pieczenia - 22046 przepisów (strona:597/1470)

Brownie z orzechami laskowymi 134

czekoladą. Miksuje chwilę do połączenia składników. Dodaję kakao i mąkę. Miksuję jeszcze przez chwilę. Dodaję potłuczone orzechy laskowe i mieszam. Masę wylewam na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Już po pięciu minutach dom wypełnia niesamowity, słodki zapach... Po wyjęciu z piekarnika wyjmuje i odstawiam do całkowitego wystygnięcia- PYCHA

Magiczna kuchnia Darii
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 138

powstałej masy dodaję przesianą mąkę z  kakao, sól i ponownie delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję na grubość około 1 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze 6-7 minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki. Mus Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz

Magiczna kuchnia Darii
Peanut butter cookies - ciasteczka z masłem orzechowym wzbogacone płatkami owsianymi 100

wkładam na około 30 minut do lodówki. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (ok 3 cm), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatam widelcem tworząc charakterystyczną kratkę. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smakują wyśmienicie z zimnym mlekiem i są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły czy pracy

Magiczna kuchnia Darii
Czekoladowy sernik z pomarańczą i granatem / Chocolate cheesecake with orange and pomegranate 112

Herbatniki wrzucam do blendera i  i rozdrabniam. Kiedy są sypkie dodaję brązowy cukier, kakao i rozpuszczone masło. Miksuję do uzyskania zwartej masy. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie rozprowadzam dokładnie dociskając. Podpiekam 10 minut w 180 stopniach.  Ser przekładam do misy blendera i miksuję dodając po łyżce śmietanę. Następnie dodaję po łyżce cukier(...)przez chwile miksuję. Masę serową wykładam na podpieczony spód i wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie temperaturę obniżam do 170 stopni i piekę przez 45 minut. Upieczone ciasto wyciągam i odstawiam do wystygnięcia. Pomarańcze filetuję nad miską i cząstki odkładam na sitko aby ściekł nadmiar soku. Obieram granata. Połowę nasion przeciskam przez sito

Magiczna kuchnia Darii
Chleb pszenny codziennny 137

gotowe, gdy podwoi swoją objętość. Wówczas należy przełożyć je na oprószoną stolnicę i uformować podłużny bochenek - dłuższe boki zawijamy do środka. Uformowany chleb przekładamy na oprószoną mąką blaszkę do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 -1,5 godziny do garownia. Następnie piekarnik rozgrzać do 220 Normal(...)MicrosoftInternetExplorer4 ° C  następnie piekarnik zaparować (spryskać ścinki piekarnika wodą lub na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklankę kostek lodu) i natychmiast włożyć wyrośnięty chleb. Wierzch można delikatnie ponacinać. Piec 40-45 minut. Po tym czasie studzić na kratce. Uwaga : Czas wyrastania tego chleba możecie skrócić, wystarczy położyć miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Autor zaleca jednak, aby czas ten wydłużyć

Delicious Titbits
Tapenada z czarnych oliwek 170

natki pietruszki zmiksować na jednolitą masę.Odstawić do lodówki na min. 30 minut. Pół bagietki pokroić na kromki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą. Piec kilka minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku. Grzanki posmarować tapenadą i podawać posypane posiekaną natką pietruszki

Pasja Smaku
Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake 187

cukru 1/4 łyżeczki kardamonu 450 g mąki szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego ok. 350 g śliwek Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 26×26 cm. Mleko podgrzej razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut. W misce miksera ubij jajka(...)miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Śliwki umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu. Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego! English version Plum yeast cake (26×26 cm baking pan) Ingredients: 200 ml milk

karmelowy
Mini pita z kurczakiem 148

małe koła. Na jednym placuszku ułożyć po łyżce farszu , przykryć drugim i zlepić wkoło. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na 5 minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około  15 minut na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Rodzynkowiec 1106

czasie rodzynki odsączyć z alkoholu, pozostałą wódkę zlać i pozostawić do ponczu BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik rozgrzać do 175 stopni - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (można najpierw posmarować tłuszczem, żeby papier lepiej się trzymał) - białka oddzielić od żółtek - białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając w kilku turach cukier - do sztywnej piany(...)ubitych jaj małymi partiami (po jednej łyżce) przesiewać mąkę z kakao, delikatnie mieszać łyżką, zagarniając masę od dołu - gotową masę przełożyć delikatnie do formy, wyrównać, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu biszkopt pozostawić na jakiś czas w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, a po całkowitym ostygnięciu odkroić brzegi od formy

Smakołyki Bereniki
Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą 138

Idealne na chłodny jesienny wieczór, akurat taki jak dzisiaj, czyli początek lipca... :( Miałam już dawno na nie ochotę, bardzo lubię suszone śliwki - w sosie do pieczeni, w pierogach z sosem karmelowym (to przysmak zapożyczony z jednej restauracji z Brzegu), w kompocie wigilijnym. Wydaje mi się, że ciasto absolutnie nie do zjedzenia w upalny dzień, jest co prawda mokre(...)rześkie, nie jest ciężkie, ale na pewno nie można go nazwać lekkim. Czekolada, śliwka, nutella, alkohol, do tego cynamonowa nuta w cieście to smaki wybitnie jesienno-zimowe. murzynek (piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm) 3/4 kostki margaryny  4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 1/2 słoika powideł śliwkowych 3 łyżki kakao

bistro mama
Lepki piernik wg Nigelli 157

zwłaszcza na etapie przygotowania. Pamiętam jak dziś przygotowania mojej mamy do pieczenia piernika. Wszystko musiało być pod ręką. I składniki, i sprzęt, którym był "kręcony". Mama piekła piernik tylko z jednego przepisu. Na Boże Narodzenie przekładała go tylko powidłami, a na Wielkanoc dodawała do niego jedną warstwę biszkoptu. Czytaj więcej

bistro mama
Filo z makiem, bakaliami, orzechami i czekoladą 148

rozsmarowujemy masę makową. Posypujemy ją równomiernie resztą dodatków. Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10-12 części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie rozpuszczamy kuwerturę. Każde ciasto polewamy małą łyżeczką czekolady. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest

Mienta blog
Bułki razowe z płatkami pszennymi 210

odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować 10-12 bułeczek i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posmarować przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami pszennymi. Piec ok. 15-17 minut do zarumienienia w 190 stopniach. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje wypieki z małymi moimi zmianami :) Użyłam innej mąki i dodałam jej więcej, bo ciasto się trochę

Aga w kuchni
Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami 158

blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20-25 minut do podrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut aż będą miały złoty kolor

Czerwień i błękit
Ciasto z "pazurkami" 211

kruche ciasto przełożone karmelową masą jest idealne do popołudniowej kawy.  Składniki: 20-25 dag płatków migdałowych 45 dag margaryny 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Z podanych składników (bez płatków migdałowych) zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciasto schładzamy(...)lodówce. Z pozostałych jajek, jednej szklanki cukru i jednego opakowania cukru waniliowego ubijamy pianę. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na nią 1/3 część piany i część migdałów. Taki placek pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. To samo robimy z pozostałym ciastem i pianą.  Masa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotujemy 2-3 godziny i studzimy. Masło ucieramy i powoli dodajemy

Salonik smaków