cukrem. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać masę kokosową formując małe krążki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C. 15- 20 minut. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia ok. 40 minut. Gotowe bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20- 25 minut w 200 stopniach C. Po wyjęciu studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniekakaowy smak z lekko wyczuwalnymi drobinkami czekolady w środku... Przepis wzięłam z TEJ strony. Przepis na 12 - 14 muffinek: Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 2 łyżki kakao 175 g cukru pudru 150 g drobinek czekoladowych (chocolate chips), lub pokrojoną w kostkę czekoladę 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko(...)sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką.. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieZastanawiałam się dlaczego ja tak rzadko piekę jabłeczniki i szarlotki. Przecież lubię je zarówno ja jak i moja rodzina. Trzeba to będzie nadrobić. Ostatnio wygrzebałam stare gazety z modą i okazało się że na przykład „Burda” oprócz wykrojów i zdjęć z modą zawiera również wiele wspaniałych przepisów do których na pewno wrócę. Dzisiaj pochodzący z tej gazety jabłecznik(...)następnie 10- 15 minut poddusić w rondelku. Dużą tortownicę wysmarować masłem Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i większą częścią ciasta „wylepić” dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podpiec na rumiano. Wyjąc i przestudzić. Na podpieczony spód wyłożyć gotową masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski a następnie
Na słodko lub wytrawnieczęści. Każdą cześć lekko rozpłaszczyć i nałożyć na nią owoce. Połączyć brzegi ciasta formując kulę, tak aby nie było widać owoców. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej gotowe kule z ciasta. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny. Przygotować kruszonkę: Na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, cynamon. Chwilę potrzymać(...)wszystko wymieszać . Pozostawić do wystudzenia, rozkruszyć ciasto ręką. Jajko rozmącić z łyżką mleka i smarować nim wyrośnięte bułeczki najlepiej pędzelkiem. Posmarowane bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć wystudzić. ( my rzuciliśmy się na jeszcze gorące :-)) Smacznego
Na słodko lub wytrawniekierunku wierzchołka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po ułożeniu na blaszce wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka przy pomocy pędzelka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniebiałek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z płatkami. Ciasto przełożyć do małej, mniejszej blachy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Przygotować polewę: 1 białko ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i kakao. Ostudzone ciasto polukrować i udekorować
Na słodko lub wytrawniegodzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm i ułożyć na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić. Przygotować masę: Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. A następnie wyjąc z nich pestki
Na słodko lub wytrawniewyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny. Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę, dodać do niego suszony koperek i masło. Wszystko rozetrzeć, tak aby powstała jednolita masa. Przed(...)piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż i nakładać do środka ( w miejscu nacięcia) po jednej łyżeczce masy czosnkowej a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut. Studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniezajął całą dużą blachę. Ułożyć na papierze do pieczenia. Będzie go potem łatwiej wyjąć Na brzegach położyć uformowany wałeczek z ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25- 30 minut w temperaturze 220 stopni C. Upieczony wyjąć i wystudzić. Przygotować pomadę śmietanową: Do rondelka wlać śmietanę, dodać cukier, kakao i płatki migdałowe. Gotować na małym ogniu
Na słodko lub wytrawniecukru pudru 1 czubata łyżka kakao Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką(...)szprycą nakładać masę na papier, zostawiając odległość. Wielkość ciastek jest dowolna. Ja zrobiłam trochę większe bo miałam mało czasu, żeby się nimi bawić. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 50 minut w temperaturze 140 stopni C. Wyjąć, wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawniejajka · 1 szklanka cukru · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia · 3 łyżki oleju · 2 łyżki wody · 1 łyżka octu ( u mnie Oce jabłkowy(...)mnie z kominem) , wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką. Wlać ciasto do przygotowanej formy a następnie poukładać na nim truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 – 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie przykleja. Gdy jest suchy, ciasto można wyjąc. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniecukrem. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać masę kokosową formując małe krążki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C. 15- 20 minut. Smacznego
Na słodko lub wytrawniesól, aromat oraz wystudzony tłuszcz. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką. Gotowe ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy z kominem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeżeli jest suchy, wyjąc i wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieblachę tłuszczem i wysypać bułką. Wyjąć jedną część z lodówki (tą która się schładzała w górnej części lodówki) i rozwałkować, wyłożyć przygotowaną blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy spód będzie się piekł, przygotować budyń: Ugotować 2 budynie z ilością 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Gdy spód będzie gotowy, położyć(...)gorący jeszcze budyń i delikatnie rozprowadzić łyżką. Wyjąć drugą połowę ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na rozprowadzony budyń. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 – 45 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie