mojej siostry i jej rodziny jak piekę chleb to zawsze staram się żeby był z możliwie jak największej ilości zdrowych składników, a szczególnie dzieci lubią jak im ciotka coś upiecze ;-) Tym razem upiekłam dla niej chleb orkiszowy z miodem na zakwasie. Przepis wzięłam z TEJ strony. Z podanego przepisu wyszedł mi jeden duży bochenek chleba. Użyłam dużą keksówkę. Składniki(...)godziny, powinno urosnąć do wysokości foremki. Gotowe wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec najpierw 10 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnienastępnie wylać na wyłożony w tortownicy spód. Gotową masę serową wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Po 40 minutach sprawdzić czy zbyt mocno się nie podpiekł i w razie czego przykryć folią aluminiową w celu dalszego pieczenia. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze ok. 10 minut. Po wystudzeniu wstawić do lodówki
Na słodko lub wytrawniefareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kolejny konkursowy wypiek, tym razem chleb pszenno orkiszowy z suszonymi pomidorami i ziemniakami pieczony na drożdżach. Upiekłam go na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita". Z danego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Składniki: 150 g ugotowanych(...)mnie duża keksówka) i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 20 – 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika można chleb naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać ziarnami. Piec najpierw 15 minut w temperaturze 230 stopni C potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 minut. Po wyjęciu studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniecoś na szybko, muffiny dwukolorowe, czyli zebra. Przepis wzięłam z tej strony Z podanego przepisu wyszło mi 12 muffin Składniki suche: 280 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 110 g cukru Szczypta soli Składniki mokre: 2 jajka 250 ml mleka 5 łyżek oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Sposób wykonania(...)kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki. Nakładać na przemian masę jasną i ciemną do 2/3 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepodanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Pozostawić na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, piec na blaszce, lub tak jak ja przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub jakiejś innej foremki. Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem(...)posypać płatkami ( ja posypałam makiem) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo 10 minut w temperaturze 230 stopni C, później temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 – 25 minut. Gotowy, upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika wysmarować je roztopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce, Smacznego
Na słodko lub wytrawniezdjęciu Przekroić wzdłuż rulon Pofałdowaną nie przekrojoną część rozchylić tworząc różę Gotowe różyczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C do momentu aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieprzygotowałam, zajrzałam do lodówki po ser i okazało się, że wyparował.. No cóż.. musiałam zmienić część składników.. Z podanego przepisu wychodzi jeden średniej wielkości bochenek Ja piekłam w małej keksówce. Bazowałam na przepisie z tej strony ( dotyczy tylko podstawowych składników) Składniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 300 g wody 1 płaska(...)godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chleb wysmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z łyżką mleka i posypac ziarnami ( ja dałam ziarna słonecznika). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 230 stopni C, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 - 25 minut. PO wyjęciu z piekarnika, chleb studzic na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemniejszej niż 35 cm Każdy placek posmarować marmoladą i zawinąć w roladę. Zwinięte strucle położyć obok siebie na wyłożonej blaszce o wymiarach 28 cm x 35 cm papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 1 godziny do momentu aż strucle zetkną się ze sobą. W czasie gdy strucle będą rosły na blaszce zrobić kruszonkę. Składniki(...)wzdłuż prawie do samego końca i odstawić do czasu aż się rozłożą na boki. Przed wstawieniem do piekarnika strucle posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDopadło mnie ostatnio przeziębienie, więc musiałam zrobić sobie przerwę od gotowania i pieczenia. Gdy się poczułam lepiej wzięłam się za zrobienie krakersów. Delikatne i kruche, w sam raz zamiast coś na ząb ;-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżki masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)cienko a następnie wykrawać nożem lub radełkiem kwadraty. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami. Gotowe krakersy układać na wyłożonej papierem blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10 minut do momentu aż się lekko zarumienią w temperaturze 200 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawnielato zbierałam pieczołowicie owoce, więc nadszedł czas aby część z nich użyć. Sernik wyszedł wspaniały. Ma konsystencję pianki i nikomu by do głowy nie przyszło że to jest ciasto pieczone. Gdy piekł się, tak pachniało w całym domu malinami, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować . Jest przepyszny :-) Składniki: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki(...)jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na krem malinowy : 1/3 ilości rozdrobnionych malin 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyki żelatyny w proszku
Na słodko lub wytrawniepieprzem majerankiem i obłożyć liśćmi laurowymi. Przygotować żaroodporne naczynie z przykryciem. Na dno naczynia wlać ½ szklanki oleju i włożyć roladę. Piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C w naczyniu zamkniętym Po wyznaczonym czasie pieczenia, wyjąć na chwilę roladę, porozcinać i zdjąć nitkę oraz liście laurowe. Na całą roladę położyć wzdłuż plastry żółtego sera gouda
Na słodko lub wytrawnieczęści i każdą rozwałkować na wielkość blachy. Każdą z rozwałkowanych połówek ciasta umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Każdą część piec osobno 12 – 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Składniki na krem: Śmietana 30% 3 łyżeczki żelatyny Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody
Na słodko lub wytrawnienatomiast szklanką o mniejszej średnicy zrobić drugie kółko bardzo lekko dociskając. Dziurki wyciąć słomką. Gotowe guziki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12 minut w temperaturze około 200 stopni C do chwili aż się lekko zarumienią. Smacznego :-) Biorę udział w akcji
Na słodko lub wytrawniewierzch ułożyć listki laurowe. Całość przykryć górną częścią naczynia żaroodpornego i pozostawić na ok 1 godzinę żeby mięso trochę przeszło przyprawami. Wstawić pieczeń do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie