mnóstwem kwiatów i ziół. To taki mój " przymieszkaniowy " ogródek. Dziś spoglądam na niego z za okna..... Ale prognozy są obiecujące :) SKŁADNIKI: 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 175 g drobnego cukru 1 łyżka świeżo startego obranego imbiru 3 jajka roztrzepane 400 g gruszek bez gniazd(...)imbir oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 35-40 minut. Najbardziej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe
Kuchnia w opałachzagotować do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać i sok lekko odparuje. Doprawić solą i pieprzem, oraz ziołami. Ciasto rozciągając, uformować w kształcie koła, układając na papierze do pieczenia. Posmarować całość sosem i posypać startym serem. Na wierzchu(...)ułożyć pokrojoną szynkę i kawałki ananasa. W piekarniku nagrzewamy kamień (lub jeśli go nie posiadamy to tylko blachę) w temperaturze 220 stopni. Przekładamy na rozgrzany pizzę na papierze i pieczemy około 15 max. 20 minut zmniejszając temperaturę do 200 stopni, (gdy pizza zacznie się podpiekać można jednym ruchem spod spodu usunąć papier
Kuchnia w opałachmasę. Na końcu dodać migdały i 50 g drobno posiekanej czekolady, wymieszać łyżką. Ciastem wypełnić blaszkę do brownies, lub wylać na zwykłą,niedużą blaszkę (15 x 25 lub mniejszą). Piec około 20 - 25 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Jeśli ciastka pieczemy w zwykłej blaszce to po upieczeniu, ciasto kroimy na kwadraciki. Swoją wersję blondies podałam z owocami
Kuchnia w opałachpieczenia. W bułeczkach zrobić duże wgłębienie, nasypać na dno bułki tartej i nałożyć owoce. Drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać zagniecioną z podanych składników kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 - 30 minut
Kuchnia w opałachzwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i piec 20 - 25 minut w 180 stopniach, aż uzyskają złocisty kolor. Po przestygnięciu posmarować lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym) i posypać orzeszkami i skórką pomarańczową. Jeśli chcemy ich smakiem
Kuchnia w opałachpozostawić bez jabłka, aby łatwiej było każdą różyczkę skleić. Każdy pasek zwinąć w różyczkę, dobrze sklejając ciasto na końcu. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu różyczki posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałachmuffinki :) Wiem, że zdecydowanie zdrowsza była by miseczka pełna owoców, ale cóż zrobić - mam do nich słabość. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 jajko 200 ml naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl mielonego maku 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 krople aromatu(...)Połączyć zawartość obu misek, wlewając mokre do suchego i dokładnie wymieszć. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, w osobnych miseczkach. Do każdej z nich dodać po połowie ricotty i dokładnie wymieszać na gładki
Kuchnia w opałachlodówki na około 20 - 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm, wykrawamy ciastka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 10 min w 180 stopniach (grzałka góra dół), do zrumienienia brzegów. Po przestudzeniu posmarować ciastka lukrem
Kuchnia w opałachnatłuścił warzywa), sól i zioła, wymieszać każde z warzyw oczywiście osobno, aby nie zabarwiły się na wzajem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć plasterki jeden, obok drugiego. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół z termoobiegiem). Po połowie czasu można odwrócić plastry na drugą stronę, aby równo się upiekły
Kuchnia w opałachpudru, delikatnie mieszając szpatułką, najlepiej silikonową. Masa musi być bardzo dokładnie wymieszana. Wypełnić ciastem krążki w macie do wypieków makaroników, jeśli takiej maty nie posiadamy można na papierze do pieczenia narysować kółka(...)przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć krążki o średnicy około 2-3 cm. Tak przygotowane makaroniki odstawić na około 1 godzinę, aby podeschły, co pozwoli uzyskać charakterystyczna skorupkę z wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni (termoobieg), przez 15 minut. Po upieczeniu makaroniki zostawić na macie lub blasze do wystudzenia. Przełożyć kremem przygotowanym z połączenia powyższych składników, lub ulubionym dżemem
Kuchnia w opałachkierując nóż po ukosie w lewą stronę i kroimy. Tak powstają nam trójkątne bułeczki. Nożem wyrównujemy boki. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Pieczemy przez pierwsze 8 minut w 200 stopniach, a następne 15 minut w 180 stopniach. Przepis na te bułeczki podpatrzyłam na blogu Adam piekarz, nie zabrakło w nim moich zmian
Aga w kuchniSkładniki: jogurt naturalny 180 ml, mąka pszenna 500 z Kopytowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, pomarańcze 2 sztuki, jabłka 4 sztuki, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba dobrze ubić pianę z białek i cukru, dodać żółtka, olej, jogurt i krótko zmiksować wsypać przesianą mąkę(...)połączenia składników forma silikonowa 24cm z kominkiem - na dnie położyć kawałeczki pomarańczy, jabłek dać na to trochę ciasta, znowu kawałki owoców, dać część ciasta, znowu owoce i resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto z formy wyjąć zupełnie wystudzone w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę białej czekolady z 2 łyżkami gęstej śmietany polać polewą babkę
W Mojej Kuchni Lubięblaszce z papierem do pieczenia szprycujemy rozetki. Masę możemy też nałożyć niewielkimi porcjami łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C i pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut. Smacznego
Maminek kulinarnyodstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, ok 10 minut, aż lekko się zrumienią. Ostudzić. Dodatkowo: 100 g wędzonego łososia 150 g kremowego serka o ulubionym smaku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładokładnie po każdym. Nałożyć masę do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać w niewielkich odstępach małe kuleczki na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia
wyzwania kuchenne