pieczenia - 22046 przepisów (strona:598/1470)

Przepis na Ciastka czekoladowe BARDZO czyli Slodki Czwartek odc.70 187

proszku 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli morskiej 2,5 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej 150 g drażetek z deserowej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dorzucamy jajko i mieszamy dalej. W drugiej misce łączymy mąkę, sodę, sól, kawę i kakao. Połowę powoli dodajemy do masy jajecznej, mieszamy(...)układamy na blaszce. Możemy je schłodzić ok 30 minut w lodówce lub upiec od razu. Jeśli je schłodzimy w środku po upieczeniu będą nadal lekko ciągnące. Pieczemy ciastka ok 15 minut. Lekko studzimy i przekładamy na kratkę. Możemy posypać cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie ciasto czekoladowe 308

pieczenia. Teraz można dodać bakalie lub inne składniki (daktyle, figi, suszone morele, ja dodaje mrożone, drylowane wiśnie, wcześniej obtoczone w cukrze i cukrze waniliowym i układam na wierzchu). Piec w temperaturze 180°C przez 40 min. lub do suchego patyczka (u mnie siedziało 60 min. ze względu na mrożone wiśnie). Ciasto doskonale smakuje zarówno na gorąco

Złote przepisy
Ryż po chińsku z łososiem 407

smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy(...)miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W  woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż z marchewką i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy mieszamy - smażymy około

Smaki Edyty
Piernikowe babeczki świąteczne (eksperymentalne) 190

oraz foliowego) i witaminy E.  - 70 g masła (ja użyłam dodatkowo łyżkę orzechowego) - 3-4 łyżki cukru (najlepiej brązowego) - łyżka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody -pół tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 74 %) Gorzka czekolada - poprawia nastrój, dodaje energii, a na dodatek   zawiera ważne dla zdrowia mikroelementy, jak potas, magnez, wapń(...)suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do ,,suchego patyczka".   Smacznego

Kuchnia Ellie
Zawijasy z kurczakiem, szałwią i suszonymi pomidorami owinięte boczkiem 148

Szaszłyki przekładamy do naczynia i wstawiamy do pieczenia na 20 min. w temp. 180'C. Upieczone zawijasy zdejmujemy z patyczków i wykładamy na talerz. Jako dodatek możemy podać pieczone ziemniaki w ziołach

kulinarnyJa
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 150

Słyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza. Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki.  Mówią, że powinna być różowa w środku. Rozumiem i szanuję podniebienia smakoszy tego rodzaju mięsa. Niestety, ale taka forma mnie nie przekonała i postanowiłem przytrzymać ją w piecu.  Ogólne wrażenie oceniam(...)układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprze. Tak przygotowaną kaczkę z warzywami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 15 min. Ostatnie 5 min. pieczemy bez przykrycia. Smacznego

kulinarnyJa
Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 160

Wkładamy je do formy na muffiny jak na zdjęciu poniżej. Palcami rozgniatamy i tworzymy z ciasta "koszyczki". Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, aż do zarumienienia. W czasie pieczenia ciasta, wkładamy do miski 2 połówki brzoskwiń i mielimy na przecier ręcznym blenderem. Do miski dodajemy jajko, śmietanę, cukier i odrobinę cukru waniliowego. Ubijamy mikserem ok. 2 minuty(...)pewnie rozrosło się, więc bez skrupułów łyżką nadajemy mu ponownie kształt koszyczków. Wlewamy do nich przygotowaną w misce masę. Ponownie wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 8 minut. Po wyjęciu czekamy aż ostygną. Najlepiej wyjąć je na kratkę. Połówkę brzoskwini kroimy na 6 cząstek. Dekorujemy tartaletki brzoskwinią lub maliną. Polewamy syropem. Obowiązkowo jemy jedną tartaletkę, kiedy

W kuchni wieczorem
Muffiny z czekoladą w towarzystwie motyli 121

jogurt i mleko, wymieszać na gładką masę. Dodać sodę i mąkę, wymieszać na gładką masę. Dodać czekoladę i wymieszać. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut aż włożony drewniany patyczek będzie suchy. Muffiny będą brązowe na wierzchu. Przez czas pieczenia ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Upieczone maffinki ostudzić na kratce.  Dekoracja z motylkiem: Odkroić wierzch zimnej muffinki

W kuchni wieczorem
Letnia tarta z malinami i borówkami 227

słodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek plus ser mascarpone). Uwaga na owoce, które mają tendencję do puszczania soku w trakcie pieczenia. Tak się stało z borówkami, które zabarwiły ciasto na siny kolor, ale od czego mamy tony cukru pudru ;) Składniki: ciasto 250g mąki pszennej tortowej 120g schłodzonego masła 100g cukru(...)minut. Masa musi być ścięta i lekko zarumieniona. Może się delikatnie poruszać po wyjęciu, ale nie może być płynna (szczególnie widać to na środku ciasta). Gdy ciasto się piecze można ubić pianę z białek z cukrem. Kiedy tarta się podpiekła wyjmujemy ją i układamy na niej owoce. Na koniec możemy posmarować ją pianą z białek - grubo, cienko, kleksy

W kuchni wieczorem
Tartaletki z malinami i borówkami 177

kurczą się i w rzeczywistości stają się niższe niż się spodziewaliśmy. Dodatkowo przypominam o nakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał się za bardzo (można też ciasto obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem - u mnie ryż się nie sprawdza, jest za lekki). Krem przygotowałam z serka mascarpone z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Sama słodycz, więc koniecznie dodajcie kwaśne owoce(...)lodówki. Po wyjęciu dzielimy ciasto na 4 porcje i rozwałkowujemy na wielkość foremek do tart. Wykładamy nim foremki, nadmiar odcinamy wałkiem. Koniecznie dokładnie nakłuwamy spód ciasta. Pieczemy 20-25 min. do zarumienienia się. Następnie wykładamy na kratkę, by wystygły. W tym czasie robimy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym, dodajemy serek mascarpone i wszystko razem dokładnie mieszamy mikserem. Ostudzone ciasto

W kuchni wieczorem
Rogaliki z ciasta francuskiego z nektarynkami 188

gotowe ciasto francuskie słoiczek marmolady malinowej 3 nektarynki łyżka mąki tortowej cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Nektarynki kroimy na ósemki. Ciasto francuskie rozkładamy na pergaminie na blasze do pieczenia. Kroimy na pół wzdłuż dłuższej krawędzi(...)następnie w trójkąty, tak jak widać na zdjęciu poniżej. Każdy trójkąt smarujemy w środku od góry marmoladą i kładziemy kawałek nektarynki.  Trójkąty zwijamy i formujemy z niego rogaliki. Pieczemy do zrumienienia (ok. 20-30 min.) w temperaturze 200 stopni na górnej półce piekarnika. Po wyjęciu studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem

W kuchni wieczorem
Egzotyczna zupa krem pomarańczowo-dyniowa 158

philadelphia 1 łyżka masła sól do smaku Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną dynię układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, oprószamy 1 łyżeczką imbiru i pieczemy 25 minut. Z obu pamarańczamy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W garnku roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy dynię obraną ze skórki, posypujemy resztą imbiru i gałką i posmażamy przez minutę mieszając

W kuchni wieczorem
Tartaletki ze śliwkami i jabłkami 118

plasterki. Układam je na upieczonych spodach, posypuję cukrem i cynamonem i zapiekam kolejne 10 - 20 minut w temperaturze 190 stopni. Owoce wysychają przy pieczeniu, więc nie należy piec zbyt długo. Śmietanę ubijam, dodaję cukier i serek. Mieszam dokładnie.  Upieczone tartaletki smaruję masą śmietankową

W kuchni wieczorem
Galette z jabłkami i malinami 168

blasze pokrytej papierem do pieczenia na okrąg grubości 2mm. Wykładamy na środek owoce, zostawiamy z boku ok. 5cm. Boki zawijamy na górę ciasta, tak jak na zdjęciach. Pieczemy 25 min. na dolenej półce i 15 min. na górnej

W kuchni wieczorem
Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela 193

chrzanu ze słoika (u Sophie świeży) 2 czubate łyżki śmietany 18% sól i pieprz Sposób przygotowania: Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na środkowej półce. Kapary podsmażyć na oliwie aż będą złociste i chrupkie. Połączyć oliwę, ocet, chrzan i śmietanę. Doprawić do smaku.  Na talerzu

W kuchni wieczorem