pieczenia - 22046 przepisów (strona:583/1470)

Mazurek pomarańczowy 139

godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm i ułożyć na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić. Przygotować masę: Pomarańcze i cytrynę  dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. A następnie wyjąc z nich pestki

Na słodko lub wytrawnie
Bułki z czosnkiem II 134

wyrobić.  Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części.  Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny. Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę, dodać do niego suszony koperek i masło. Wszystko rozetrzeć, tak aby powstała jednolita masa. Przed(...)piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż i  nakładać do środka ( w miejscu nacięcia) po jednej łyżeczce masy czosnkowej a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut. Studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek z pomadą śmietanowo - migdałową 132

zajął całą dużą blachę.  Ułożyć na papierze do pieczenia. Będzie go potem łatwiej wyjąć Na brzegach położyć uformowany wałeczek z ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25- 30 minut w temperaturze 220 stopni C. Upieczony wyjąć i wystudzić. Przygotować pomadę śmietanową: Do rondelka wlać śmietanę,  dodać cukier, kakao i płatki migdałowe.  Gotować na małym ogniu

Na słodko lub wytrawnie
Bezy kakaowe 109

cukru pudru 1 czubata łyżka kakao Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Łyżką(...)szprycą nakładać masę na papier, zostawiając odległość.  Wielkość ciastek jest dowolna. Ja zrobiłam trochę większe bo miałam mało czasu, żeby się nimi bawić. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 50 minut w temperaturze 140 stopni C. Wyjąć, wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Najłatwiejsze ciasto biszkoptowe z truskawkami 227

jajka ·         1 szklanka cukru ·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ·         3 łyżki oleju ·         2 łyżki wody ·         1 łyżka octu  ( u mnie Oce jabłkowy(...)mnie   z kominem) , wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką. Wlać ciasto do przygotowanej formy a następnie poukładać na nim truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 – 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie przykleja. Gdy jest suchy, ciasto można wyjąc. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kokosanki kakaowe 135

cukrem.   Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Łyżką nakładać masę kokosową formując  małe krążki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C. 15- 20 minut. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto bananowe 157

sól, aromat oraz wystudzony tłuszcz. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką. Gotowe ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy z kominem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeżeli jest suchy, wyjąc i wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem 183

blachę tłuszczem i wysypać bułką. Wyjąć jedną część z lodówki (tą która się schładzała w górnej części lodówki) i rozwałkować, wyłożyć  przygotowaną blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy spód będzie się piekł, przygotować budyń: Ugotować 2 budynie z ilością 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Gdy spód będzie gotowy, położyć(...)gorący jeszcze budyń i delikatnie rozprowadzić łyżką. Wyjąć drugą połowę ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na  rozprowadzony budyń. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 – 45 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z lukrem 130

owalny kształt i układać złączeniem do dołu. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 18 minut w temperaturze 200 stopni C. Gdy lekko wystygną przygotować lukier: 1 szklankę cukru pudru wymieszać z kilkoma łyżkami wody.  Najlepiej bułeczki posmarować pędzelkiem maczanym w lukrze. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z kruszonką 125

ręką lub rozwałkować) na placuszek a następnie nakładać jedną czubatą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić tak jak pierogi i układać złączeniem na dół, ułożyć na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę:  Połączyć mąkę(...)cukrem oraz masłem lub margaryną a następnie rozkruszyć palcami tak aby powstała kruszonka. Wyrośnięte jagodzianki posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 – 23 minuty w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć, wystudzić. Smacznego :-)  Uczestniczę w akcjach

Na słodko lub wytrawnie
Kartoflak z gotowanymi ziemniakami 197

Piekę go bardzo często w domu, bo nie ma osoby w rodzinie która by go nie lubiła. Tym razem upiekłam go z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Polecam naprawdę jest pyszny. Składniki:  1,5 kg ziemniaków surowych Od 0,5 kg – do 1 kg ziemniaków gotowanych  30 dag kiełbasy 1 cebula 2 małe jajka lub jedno duże(...)Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy. Wyłożyć na to masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uwagi: Czasami kartoflak piecze się półtorej godziny, a czasami godzinę. Najlepiej pilnować samemu do pełnego zarumienienia.  Powinien być zwarty

Na słodko lub wytrawnie
Chleb z ziemniakami na maślance 176

Temperatura trochę odpuściła więc zabrałam się ochoczo za pieczenie.  Początkowo miał być to inny chleb, lecz uznałam, że czas samej coś od siebie dodać. Bałam się, czy nie wyjdzie z mojej kulinarnej twórczości jeden wielki zakalec.. ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wspaniały pachnący chleb o zwartej strukturze i chrupiącej skórce, to jest dokładnie(...)godziny. Przed wstawieniem do piekarnika każde ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z jedną łyżką mleka a następnie posypać ziarnami sezamu, maku.. lub innymi . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 - 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Bezy o smaku owocowym 163

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą rękawa lub szprycy nakładać małe kopczyki ( ja nakładałam łyżką bo nie miałam zbyt dużo czasu). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 120 – 130 stopni C. Po upieczeniu wyjąc i wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tradycyjna szarlotka domowa 207

zachwalając. Polecam naprawdę jest przepyszna :-) Z podanego przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Przepis jest z małymi moimi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 całe jajko Dodatkowo 3 - 4 łyżki cukru pudru do posypania szarlotki 1 łyżka masła lub margaryny(...)wyłożyć masę jabłkową a następnie ubitą pianę. Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i rozwałkować lub zetrzeć na tarce na pianę z białek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka II 103

nich rozwałkować na placek o grubości    3 – 4 mm. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blachach. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 minut w temperaturze 180 – 190 stopni C do czasu aż się lekko zarumienią. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie