pieczenia - 22046 przepisów (strona:597/1470)

Torcik truskawkowy 185

dolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką. Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie

Słodkie Przyjemności
Mini tarty szparagowe w sosie beszamelowym 144

Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta układamy przekrojone wzdłuż szparagi, posypujemy porwanymi listkami bazylii i pokrojonymi pomidorkami. Całość zalewamy 2 łyżkami sosu beszamelowego. Pieczemy około 20 minut w 200`C Po upieczeniu posypujemy startym na małych oczkach parmezanem. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Bułeczki z jagodami 242

łyżeczki cukru i zlepiamy. Bułeczki układamy na blacie wyłożonym papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.  Żółtko 'bełtamy' i rozsmarowujemy po wierzchu każdej bułeczki. Odstawiamy do podwojenia objętości. Pieczemy w 220`C około 10-12 minut. Studzimy na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Calzone ze szparagami 148

pomidorki, kawałki świeżych pomidorów i kilka kawałków fety. Zalepiamy tworząc dużego pieroga. Wierzch calzone posypujemy suszonym tymiankiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo blachę do pizzy. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babeczki z jagodami i budyniem 112

łyżkę budyniu, następnie łyżeczkę jagód i zlepiamy drugim kółkiem, pamiętając o dokładnym zlepianiu ciasta. Babeczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C. Pieczemy około 15 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasto z czereśniami 282

tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek ciasta nakładamy umyte i wydrylowane czereśnie, które następnie posypujemy(...)cukrem( u mnie nie pełna łyżka). Boki ciasta nakładamy na wyłożone czereśnie, tak aby pozostawić po środku nie przykryte owoce. Tak przygotowane ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy około 30 minut w 170`C. Po upieczeniu ciasto można lekko odsączyć, aby pozbyć się nadmiaru soku z czereśni. Podajemy na ciepło z lodami, albo na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kruche rogaliki z jagodami 130

następnie w trójkąty. Na środku każdego kawałka układamy po łyżeczce  jagód i szczypcie cukru i zawijamy, formując rogaliki. Przekładamy na blat wyłożony papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 10-15 minut - do zarumienienia. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Półksiężyce z czereśniami 164

czereśnie i podsypujemy szczyptą cukru waniliowego. Ciasteczka zwijamy w pół tworząc małe półksiężyce, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 15 minut - do złotego koloru. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik na spodzie amaretto 271

rzepakowego łyżka ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki pszennej opakowanie budyniu waniliowego 1,5 szklanki malin Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciastka układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne miejsca wypełniamy pokruszonymi kawałkami ciasteczek amaretto. Masa serowa: Ser wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i odstawiamy. Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem(...)puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej. Do przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny, tak aby pokryły większą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 333

łyżeczek owocowego farszu. Całość zlepiamy - rozciągnięte ciasto zawijamy na spód ciastka. Piekarnik rozgrzewamy do 200`C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w lekkich odstępach ciastka i pieczemy około 15-20 minut - do zarumienienia. Studzimy. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tort bezowy 215

piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na środek wylewamy białka, tworząc koło z niezgrabnym wzorkiem. Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 40 minut, a następnie otwieramy piekarnik i suszymy jeszcze kolejne 20 minut. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc. Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy

Słodkie Przyjemności
Galette jesienne 262

Dziś przygotowałam dla Was Galette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym smakiem, dlatego koniecznie przygotujcie to ciasto na jakiś jesienny deser. Składniki : kostka masła 6 łyżeczek cukru 3,5 szklanki mąki 4 łyżki(...)otwarty środek. Ważne aby ciasto było szczelnie zamknięte. Ciasto smarujemy mlekiem wymieszanym z cynamonem i posypujemy brązowym cukrem - również część odsłoniętą. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 25-30 minut do zarumienienia. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tort malinowy 193

Mąki przesiewamy i dodajemy partiami do masy, mieszamy łyżką. Jeżeli używacie metalowej formy, to wyłóżcie ją od spodu papierem do pieczenia, jeżeli silikonowej to nic nie musicie robić. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160-170 `C przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić ciasto z wysokości 60 cm na podłogę

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka ze słonecznikiem 128

masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną. Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy(...)roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika.  Wierzch ciasteczek posypujemy makiem i suszoną żurawiną. Wierzch ciasteczek smarujemy ponownie. Roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C i pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Chałka korzenna 155

części. Każdą część dzielimy na 4 kawałki które rolujemy a następnie pleciemy z nich coś na kształt warkocza, tylko z czterech części i odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pod przykryciem na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia(...)czasie chałkę smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy przygotowaną kruszonką ( mąkę z cukrem i masłem zagniatamy tworząc małe okruszki) Gotowe chałki wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności