pieczenia - 22046 przepisów (strona:574/1470)

Strucla z marmoladą z róży 184

mniejszej niż 35 cm Każdy placek posmarować marmoladą i zawinąć w roladę. Zwinięte strucle położyć obok siebie na wyłożonej blaszce o wymiarach 28 cm x 35 cm papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 1 godziny do momentu aż strucle zetkną się ze sobą. W czasie gdy strucle będą rosły na blaszce zrobić kruszonkę. Składniki(...)wzdłuż prawie do samego końca i odstawić do czasu aż się rozłożą na boki. Przed wstawieniem do piekarnika strucle posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Krakersy z ziarnami 155

Dopadło mnie ostatnio przeziębienie, więc musiałam zrobić sobie przerwę od gotowania i pieczenia. Gdy się poczułam lepiej wzięłam się za zrobienie krakersów. Delikatne i kruche, w sam raz zamiast coś na ząb ;-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżki masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)cienko a następnie wykrawać nożem lub radełkiem kwadraty. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami. Gotowe krakersy układać na wyłożonej papierem blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10 minut do momentu aż się lekko zarumienią w temperaturze 200 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Malinowy sernik bez sera 199

lato zbierałam pieczołowicie owoce, więc nadszedł czas aby część z nich użyć. Sernik wyszedł wspaniały. Ma konsystencję pianki i nikomu by do głowy nie przyszło że to jest ciasto pieczone. Gdy piekł się, tak pachniało w całym domu malinami, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować . Jest przepyszny :-) Składniki:  5 jajek  1 i 1/2 szklanki(...)jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na krem malinowy : 1/3 ilości rozdrobnionych malin 250 ml śmietanki 30%  2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyki żelatyny w proszku

Na słodko lub wytrawnie
Rolada schabowa ze szpinakiem pod serową pierzynką 183

pieprzem majerankiem i   obłożyć liśćmi laurowymi. Przygotować żaroodporne naczynie z przykryciem. Na dno naczynia wlać ½ szklanki oleju i włożyć roladę. Piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C w naczyniu zamkniętym Po wyznaczonym czasie pieczenia, wyjąć na chwilę roladę,   porozcinać i zdjąć nitkę oraz liście laurowe. Na całą roladę położyć wzdłuż plastry żółtego sera gouda

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto toffi 377

części i każdą rozwałkować   na wielkość blachy. Każdą z rozwałkowanych połówek ciasta   umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Każdą część piec osobno 12 – 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Składniki na krem: Śmietana 30% 3 łyżeczki   żelatyny Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka guziki 168

natomiast szklanką o mniejszej średnicy zrobić drugie kółko bardzo lekko dociskając. Dziurki wyciąć słomką. Gotowe guziki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12 minut w temperaturze około 200 stopni C do chwili aż się lekko zarumienią. Smacznego :-)   Biorę udział w akcji

Na słodko lub wytrawnie
Pieczona karkówka 191

wierzch ułożyć listki laurowe. Całość przykryć górną częścią naczynia żaroodpornego i pozostawić na ok 1 godzinę żeby mięso trochę przeszło przyprawami. Wstawić pieczeń do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chlebki do święconki II 187

pieczenia blaszce na około 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z  łyżką mleka, posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek kajmakowo - kakaowy 180

pieczenia, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła). Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na masę kajmakowo – kakaową 300 – 400 g masy kajmakowej 1 łyżka kakao 2 łyżki miękkiego masła. Dodatkowo do przybrania: płatki migdałowe migdały

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek kakaowy 169

, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła).   Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Składniki na polewę kakaową: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka rumu dowolne bakalie

Na słodko lub wytrawnie
Placek drożdżowy z czarną porzeczką i kruszonką 185

i pozostawić jeszcze do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut. Na cieście ułożyć owoce ( nie ma potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania) całość posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ucierany placek z owocami 171

można się od niego oderwać. Przepis pochodzi z gazety "Ciasta na lato". Składniki na jedną blachę o wymiarach 36x24: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 op. ( 16 g) cukru waniliowego ok. 600 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam maliny, truskawki i porzeczki) cukier puder(...)tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blachy, wyrównać, ułożyć na wierzchu świeże lub mrożone owoce ( nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania) Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z dwukolorowym kruchym ciastem 206

jedna duża blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do smarowania formy: tłuszcz 3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników ( bez dodatku kakao) zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na części w proporcjach(...)stopni C i podpiec jasne ciasto około 12 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serową a na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone ciasto ciemne. Całość wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika potrzymać jeszcze sernik przy otwartych drzwiczkach aby nie opadł. Po wyjęciu wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z lukrem - przepis II 220

podzielić na 18 równych części. Z każdej uformować placuszek a następnie położyć na nim niecałą łyżkę nadzienia i brzegi dokładnie skleić a następnie uformować bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej w odstępach gotowe bułeczki, pamiętając, że jeszcze urosną. Całość(...)pozostawić jeszcze na około 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka   Wstawić do gorącego piekarnika i piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wystudzeniu posmarować lukrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Piernik domowy 186

wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część piernika posmarować konfiturą i przykryć druga połową. Przygotować polewę: Masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki

Na słodko lub wytrawnie