pieczenia - 22046 przepisów (strona:563/1470)

Tort kosz kwiatów 157

Gotową pianę delikatnie przekładamy do masy i mieszamy. Na sam koniec dodajemy orzechy i całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 175 stopni bądź do suchego patyczka.  Krem orzechowo-kawowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania serka mascarpone każdy po 250 gram

Krakowskie smaki Ani
Tort śmietankowo- czekoladowy z malinami 176

dodajemy przesiane mąki i mieszamy za pomocą szpatułki bardzo delikatnie, do czasu połączenia się składników. Gotową masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 21) cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut bądź do suchego patyczka. Gdy biszkopt będzie upieczony upuszczamy go na podłogę z wysokości około 60 cm, studzimy w w uchylonym piekarniku

Krakowskie smaki Ani
Tarta śliwkowo- migdałowa 136

Śliwki jeszcze są więc trzeba z nich korzystać dlatego też dzisiaj zajadamy się pyszną tartą. Tarta smakuje i pachnie obłędnie. Podczas jej pieczenia unosi się po całym domu cudowny zapach migdałów i śliwek. Tarta jest delikatna i prosta do zrobienia a przy tym wygląda bardzo efektownie. Serdecznie polecam, póki jeszcze są śliwki bo naprawdę warto. Jednym słowem "niebo(...)układać jedną obok drugiej na podpieczonym spodzie. Następnie w miseczce wymieszać jogurt, jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz budyń. Przygotowaną masą zalać śliwki, wierzch posypać drobno pokrojonymi migdałami. Piec przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Tort mocno kokosowy 134

wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do tortownicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piec przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt (w tortownicy) upuścić z wysokości około 60 cm i wystudzić w lekko uchylonym

Krakowskie smaki Ani
Jesienne bułeczki z dynia 140

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić je na 10 części. Z ciasta uformować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułek delikatnie spłaszczyć i  ponacinać po bokach (wykonać 8 nacięć(...)góry aż do samego dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości**. Gdy bułki podrosną posmarować je jajkiem z mlekiem i w środek na wzór ogonka wsadzić kawałek orzecha. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15- 20 minut do złotego koloru.  Puree: 1 dynia Wykonanie: Dynię wymyć, pokroić na mniejsze części i wydrążyć nasiona. Gotową dynię przełożyć do naczynia

Krakowskie smaki Ani
Stromboli 166

Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonym kminkiem oraz solą czosnkową. Zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Placuszki z kaszy jaglanej z bananami i kokosem 142

drobną kostkę, dodajemy je do wystudzonej masy, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie z masy formujemy małe placuszki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki pieczemy przez około 30 minut (co jakiś czas przewracając je) w temperaturze 170 stopni. Podajemy polane syropem klonowym, golden syropem bądź miodem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Tort samochód- wskazówki przygotowania 219

dalej ubijać. Na sam koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić (w foremce ) i postawić do wystygnięcia.  Masa truskawkowa: 1 kg truskawek

Krakowskie smaki Ani
Tort kawowy i niezawodny biszkopt rzucany 208

dodać cukier, przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o średnicy 24 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez 40 minut w 160 stopniach bądź do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuścić z około 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Składniki krem

Krakowskie smaki Ani
Tort Kraina Lodu- śmietankowy z kawałkami czekolady 253

żółtka. Do masy jajecznej dodać wymieszany z mąkami (przesiać)barwnik i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.  Z podanych proporcji osobno upiec 3 biszkopty. Składniki masa: 5 00 gramów serka mascarpone

Krakowskie smaki Ani
Rolada makowa 200

spód. Gotową roladę makową owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia (pozostawiając jednak trochę wolnego miejsca pomiędzy papierem a ciastem) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Domowe grahamki 169

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Gotowe pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki piec przez około 30 minut do zezłocenia. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Truskawkowy tort dla magistra 196

koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (31x19 cm) i piec przez około 30 minut. Z podanego przepisu należy upiec 3 biszkopty.  *Składniki podane na jeden blat.  Masa: Frużelina: 800 gram świeżych bądź mrożonych truskawek 2.5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej

Krakowskie smaki Ani
Tort Violetta 204

koniec do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) i piec przez około 25- 30 minut w temperaturze 160 stopni.  Przepis na masę znajdziecie tutaj

Krakowskie smaki Ani
"Piękno w smaku" - Warsztaty QAFP 201

jako Gospodarz imprezy Mistrz kuchni, chef Daniel Olas we własnej osobie:) Fotograf Joanna van Fenema i tajniki fotografii Stanowiska przygotowane do gotowania Olivier i ja :))) Razem szykujemy schab do pieczenia. Olivier radził sobie znacznie lepiej niż ja...:D Ciekawe dlaczego???:-PPP A to schab na wagę złota: z odrobiną soli i pieprzu i całą masą tymianku, zrobiony naszymi ręcyma(...)ręczna robota :D Selfie musi być:D  I gotowe dzieła:  Polędwiczka wieprzowa z masłem, rukolą i ziemniakami truflowymi Schab sou vide na puree z zielonego groszku, z pieczonymi batatami i kruszonką z selera i ziemniaków (absolutny hit!) Karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i pomarańczy i grillowaną kukurydzą  No, to by było na tyle:) Szkoda

Słodko-Słony Świat Ilony