dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze(...)trochu cukru, cały czas ubijać (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dalej ubijając dodawać pojedynczo żółtka i olej. Do mąki dodać masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone). Krem: Budynie rozprowadzić w 1 l wody, dodać cukier i całość zagotować. Budyń
IMPRESJA SMAKUwkładamy do niego dynię wydrążoną z pestek, pokrojoną na mniejsze kawałki (mogą być takie 10 cm plastry ze skórą). Tak przygotowaną dynię pieczemy max. 40 min. W czasie pieczenia sprawdzamy czy dynia już jest miękka. Jak dynia się już upiecze, studzimy i łyżką oddzielamy miąższ od skóry ( taki miękki miąższ bardzo łatwo wydrążyć). Odmierzamy ok. 1 kg miąższu
IMPRESJA SMAKUczęści. Nakładamy nadzienie na najszerszą część ciasta i zwijamy rogaliki zaczynając od dłuższego brzegu. 4. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy w 180-190 st. C prze 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia. 5. Po upieczeniu studzimy, a następnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa Anipodczas pieczenia. Najpierw nakładamy po pół łyżeczki pesto na każde kółko i rozsmarowujemy. Następnie układamy plasterki salami, oliwek, suszonych pomidorów i posypujemy serem korycińskim. Na koniec posypujemy oregano. Pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej można kupić tutaj
Aga w kuchniprzyprawą z Pomysłu na soczystego kurczaka. Udka wkładamy do woreczka dołączonego do Pomysłu na soczystego kurczaka , podlewamy 1/3 szklanki wody, zamykamy woreczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozcinamy woreczek, aby skórka ładnie się przyrumieniła. Smacznego
Salonik smakówwszystko połączyć. Dodać czekoladę i orzechy włoskie, wymieszać z masą i uformować średniej wielkości kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciastka, nadając im lekko spłaszczony kształt. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. SMACZNEGO
Kredowe Menuteraz idę zrobić sobie kawę ^^ facebook Składniki: 150g białej fasoli z puszki 100g banana 25g mąki żytniej 15-20g kakao szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia jajko cynamon coś do posłodzenia +gorzka czekolada (można(...)dodać do środka, lub posypać nią ciasto już po upieczeniu) Fasolę zmiksować z bananem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Ew. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.30min. Obowiązkowo podawać z dużą ilości czekolady
More food, love and dreamssmakuje rewelacyjnie. Zapraszam na pachnącą szarlotkę. SKŁADNIKI 2 czubate szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 250 g zimnego masła 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Cynamon Cytryna 7 średnich jabłek Wykonanie Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek, szybko zagniatam . Ciasto dzielę na 2 równe części, zawijam(...)godziny wyciągam jedną cześć ciasta, równomiernie rozkładam na dnie tortownicy. Na ciasto nakładam lekko odciśnięte jabłka. Na jabłka nakładam drugą cześć ciasta, które rozrywam na małe kawałeczki. Szarlotkę piekę około 45-50 minut w 180'C do zarumienienia wierzchu ciasta. SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowopowstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam, tak żeby powstały okrągłe ciasteczka. Piekę w temp. 180˚C około 20 min., do momentu aż ciasteczka ładnie się zarumienią. \ SMACZNEGO !!!! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Zdrowo i kolorowoUbić na gęstą pianę dodając po trochę cukru. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do szprycy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe biszkopciki, posypać makiem. Piec na złoty kolor, około 5-6 minut w 180 stopniach. Wystudzić ciastka na kratce, przełożyć powidłami
Magiczne Życie MartyDuże sylwestrowe pieczenie :D Pyszny, chrupiący i puszysty chlebek razy dwa Składniki: 6 szklanki mąki pszennej 750 4 szklanki mąki żytniej 720 2.5 kubka wody 4 łyżeczki soli himalajskiej 3 łyżki oleju ok.30 g drożdży łyżeczka cukru Wykonanie: Zaczyn: Szklanka mąki pszennej, drożdże i kubek wody wymieszać razem dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić do podrośnięcia, ok.15 minut(...)ciasto nie było za twarde i łatwo się zagniatało. Na koniec dać olej. Dłuższą chwile zagniatać. Odstawić na 1,5 do 2 godzin. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec ok.50 minut. Smacznego :D Polecane na karnawał: Domowe pączki Ciasteczka w chrupiącej panierce
Moje pyszne gotowaniesłodkowodną, o delikatnym, średnio ościstym ciele i chudym mięsie. Można z niego przyrządzić wiele smacznych i tanich potraw. Leszcz doskonale nadaję się do gotowania , duszenia , pieczenia czy zapiekania . Leszcz ma białe, chude mięso. Ja mojego leszcze po prostu aromatycznie upiekę w brytfannie Toscana marki Florina , o której pisałam już TUTAJ BRYTFANNA Składniki(...)szczypiorek,sól morska. Na zewnątrz i w środku ryby. Polej oliwa z oliwek. Nałóż pokrywę na brytfannę Toscana i włóż do nagrzanego piekarnika , na 190 stopni, góra i dół. Piecz tak około pół godziny. Po czym wyłącz piekarnik i zostaw jeszcze chwilkę w środku. Po czym wyłóż na talerz. Podawaj z chlebem, lub ziemniaczkami z piekarnika. Ryba upieczona
Z Kuchni Do Kuchniszklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1,5 szklanki, mąka żytnia 2000 z Kopytowa 1 szklanka, 1 łyżeczka cynamon, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana kremówka 200 ml, cukier puder 1 łyżka, kakao 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba obraną marchewkę i obrane jabłka rozdrobnić w rozdrabniaczu na drobno(...)minuty na większych obrotach dodać marchew z jabłkiem i i tylko wymieszać do połączenia składników tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 50-55 minut zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao wystudzone ciasto przekroić na pół i posmarować połową śmietany ubitej i nakryć drugim blatem
W Mojej Kuchni LubięWitajcie! Dziś przychodzę do Was z pieczoną owsianką, która znalazła się w mojej akcji na durszlaku! Od rozpoczęcia akcji na początku Stycznia, pojawiło się już kilka pieczonych owsianek; przyznam się, że takiej wersji jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. Dzisiaj z lodówki wyciągnęłam borówki i przygotowałam to smaczne śniadanie...chociaż na moim talerzu nie prezentuje się(...)szczypta soli Jak przygotować? Mleko łączymy z jajkiem. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Na koniec wsypujemy borówki i znów wszystko delikatnie mieszamy. Przelewamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok.30min w 180 stopniach. Jogurt Kokosowy - Składniki: 1 opakowanie jogurtu naturalnego(ok.400g) 40g mąki kokosowej 1 łyżka miodu Jak przygotować? Bardzo prosto. Wszystkie składniki wkładamy
Chocolate Stop Temptingproszkiem budyniowym i cukrami. CAŁOŚĆ: Nagrzewamy piekarnik do 180C. Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Boki dokładnie!!! owijamy folią aluminiową. Całość wkładamy do większej formy – będziemy piec w kąpieli wodnej! Tortownicę wylepiamy rozwałkowanym ciastem ( zarówno spód jak i boki ), widelcem dziurawimy. Jabłka myjemy , wydrążamy środki. Na cieście układamy wydrążone jabłka , a następnie każde nadziewamy żurawiną. Zalewamy masą
Ostra na Słodko