 3/4 - 1 szklanka(...)część ciasta. Jeśli używamy prażonych jabłek to warstwę ciasta należy posypać bułką tartą. Jeśli nie, to wykładamy jabłka, na to pianę i resztę ciasta startego na tarce jarzynowej. 5. Piec 50-60 minut w 180 st.C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z jabłkami 160

warstwy jabłek można użyć prażonych jabłek lub świeżych owoców. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 250 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka(...)litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych) 2 galaretki pomarańczowe cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki na rumiano w 180 st.C. Studzimy. 2. Jabłka prażone podgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z bananami 171

Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego 125 g cukru 1 jajko 80 ml oleju 250 g jogurtu naturalnego 250 g bananów 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie muffinek zaczynamy od przygotowania dwóch naczyń, na suche i mokre skłądniki. 2. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche(...)drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, następnie dodać do nich suche, całość niedbale wymieszać i dodać banany. 5. Ciasto wyłożyć do foremek z papilotkami na muffinki do 2/3 wysokości. 6. Piec ok 30 minut w 180 st.C. Gotowe muffinki można ozdobić czekoladą i bananami. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne spotkania

Kuchnia domowa Ani
Chlebek watykański - ciasto szczęścia 152

jajka pół opakowania proszku do pieczenia pół łyżeczki soli cukier waniliowy troszkę cynamonu rodzynki kawałek startej gorzkiej czekolady 2 starte jabłka Wszystko zmiksować, przełożyć do keksówki i piec w 180 st. C przez 45-60 minut - do suchego patyczka. Jeśli ktoś nie ma takiego zakwasu, można go zrobić w następujący sposób: pół szklanki letniego mleka pół szklanki cukru pół

Kuchnia domowa Ani
Ciastka pieguski 198

Domowa wersja popularnych ciasteczek :) Recepturę znalazłam w Przyślij przepis . Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko + dodatki (u mnie: suszona żurawina, czekolada mleczna i deserowa pokrojona w kosteczkę, posiekane orzeszki ziemne) Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym(...)masę. 2. Dodajemy jajko, chwilkę zmiksować, a potem dodajemy porcjami mąkę i dodatki. 3. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy małe porcje ciasta, pamiętając o robieniu dużych odstępów. 4. Ciastka pieczemy ok 15 minut w 180 st.C (do ładnego zrumienienia). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto z serem, truskawkami i rabarbarem 198

Wszystkim bardzo posmakowało. Można nazwać je sezonowym, bo każde owoce będą tu pasować :) Składniki: Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli 1/2 opakowania cukru waniliowego Ser: 500 g sera białego gotowego do serników 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka(...)gładko - można to zrobić łyżką. Wykładamy na kruche ciasto. 3. Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar wykładamy na ser. 4. Składniki kruszonki łączymy i posypujemy ciasto. 5. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę. Jeśli kruszonka szybko się rumieni, należy ciasto przykryć folią aluminiową. U mnie nie było takiej potrzeby. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia Aniki

Kuchnia domowa Ani
Muffinki czekoladowe z wiśniami 143

czubate łyżki dżemu wiśniowego 2/3 szklanki wydrylowanych wiśni (świeżych lub z syropu) 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 jajka 1 niepełna szklanka mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Masło roztopić w garnku, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszać(...)rozpuszczenia. Dodać cukier, dżem, jajka, sól, dokładnie wymieszać. 2. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, a na końcu wsypać wiśnie. 3. Ciasto przelać do foremek do ok 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180 st. C. 4. Po upieczeniu i wystudzeniu można je polać roztopioną czekoladą lub polewą i udekorować np. wiśniami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z brzoskwiniami i pianką 173

pewnością go zrobię! Polecam! Składniki: Ciasto: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 3 łyżki wody 3 jajka 2 i 1/2 szklanki mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy aromat cytrynowy + brzoskwinie - świeże pozbawione skórki lub z zalewy Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy 1 budyń malinowy Sposób przygotowania(...)minut. 4. W międzyczasie białka ubijamy z cukrem, a potem dodajemy budynie i olej, Miksujemy. 5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie piankę i całość pieczemy jeszcze 20-30 minut do zrumienienia się pianki. Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto z brzoskwiniami 188

Zapraszam Was dziś na zaskakująco pyszne ciasto z brzoskwiniami. Jest rewelacyjne! Składniki: Ciasto (24x28cm): 2,5 szklanki mąki 4 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru pudru Brzoskwinie: 4 duże brzoskwinie 1 łyżka cukru 1/2 opakowania galaretki (np. brzoskwiniowej lub morelowej) Pianka: 4 białka 4 łyżki cukru szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Ciasto(...)piekarniku 10-15 minut. 5. Ubić białka z solą i cukrem na sztywno. 6. Na podpieczone ciasto wyłożyć brzoskwinie, potem pianę i zetrzeć zamrożone ciasto na wierzch. Całość piec w 170-180 st. C przez 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Smacznego!!! Źródło: Agata gotuje

Kuchnia domowa Ani