pieczenia - 22046 przepisów (strona:583/1470)

Kurczak w sosie miodowo — musztardowym 327

Ciężko mi napisać coś więcej niż, że to danie jest pyszne. Co prawda kurczak piecze się około godziny, ale zaliczę to danie do szybkich. Wracam do domu przeważnie około 1,5 godziny przed moim mężem i udaje mi się zrobić tę potrawę, a przy naszej dwójce jest to danie na dwa dni. I muszę tu zaznaczyć, że w między czasie(...)Kurczaka można zamarynować i upiec dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać. Smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo. Jeśli chodzi o musztardę to polecam francuską czyli tę ziarnistą (w trakcie pieczenia ziarenka robią się chrupkie i niebiańsko pyszne), ale może być zwykła stołowa lub sarepska, jeśli lubimy ostrzejsze smaki to polecam dijon. Nowy post Kurczak w sosie miodowo — musztardowym pojawił

Wypieki i Rumieńce
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą 229

rumiano z każdej strony. Dorzucamy cebulki. Podlewamy lekko półsłodkim czerwonym winem, chwilę smażymy. Polędwiczki z cebulkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 stopni C na 20 do 30 minut. W czasie pieczenia polewamy mięsko tłuszczykiem, który się wytapia. Podajemy z ulubionymi dodatkami - pyszności

Sajkofanka smaku
Klasyczny sernik waniliowy 229

dodać płatki migdałowe i wmieszać je łyżką. Masę przelać do kwadratowej formy 24x24 cm (lub okrągłej o wymiarach 24 cm), którą należy wyłożyć papierem do pieczenia-tylko dno. Piec dóra-dół przez około 60-70 minut (sernik powinien być ścięty na całej powierzchni, w razie przypiekania góry przykryć folią aluminiową). Uchylić drzwiczki od piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia

Kraina Miodem Płynąca
Muffiny bananowo - czekoladowe 261

Składniki, około 24 sztuki: 4 banany 80 g gorzkiej czekolady 0,5 szklanki cukru 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 1 małe opakowanie cukru waniliowego brązowy cukier do posypania Przygotowanie: Piekarnik(...)nastawić na 180 stopni. Banany obrać i pociąć w kostkę, czekoladę drobno pokroić. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi składnikami. Masę nakładać do 2/3 papilotek. Każdą muffinkę posypać brązowym cukrem. Piec przez 30 minut

cooklife
Papryka faszerowana kaszą gryczaną, kurczakiem, warzywami :) 252

troszkę nadto, ale bez obaw, nałóż go jak najwięcej tworząc taki jakby "stożek". W czasie pieczenia nic się nie rozpadnie. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 30 minut. Przed końcem możesz posypać startym serem. Farsz Przed upieczeniem Po upieczeniu

Zdrowie na języku :P
Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem 433

Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta. Dobrze smakują z opiekanymi ziemniakami, które można upiec w formie razem z kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . pierś kurczaka 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula oliwa(...)szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć kurczaka do formy posmarowanej masłem. Na wierzch mięsa również położyć kawałek masła. Piec około 20 minut. Po tym czasie przekręcić na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut

Bullio
Rurki z bitą śmietaną 1158

paski, które następnie nawijać na wysmarowane masłem foremki do rurek. Nawijać zaczynając od węższej części rurki. Obtoczyć w cukrze. Ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C. Przygotować bitą śmietanę. Ubić śmietanę z cukrem: 500 g śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru Wystudzone rurki zdjąć z foremek i nadziać bitą

Bullio
Sernik czekoladowo-kajmakowy 337

lodówki. Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać po trochu sera twarogowego, mascarpone oraz masę kajmakową, mąkę ziemniaczaną i budyń. Całość utrzeć na gładką masę i wylać na spód z herbatników. Piec w kąpieli wodnej (pod spodem ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Najpierw piec około 50 minut w temperaturze 170°C, później zmniejszyć temperaturę(...)piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawić jeszcze na około 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Przygotować polewę. Masę kajmakową gotować na małym ogniu z czekoladą, masłem i mlekiem aż do całkowitego połączenia. Polać sernik. Posypać posiekanymi płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki. Podawać po minimum kilku godzinach

Bullio
Pierś kurczaka zapiekana z jogurtem greckim i mozzarellą 3812

pomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego(...)przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem

Bullio
Pieczone ziemniaczki 6018

alternatywę dla frytek. Składniki: ziemniaki przyprawa do ziemniaków olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki lub ćwiartki. Polewamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 C 20 min z włączonym termoobiegiem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim 261438

Idealne danie aby zaskoczyć gości. Robi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj)  i lekką sałatką. Składniki: 6 pojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego(...)wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę). Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Frittata czyli remanent w lodówce 144

warzywa i zalewamy jajkami. Na samej górze układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-30 min. tak, aby frittata się ścięła i lekko zrumieniła. Jeżeli nie mamy silikonowej formy to bierzemy obojętnie jaką formę do pieczenia o max. średnicy 26 cm smarujemy ją margaryną i obsypujemy bułką tartą, dopiero do tak przygotowanej foremki

IMPRESJA SMAKU
Rolada serowa z piersi kurczaka z pieczarkami 1253

sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto na blachę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C 20 min. Ostudzić ciasto i zdjąć papier. Na ciasto wyłożyć surowe, rozbite i posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi

IMPRESJA SMAKU
Piersi kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 5:2 209

rozpuszczamy w osobnym naczyniu, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą pierś obtaczamy w marynacie.  Piersi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C ok. 20 min. Cukinię kroimy w talarki i wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gotujemy do miękkości. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami 166

Szaszłyki mogą być pieczone w piekarniku, ale ze względu na sezon grillowy, równie dobrze mogą być grillowane... pewnie będą jeszcze smaczniejsze Składniki: 1-1,3 kg mięsa z udek kurczaka 3 duże cebule 500 g pieczarek ulubiona przyprawa do mięsa ok. 3-5 łyżek oleju (Rapso) Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (ja mam długie metalowe) Wykonanie: Mięso z kurczaka pokrojone(...)przyprawą którą użyliśmy do kurczaka Na każdy patyczek nabijamy mięso, cebulę, pieczarkę (jak jest duża to dzielimy na pół), mięso, cebulę itp. aż do wykończenia składników. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30-40 min. na środkowej półce. Takie szaszłyki mogą być również pieczone na grillu. Smacznego

IMPRESJA SMAKU