wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posolić, skropić oliwą. Na blasze układamy także ściętą, całą główkę czosnku oraz kawałki wydrążonej z pestek papryki. Czosnek i paprykę pieczemy ok. 30 minut a dynię do 1 godziny. W tym czasie siekamy szalotki oraz papryczkę. Podsmażamy je przez chwilę na oliwie, tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Potem
Bon Appetit Małgorzatycytryny Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z nich wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym
Bon Appetit Małgorzatyjednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach kruszeją. Po wystygnięciu możemy je udekorować wg upodobań. Ja zrobiłam to marmoladą
Bon Appetit Małgorzatysmaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym
Bon Appetit Małgorzatywkładamy bokiem keksówki o długości ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek przykrywamy ściereczką na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, chlebek pieczemy przez około 30 minut
Bon Appetit Małgorzatyśmietanką i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na cisto wylewamy masę jajeczną. na wierzchu układamy kawałki łososia oraz pomidory pokrojone w paseczki. Całość pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 150 żeby nie spalić ciasto a dać szansę na ścięcie się masy jajecznej. Gotową tartę posypujemy rukolą. Smacznego! :) tarta
Bon Appetit Małgorzatywięc jedz jabłka! A najlepiej w postaci szarlotki, na ciepło z lodami....:) Składniki: 250 g mąki pszennej 120 g masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka śmietany 2 kg kwaśnych jabłek 10 łyżek cukru 3 łyżeczki kardamonu cukier puder do posypania Składniki na ciasto razem siekamy, zagniatamy ciasto(...)wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Surowe jabłka układamy warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem i kardamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podnosimy temperaturę do 180℃. Pieczemy około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Bon Appetit Małgorzatydodajemy przesiane mąki oraz przyprawę do szarlotki i kakao. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Masa owocowa: Owoce kroimy w kostkę. I zagotowujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem cukru. W 1 szklance
Bon Appetit MałgorzatyPolecam wszystkim miłośnikom receptur siostry Anastazji i nie tylko :) Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka masła Masa orzechowa: 1 kostka masła 20 dag orzechów mielonych 1 szklanka mleka(...)łyżki cukru pudru Dodatkowo: polewa kakaowa duża paczka herbatników Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka
Kuchnia domowa AniEkspresowe muffinki z płatkami mus li smakują wyjątkowo dobrze. Skł a dniki: Suche: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 szklanki musli Mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 6 łyżek oleju dowolny aromat do ciast - u mnie śmietankow y Sposób przygotowania: 1. W jednej misce mieszamy składniki(...)suche, a w drugiej mokre. 2. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką. 3. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek. 4. Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego
Kuchnia domowa Anitych, co nie posiadają miksera. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 250 g czer wonych porzeczek Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu. 2. W osobnym(...)entu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki. 4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne spotkania
Kuchnia domowa Anitruskawki, rabarbar obieramy i kroimy mniejsze kawałki, a truskawki na połówki. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 6. Składniki(...)kruszonki rozcieramy dokładnie palcami. 7. Dnem szklanki robimy wgłębienie w każdej bułeczce, nakładamy rabarbar i truskawki. Boki smarujemy rozmąconym jajkiem. Na koniec każdą drożdżówkę obficie posypujemy kruszonką. 8. Drożdżówki pieczemy w 190 st. C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wybornie smakują z kubkiem kakao :) SMACZNEGO!!! Źródło: Moje wypieki
Kuchnia domowa Anidziś na Dzień Matki. Składniki: Ciasto: 3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka) 2 jajka 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego) Budyń: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ok 1/2 szklanki cukru 1/2 kg rabarbaru Sposób(...)budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar. 5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45-50 minut. 6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Anipodwojenia objętości. 3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek! 4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kule, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 20-30 minut. 5. Kiedy kule się napuszą, w każdej robimy wgniecenie za pomocą dna szklanki(...)nakładamy po łyżce sera, posypujemy jagodami wedle uznania i posypujemy odrobiną cukru. Boki drożdżówek smarujemy pozostawionym rozbełtanym jajkiem. 6. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Ani