pieczenia - 22046 przepisów (strona:567/1470)

Jest taki czas.... 149

chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru).  Temperatura pieczenia 160-170 st. C. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru

KUCHARNIA
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 189

odstawia na noc do chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując summer pudding nie używam białego pieczywa, tylko piekę biszkopt. Dla smaku i koloru dorzucam tylko garstkę malin pozostawiając pole do popisu porzeczkom. Jak w wielu innych przypadkach przepis, podpatrzony podczas wyjazdów do Anglii, jest wyłącznie inspiracją. Proporcje, rozmiar(...)stock-saturated rice that are the essence of the dish, but the way in which the limpid stock holds those wet grains together on your fork. In a piece of roast pork it is the contrast between the sweet, rich meat, succulent fat and crisp, salty crackling. And in a chocolate brownie it is (for me, at least) the contrast

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 146

galaretki z pigwy  nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;)  szczypta imbiru ew. sok z cytryny Przygotować tortownicę lub formę o średnicy 16 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Twarożek przełożyć do miski. Krakersy zmielić lub drobno pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi dno formy. Do małego rondelka przelać śmietanę i dodać gorgonzolę. Podgrzewać na małym(...)ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłe gruszki ułożyć na wierzchu sernika i podawać polane sosem. Polecam Wam także pokazywane wcześniej na blogu:    czekoladowe clafoutis z gruszkami - klik gruszki pieczone w soli z sosem cajeta - klik terrinę z koziego sera z karmelizowanymi gruszkami - klik gruszki z serem roquefort w cieście filo - klik

KUCHARNIA
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 139

elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i przełożyć na 30 minut do lodówki.  Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat  i bardzo cienko rozwałkować. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i posypać solą morską.  Krakersy z bazylią wyłożyć z wierzchu całymi listkami bazylii, dociskając je, by przywarły do ciasta. Krakersy(...)tymiankiem naciąć wstępnie z wierzchu - dzięki temu po upieczeniu będzie się je łatwiej rozdzielać. Część kawałków wy łożyć z wierzchu gałązkami tymianku, dociskając je, by przywarły do ciasta. Piec ok. 15-20 minut  temperaturze 190 stopni.  Świetnie smakują zanurzone w twarożku lub obłożone suszonymi pomidorami.   * cytat aut orstwa Fannie Flagg , z książki Smażone zielone pomidor y ** przepis

KUCHARNIA
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 160

smaku wg uznania.  Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej pergaminem formy na tartę. Ułożyć na wierzchu kawałek pergaminu i obciążyć z góry fasolkami lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia, aby ciasto równo się upiekło, nie tworząc wybrzuszeń. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po tym czasie usunąć pergamin(...)fasolkami i podpiekać jeszcze spód przez kolejne 3 minuty.  Masę marchewkową rozprowadzić na podpieczonym spodzie i posypać z wierzchu posiekanymi orzechami nerkowca. Wstawić ponownie do piekarnika i piec do momentu aż masa się zsiądzie, a orzechy nabiorą złotego koloru - ok. 18 minut.  Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło.  * cytuję obszerne fragmenty Trudnej miłości do marchewki z książki Dialogi

KUCHARNIA
3-cie urodziny na zielono. Matcha, biała czekolada, mus i kakaowe chrupki. Co by było, gdyby... 157

pieczenia i rozwałkować na cieniutki placuszek - najlepiej przez folię kuchenną. Podobnie postępować z resztą masy. Tak przygotowane placuszki włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 185-190 stopni i piec przez ok. 8-10 minut, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąble. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę aż zastygną i przy pomocy ostrego noża zsunąć z pergaminu. Jeśli

KUCHARNIA
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 185

serowe, pełne czosnkowego aromatu i smaku. Na zewnątrz chrupiące, w środku puchato-kremowe.  250 g mąki pszennej 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 50 g startego sera cheddar 15-20 listków dzikiego czosnku - zblanszowanego i drobno posiekanego 150 ml mleka + dodatkowo odrobinę do posmarowania   Liście czosnku umyć(...)ugniatać za mocno i zbyt długo. Podzielone na części ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę i  posmarować z wierzchu mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni. Piec 15-20 minut do momentu aż urosną i lekko zbrązowieją.  Podawać z hummusem z czosnku niedźwiedziego.  HUMMUS Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO /przepis znaleziony tu - klik / 400 g ciecierzycy

KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 146

dodać przesianą mąkę kartoflaną i ocet winny, delikatnie połączyć z białkami za pomocą drewnianej łyżki.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Można wyrysować na niej koło o średnicy 22-24 cm. Masę bezową wyłożyć na wyznaczone(...)wcześniej koło. Przy pomocy łyżki lub łopatki silikonowej nadać masie bezowej kształt wysokiej misy z wgłębieniem w środku.  Włożyć do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.  Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości ok. 8 cm. Włożyć do rondelka, zasypać cukrem

KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 118

temu .... A oto menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej

KUCHARNIA
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 135

splecionych między długie loki. I ja, jedna. Na dalekim południu, z biletem do każdej z nich. My cztery. Razem. Z tym samym biletem i planem podróży.  Do kuchni, piec i plotkować - wirtualnie. Plotkować i piec - rzeczywiście. Chleb. A może drożdżówkę. A może coś pomiędzy... Potrzebna mi była ta podróż, potrzebny powrót do chwil, kiedy zapach chleba otula jak najlepszy(...)wyrastać, aż będzie bardzo miękkie w dotyku i ponownie podwoi swoją objętość (kolejna godzina). Podczas ostatnich 15 minut nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto posmarować glazurą i posypać cukrem. Piec ok. 40- 45 minut, studzić na kuchennej kratce.  * ustawowo, od urodzenia, nie tolerują rodzynek w cieście:) * ustawowo, od urodzenia, nie tolerują rodzynek w cieście:) Cieszę się, że chwile spędzone

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 149

też przetworów, do których "wpadły" m.in. cudowne lokalne mirabelki z przydrożnych gospodarstw. Jednym z piękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba.  Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa(...)uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom.  Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie jak na drożdżach. Miłośnicy konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane, ale i sporo wprowadzanych

KUCHARNIA
PIECZONY ŁOSOŚ CYTRYNOWY 202

pieczonego łososia. Delikatnie doprawiony, cytryna ciekawie zmienia jego smak, nawet wybredny gust będzie zadowolony   Składniki: 30 dag filetu z łososia 5 plastrów cytryny sól,pieprz- świeżo mielone ostra papryczka słodka papryka olej lniany łyżka Wykonanie: Łososia oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami.Układamy w piekarniku na blasze, łososia obkładamy plastrami cytryny przykrywamy folią aluminiową. Po 15 minut od zaczęcie pieczenia odkrywamy, skrapiamy olejem, zapiekamy jeszcze 10 minut odkrytego

Z Majeczką w kuchni
Kotlety ziemniaczane pieczone 112

Propozycja na zdrowy i tani obiad dla całej rodziny :) ~ Pieczone kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym ~ Składniki: (na 4 osoby) 1,5 kg obranych ziemniaków 2 duże jajka trochę smażonej cebuli przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek bułka tarta do obtaczania kotletów Sos: 500g pieczarek 2 cebule 180g śmietany przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek 2 łyżki oleju łyżeczka mąki Ziemniaki gotujemy(...)dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i jajka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę bułki tartej. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kotleciki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30-40 minut. Sos: Pieczarki kroimy w plasterki, solimy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Gdy pieczarki będą

Kuchenny Skrawek Nieba
Pyszne drożdżowe bułeczki 141

posmarować połową masy serowej. Złożyć na 3 i pociąć na paski ok. 5 cm szerokości, odwrócić w połowie każdego paska tworząc "muszkę". . Układać na blaszkach z papierem do pieczenia(...)odstępach ok. 3- 4 cm. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z termoobiegiem. Dwie blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem , w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min. Po upieczeniu polać bułki lukrem. oryginalny  przepis tutaj

w mojej kuchni
Kruche babeczki waniliowe 280

był naprawdę dobry pomysł. Babeczki są przez to nieco cięższe, ale idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy(...)misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy ciasto zostawiając około 1 cm od brzegu, żeby babeczki miały miejsce, żeby urosnąć. Pieczemy około 25 - 30 min. w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor i nie mieć w środku surowego ciasta (można sprawdzić to drewnianym patyczkiem do szaszłyków). Smacznego

Ciastkozercy