pieczenia - 22046 przepisów (strona:606/1470)

Tort malinowy 166

Mąki przesiewamy i dodajemy partiami do masy, mieszamy łyżką. Jeżeli używacie metalowej formy, to wyłóżcie ją od spodu papierem do pieczenia, jeżeli silikonowej to nic nie musicie robić. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160-170 `C przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić ciasto z wysokości 60 cm na podłogę

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka ze słonecznikiem 104

masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną. Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy(...)roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika.  Wierzch ciasteczek posypujemy makiem i suszoną żurawiną. Wierzch ciasteczek smarujemy ponownie. Roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C i pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Chałka korzenna 129

części. Każdą część dzielimy na 4 kawałki które rolujemy a następnie pleciemy z nich coś na kształt warkocza, tylko z czterech części i odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pod przykryciem na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia(...)czasie chałkę smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy przygotowaną kruszonką ( mąkę z cukrem i masłem zagniatamy tworząc małe okruszki) Gotowe chałki wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka pomarańczowe 117

mąką pszenną i dzielcie na jeszcze mniejsze kawałki, które następnie zrolujcie tworząc ciasteczka na kształt paluszków - układajcie je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 12 minut w 180`C. Po ostudzeniu ciasteczka cienko polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali gorzką czekoladą tworząc wzorki. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka żurawinowe z kokosem 118

Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20  minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Rogale drożdżowe 121

szerszego krańca) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy szczyptą cukru i wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika i pieczemy około 25 minut - do złotego koloru. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto Straciatella 322

mąki pszennej opakowanie biszkoptów 2 tabliczki mlecznej czekolady 1/3 szklanki zmielonych orzechów arachidowych Sposób przygotowania: Opakowanie biszkoptów łamiemy na mniejsze kawałki i wysypujemy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty lekko ugniatamy tworząc w ten sposób spód. Białka ubijamy na sztywno.  Żółtka miksujemy razem z cukrem do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy(...)następnie dosypujemy do masy. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, które następnie dodajemy do ciasta. Całość mieszamy a następnie przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy  60 minut w 175`C. Na ostudzone ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę równo ją rozprowadzając – wierzch posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Jagodowy torcik bezowy 115

pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie zwarta dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczana, lekko mieszamy, tak aby połączyć wszystkie składniki. Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, a następnie na środek wylewamy białka(...)tworząc koło - masę możecie wyrównać łyżką. Jeżeli chcecie zrobić na wierzchu wzorek, białka możecie wyciskać za pomocą szprycy. Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 40 minut, a następnie otwieramy piekarnik i suszymy jeszcze kolejne 20 minut. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc. Zimną śmietankę przelewamy do szklanego naczynia, dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka Makowe 165

ostrym nożem ciasto kroimy na cienkie talarki grubości około 0,5 cm, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 200`C. Pieczemy około 15- 20 minut – w zależności od mocy piekarnika. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tarta orange curd 134

ciasto zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy spód formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut. Orange curd Do wysokiego rondelka wrzucić masło, gdy się rozpuści dolać sok pomarańczowo-mandarynkowy, cukier puder i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka sezamowe 127

Mąkę, ziarna słonecznika, sezam i posiekane drobno rodzynki mieszamy a następnie wsypujemy do wcześniej połączonych składników. Przygotowaną masę wykładamy za pomocą łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C Smacznego

Słodkie Przyjemności
Francuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami 124

wszystkie boki zlepiamy i układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce piekarnika. Wierzch smarujemy lekko pędzelkiem zamoczonym w mleku. Wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 -20 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Do momentu aż nabiorą złotego koloru. Studzimy na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Focaccia - chlebek na grilla 112

wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy – lub rozciągamy ręcznie – a następnej przekładamy na blaszkę do pieczenia(...)pizzy. Opuszkami palców lub końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w przygotowanym cieście, następnie polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami ( najlepiej świeżymi).  Piekarnik nagrzewamy do do 200 `C. Pieczemy około 25 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik z kaszą manną i truskawkami 318

Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy - wyłożonej papierem do pieczenia ( chyba, że korzystacie z silikonowych form, wtedy to pomijamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 65-70 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na kilka godzin. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. 150 g wrzucamy do blendera i miksujemy na mus, który wylewamy na wierzch

Słodkie Przyjemności
Muffiny brzoskwiniowe z kremem truskawkowym 140

proszek do pieczenia wcześniej wymieszane z solą. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy partiami do wcześniej wymieszanej masy, dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 25 minut w 175`C. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce  gorącej wody

Słodkie Przyjemności