pieczenia - 22046 przepisów (strona:572/1470)

Gryczana tarta ze szpinakiem 116

Coś dla wielbicieli gryki. Składniki ciasta: 300 g mąki gryczanej, 150 g margaryny albo oleju roślinnego, 1 jajko, 10 g proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 szczypty kminku (ciasto ma z nim ciekawszy smak), woda (odpowiednia ilość dla właściwej konsystencji w czasie ugniatania).   Składniki "farszu": opakowanie szpinaku (najlepiej liści), trochę oleju, ser (w zależności od upodobań: żółty dojrzewający(...)inny aromat. Ciastem wykładamy formę i podpiekamy chwilę (10 min.) w piekarniku o temp. 200 stopni (trochę ciasta zostawiamy na wierzch), następnie wykładamy farsz, na górze robimy kratkę i pieczmy jakieś 20 min. Produkt finalny poniżej... Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Buraczane burgery 129

zalane wodą letnią i doprowadzone do konsystencji galarety) Przygotowanie: to wszystko mieszamy i formujemy płaskie kotleciki, wkładamy do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni na każdej stronie po ok. 25 min. (ale warto sprawdzić przed wyciągnięciem, czy buraki się upiekły). Poniżej krótka fotorelacja... Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Buraczana przekąska (pieczone talarki) 162

talarki. - Talarki polewamy olejem i posypujemy przyprawami i mieszamy rękami tak by i olej i przyprawy rozprowadzić równomiernie. - To wszystko kładziemy na tacce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min w piekarniku w temp. 180 stopni przy włączonym termo obiegu, aż buraki zmiękną i stracą dużo wody i będą w konsystencji przypominały chipsy. Trochę zdjęć poniżej

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Makaron zapiekany z pomidorowo-bazyliowym buncem i pomidorami 149

ugotowany makaron kładziemy do żaroodpornych naczyń do pieczenia (smarujemy je najpierw oliwą), kładziemy na niego ser i pomidory, które następnie posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą i to wszystko pieczemy w  piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min. Podajemy zawsze z oliwą do podania (aż się prosi o dodatkowe polanie na stole). Efekt poniżej... Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Makaron zapiekany ze szpinakiem i wędzonym buncem 158

kładziemy do żaroodpornych naczyń do pieczenia (smarujemy je najpierw oliwą), kładziemy na niego  szpinak ser i pomidory, które następnie posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą i to wszystko pieczemy w  piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min. Podajemy zawsze z oliwą do po lania. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Kruche ciasteczka z soi 235

Polecam w 100%. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej soi 125 g masła 4 łyżki płaskie brązowego cukru 2 żółtka 5 czubatych łyżek płatków jaglanych 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Soje mielimy na puree. Płatki jęczmienne mielimy w młynku na mąkę. Następnie mieszamy z proszkiem i cukrem brązowym. Dodajemy do puree. Następnie dodajemy masło i  żółtka. Zagniatamy(...)maszynki do ciastek i wyciskamy ciasteczka, na blachę wyłożoną papierem. Ja wyciskałam końcówką do dekorowania toru (gwiazdką). Ciastka można również, formować w dłoniach. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, aż nabiorą ładnego kolorku. Smacznego :D Polecam: Ciasteczka owsiane Ciasteczka jęczmienne kruche

Moje pyszne gotowanie
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 274

Wolnopieczona, szarpana wieprzowina, czyli amerykański „pulled pork” to danie u nas mało znane, a zdecydowanie warte uwagi. Jest to (zazwyczaj) łopatka, którą piecze się (najczęściej długo, w niskiej temperaturze) do momentu, aż mięso będzie rozdzielać się na pojedyncze włókna. Całe upieczone mięso należy „poszarpać” widelcem, a następnie zanurzyć w sosie barbecue (BBQ) i wymieszać. Można użyć(...)koper włoski – należy je utłuc w moździerzu). Mieszanką przypraw nacieramy łopatkę z każdej strony. Układamy ją na cebuli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu!) i pieczemy przez 30 minut. Następnie wlewamy na dno ok. 3/4 szklanki wody, łopatkę przykrywamy pokrywką (lub folią), temperaturę zmniejszamy do 130°C (bez termoobiegu!) i pieczemy jeszcze ok. 4 godziny

Poezja smaku
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 336

pieczarki. Dokładnie mieszamy. 3. Na naleśniki wykładamy nadzienie i zawijamy w rulon (zdjęcie poniżej). Rulony kładziemy na piersiach z kurczaka i ponownie zawijamy. Roladki zawijamy szczelnie w papier do pieczenia jak cukierek i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Roladki rozwijamy i obsmażamy(...)patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy 20 g żółtego sera, przykrywamy folią aluminiową (tak żeby nie dotykała sera) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C. Pieczemy 40 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami i ziemniakami. Smacznego

My Culinary Art
Maślane rogaliki śniadaniowe 413

mięciutkie w środku rogaliki śniadaniowe. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem. Najlepiej smakują z domowym masełkiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 6 maślanych rogalików:  10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 290 g mąki pszennej szczypta soli(...)blaszce w sporych odstępach, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 3. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy również posypać makiem lub sezamem. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 23-25 minut. Wyciągamy i studzimy. Podajemy z dżemem lub domowym masełkiem . Smacznego

My Culinary Art
Stek wołowy ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. 172

Witajcie kochani! Dziś przedstawimy danie które zachwyci podniebienie wszystkich wybitnych mięsożerców :) Będzie to stek wołowy podany ze szpinakiem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Wołowina stanowi dla naszej diety bardzo ważny składnik odżywczy gdyż stanowi główne źródło zapotrzebowania człowieka na wit. B12 ( która nie występuje w produktach roślinnych),  wit.B1 i B6 oraz żelaza. Należy ona do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych(...)opisywać sposobu w jaki przygotujemy ziemniaczki ponieważ zrobiliśmy to już  w   > tym <  przepisie! Przejdźmy więc do przygotowania: Pierwszym etapem którym musimy się zająć są pieczone ziemniaki (opis przygotowania w linku powyżej). Gdy ziemniaczki zarumieniają się już w piecu, przechodzimy do przygotowania szpinaku. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i zostawiamy w sitku do odcieknięcia. Na dużej

Wspólne smaki
Muffiny super czekoladowe 265

Składniki : 330 g masła 330 g cukru pudru 6 jaj 450 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g kakao 165 ml mleka 165 ml śmietany 30 % czekolada mleczna 20 dag i biała 10 dag Przygotowanie : Mąkę, kakao i proszek przesiać i odłożyć na później Cukier, masło i jajka dodawane po kolei utrzeć(...)puszystą masę Do utartej masy dodać suche składniki oraz mleko, śmietanę, pokruszoną na drobno czekoladę- wymieszać szpatułką Do foremki na muffiny włożyć papilotki, nakładać masy po 3/4 ich objętości Piec w temp. 190 *C przez około 20 - 25 min. do tzw. suchego patyczka.                        Inspirowałam się przepisem  stąd

Proste Potrawy
100 % chleb orkiszowy na drożdżach :) 247

razie potrzeby podsyp mąką). Uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h. Następnie wyrośnięte już ciasto przełóż do formy - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia(...)Lekko uklep i ponownie odstaw pod przykryciem na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200*C.  Chlebek posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka i obsyp ziarenkami. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w 200*C, a następnie przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
Domowy chleb pszenny z sezamem, słonecznikiem, siemieniem lnianym, czarnuszką i kminkiem. 217

jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500) 350 ml wody 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru garść przyprawy do pieczenia chleba  (mieszanka  sezamu, słonecznika, siemię lnianego , czarnuszki i kminku) Do miski wkładamy drożdże , zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy.  Dodajemy mąkę, sól, cukier, przyprawy, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy(...)foremki typu keksówka (wymiary: 35 x 11 cm) i odstawiamy do dalszego wyrastania, Gdy blaszka będzie prawie pełna, wstawiamy do delikatnie ciepłego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i  studzimy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Walentynkowe łatwe ciasto czekoladowe 344

delikatne, lekko wilgotne, dokładnie takie jak lubię. Polecam :-) Składniki na małą tortownicę, lub formę   w kształcie serca: 250g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 opakowanie cukru waniliowego Szczypta soli 200 g cukru 220 ml maślanki 200 ml oleju 3 rozmącone jajka. Składniki na polewę: 1 czekolada(...)wszystkie składniki suche, w drugim mokre a następnie wszystkie składniki ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać łyżką. Formę wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Sposób wykonania polewy: Czekoladę rozpuścić i wymieszać razem z mlekiem. Wystudzone ciasto polać

Na słodko lub wytrawnie
Gofry 451

sztuk Składniki na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 450 2 szklanki mleka 2% szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 2 białka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten. Rozgrzewamy(...)gofrownicę. Białka ubijamy na sztywną pianę  w osobnej  misce i delikatnie, przy pomocy łyżki, łączymy z ciastem na gofry. Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane. Gofry wyjmujemy i studzimy, albo na kratce, albo w pozycji pionowej. Gdy lekko przestygną posypujemy

Kulinarne przygody Gatity