pieczenia - 22046 przepisów (strona:619/1470)

Świąteczne markizy 213

cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka, a następnie stemplujemy na nich choinki lub inny wzór. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy  przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone

Kulinarne przygody Gatity
Pszenne bułki makowe ze słoika 182

pieczone w słoikach ? Biorąc udział w konkursie na pieczywo robiłam różne kombinacje. A dodatki przeróżne były, a to popcorn, a to paluszki i tak dalej i tak dalej. I przypomniałam sobie o tych słoikach. I to własnie tym przepisem wygrałam super robot planetarny. Bułki są super, mięciutkie i jak widać nie musimy mieć nie wiadomo jakich form do pieczenia

Ewa w kuchni
Florentynki 182

dokładnie wymieszać. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wymieszać. Ciasteczka wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka umieszczamy w sporych odstępach od siebie i spłaszczamy.  Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia końców. Wyjąc z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia, inaczej w przypadku zdejmowania na ciepło porozpadają się. Dodatkowo

kulinarnyswiatdomi
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 196

Ubitą pianę delikatnie łączymy za pomocą łyżki z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o średnicy około 21 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej

Mania Gotowania
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 312

niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy rulon oddzielnie) pozostawiając trochę(...)luzu. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub polewą czekoladową

Praktyczna pl
Balotyna z kaczki 342

mięsa z kaczki ułożyć na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz. Całość zwinąć w rulon, obwiązać nicią kucharską. Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika, piec około 2 godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. PS. Osobiści lubię balotynę lekko spłaszczoną, po upieczeniu obciążam ją deską. Różnica pomiędzy balotyną a galantyną - robiąc balotynę pozostawiamy

Kulinarny karnet Christophera
Chalka waniliowa 120

objetosc.Piekarnik nagrzac do 175 ° C . Chalki posmarowac zoltkiem wymieszanym z dwoma lyzkami mleka i posypac cukrem perlistym.Mozna posypac rowniez sezamem,makiem,platkami migdalowymi lub kruszonka. Piec w 175 ° C 25-30 minut.Nie przekraczac czasu pieczenia,bo chalki przepieczone beda mialy suchy miazsz..Moje byly gotowe po 25 minutach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik malinowy z jeżynami inaczej 187

mielonych migdalow 2 lyzki masla ghee Wykonanie: Sucharki rozdrobnic w mikserze kielichowym lub w grubym woreczku foliowym walkiem.Wmieszac mielone migdaly i roztopione maslo. Tortownice wylozyc papierem do pieczenia,wnetrze obreczy wysmarowac maslem.Na dnie rownomiernie wylozyc mase sucharkowo-migdalowa.Odlozyc do lodowki. Do garnuszka wsypac maliny,dodac cukier i powoli na malym ogniu rozmrazac.Po rozmrozeniu jeszcze chwile pogotowac.Przetrzec przez sito i odstawic(...)sernika poukladac kupki dzemu jezynowego i wykalaczka porobic esy-floresy. Wstawic do  piekarnika nagrzanego do temperatury 175 ° C.Piec 15 minut.Po tym czasie zmniejszyc temperature do 120 ° C i piec nastepne 60-90 minut. Studzic powoli w uchylonym piekarniku.Gdy ostygnie,cala noc powinien spedzic w lodowce. Przed podaniem wystawic na kwadrans z lodowki.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 189

czosnku 50 g orzechow wloskich 4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,sol Wykonanie: Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Ziola posiekac,czosnek drobno pokroic,orzechy rowniez(...)rozdrobnic badz w mozdziezu,badz w malym rozdrabniaczu elektrycznym.Na koniec zmmiksowac z oliwa.Doprawic sola do smaku. Tak przygotowane pesto rozlozyc rownomiernie na rybie. Wstawic rybe do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 ° C. Podawac z ulubionymi dodatkami.Ja podalam z surowka z rzodkiewek i mlodymi ziemniaczkami.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe,pełnoziarniste drożdżówki z morelami i jagodami 193

borowka amerykanska.Bardzo puszyste i mieciutkie.Upieklam je z maki orkiszowej pelnoziarnistej.Czesc mleka zastapilam smietanka kokosowa.Mysle,ze to sprawilo,ze ciasto jest delikatniejsze w smaku.Tym razem bardzo usprawnilam prace,przy pieczeniu buleczek.Otoz ciasto zrobilam poznym wieczorem i do rosniecia zostawilam na cala noc w lodowce.Bardzo polecam ten sposob: Skladniki na 12 buleczek: 500g maki(250 g maka 550,250 g pelnoziarnista(...)twarozku,a na wierzchu ulozyc morele (skorka do dolu) lub jagody.Boki buleczek smarujemy pedzelkiem rozbeltanym jajkiem z mlekiem. Blache z bulkami wlozyc do nagrzanego piekarnika do 190-200 ° C. Piec 25 minut.Studzic na kratce.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym 145

wyrosnieciu ciasta wyrzucic je na blat i powtornie zagniesc.Gdy bedzie lekko sie kleic podsypac delikatnie maka. Uformowac 12 buleczek ,kazda  okolo 80 g. Ukladacna blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka i pozostawic powtornie do wyrosniecia(...)okolo 10 minut. Gdy buleczki sie napusza posmarowac je zoltkiem rozbeltanym z 2-ma lyzkami mleka i posypac dowolnymi ulubionymi ziarnami. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec 25 minut,do zrumienienia. Studzic na kratce.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaroniki z marcepanem i makiem 181

wylozonej papierem do pieczenia ukladac kolejno oplatek kolo oplatka ,a na kazdy po 1-ej kopiastej lyzeczce przygotowanego ciasta. Blaszke umiescic w nagrzanym piekarniku do 150°C i piec makaroniki 20 -25 minut. Studzic na kratce.Po upieczeniu mozna odlamac wystajace kawalki oplatka.  ZYCZE SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowe mini- bułeczki 130

zwinieciem do dolu,zostawiajajac miedzy buleczkami niewielkie odstepy. Przykryc sciereczka i zostawic do napuszenia.Posmarowac rozbeltanym zoltkiem z mlekiem.Posypac cukrem perlowym. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 20 minut,do zrumienienia.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowy sernik z Physalis 188

kokosowych+2 lyzki syropu z agawy lub miodu Wykonanie: Skladniki na spod sernika umiescic w kielichu blendera i  dosc drobno zmiksowac.Powstala mase wylepic dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia .Odstawic do lodowki,do stezenia. Skladniki na mase serowa wymieszac na malych obrotach miksera, wbijac po jednym jajku,tylko do wymieszania skladnikow,nie dluzej. Mase serowa wylac na schlodzony(...)C.Piec 15 minut.Jesli chcecie uzyskac megakremowa konsystencje,wystarczy umiescic poziom nizej w piekarniku zaroodpornym naczynie z wrzaca woda (okolo 250 ml).Nastepnie zmiejszyc temperature do 120°C i piec nastepne 90 minut. Boki powinny byc dobrze sciete,a srodek po upieczeniu pozostanie lekko drzacy.Studzic na kratce. Sernik schlodzic cala noc w lodowce,aby sie ustabilizowal. Gore sernika i boki wysmarowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 176

piec okolo 1.5 godziny,az bedzie miekkie i bardzo rumiane.Przestudzic,odkroic od kosci i pokroic w kostke. W czasie gdy miesa sie pieka poszarkowac biala kapuste,podlac szklanka wody i ugotowac. W drugim garnku umiescic kiszona kapuste, podlac szklanka wody i ugotowac. Polaczyc obie ugotowane kapusty,dodac pokrojone miesa ,kielbase i grzyby.Zlac sos z pieczenia miesa do gara

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!