pieczenia - 22046 przepisów (strona:578/1470)

WARZYWNE CHIPSY 160

natłuścił warzywa), sól i zioła, wymieszać każde z warzyw oczywiście osobno, aby nie zabarwiły się na wzajem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć plasterki jeden, obok drugiego. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół z termoobiegiem). Po połowie czasu można odwrócić plastry na drugą stronę, aby równo się upiekły

Kuchnia w opałach
RÓŻANE MAKARONIKI 150

pudru, delikatnie mieszając szpatułką, najlepiej silikonową. Masa musi być bardzo dokładnie wymieszana. Wypełnić ciastem krążki w macie do wypieków makaroników, jeśli takiej maty nie posiadamy można na papierze do pieczenia narysować kółka(...)przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć krążki o średnicy około 2-3 cm. Tak przygotowane makaroniki odstawić na około 1 godzinę, aby podeschły, co pozwoli uzyskać charakterystyczna skorupkę z wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni (termoobieg), przez 15 minut. Po upieczeniu makaroniki zostawić na macie lub blasze do wystudzenia. Przełożyć kremem przygotowanym z połączenia powyższych składników, lub ulubionym dżemem

Kuchnia w opałach
Bułki z mąki gryczanej 235

kierując nóż po ukosie w lewą stronę i kroimy. Tak powstają nam trójkątne bułeczki. Nożem wyrównujemy boki. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Pieczemy przez pierwsze 8 minut w 200 stopniach, a następne 15 minut w 180 stopniach. Przepis na te bułeczki podpatrzyłam na blogu Adam piekarz, nie zabrakło w nim moich zmian

Aga w kuchni
pomarańczowo-jabłkowa babka jogurtowa... 184

Składniki: jogurt naturalny 180 ml, mąka pszenna 500 z Kopytowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, pomarańcze 2 sztuki, jabłka 4 sztuki, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba dobrze ubić pianę z białek i cukru, dodać żółtka, olej, jogurt i krótko zmiksować wsypać przesianą mąkę(...)połączenia składników forma silikonowa 24cm z kominkiem - na dnie położyć kawałeczki pomarańczy, jabłek dać na to trochę ciasta, znowu kawałki owoców, dać część ciasta, znowu owoce i resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto z formy wyjąć zupełnie wystudzone w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę białej czekolady z 2 łyżkami gęstej śmietany polać polewą babkę

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka kokosowe 202

blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy rozetki. Masę możemy też nałożyć niewielkimi porcjami łyżką.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C i pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Tartinki pietruszkowe z wędzonym łososiem i kremowym serkiem 241

odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, ok 10 minut, aż lekko się zrumienią.  Ostudzić. Dodatkowo: 100 g wędzonego łososia 150 g kremowego serka  o ulubionym smaku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Groszek ptysiowy 174

dokładnie po każdym. Nałożyć masę do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać w niewielkich odstępach małe kuleczki na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia

wyzwania kuchenne
Ptysie 339

ktoś powie, że nie uwielbia tych słodkości? Rozumiem, że nie ma takich! Cieszę się! Ja kocham ten rozpływający się krem i chrupkie ciasto parzone. Nie ma co dłużej czekać. Pieczemy, robimy i się zajadamy, np z naszymi dziadkami. Korzystałam z tego przepisu . Składniki : Ciasto parzone : * szklanka zimnej wody  * 125g margaryny  * szklanka mąki pszennej  * 4 jajka Przygotowanie : Zagotować(...)wodę z margaryną. Wsypać mąkę, mieszać do połączenia się składników. Przestudzić. Zmiksować z jajkami na gładką masę. Przełożyć do szprycy. Wyciskać okrągłe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczeni. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Ciasto dość wysoko rośnie. Odstawić do wystygnięcia, każdy okrąg przeciąć na pół.  Krem : * 300ml kremówki najlepiej 36% * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżki

Magiczne Życie Marty
Zaskocz bliskich 227

kolendra, czosnek, kminek, papryka, cząber, majeranek). Tak przygotowane ziemniaki wkładamy porcjami w szpryce i formujemy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą morską  i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry

Gotuj z Natką
Kruche cynamonowe ciasteczka 205

ciasta trzeba rozwałkować je na grubość około 4 mm. Wcześniej można je delikatnie podsypać mąką. Wyciąć ciasteczka za pomocą wykrawaczy o ulubionym kształcie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut - warto uważać, bo mogą się szybko przypalić. Odłożyć do ostudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła. Ciasteczka maczać w czekoladzie

Pasja Smaku
Ciasto drożdżowe przekładane kakao wg Babci Mieci 235

Zawijamy jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 min. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy od 50 do 60 min. Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Miksturownik
Ciasto czekoladowo-imbirowe 200

Naszym zdaniem rewelacja...posmak imbiru, kawałki czekolady...mniam:) Składniki; 2/3 kostki masła, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki miodu, 2 jajka, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 2 gorzkie czekolady, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Wykonanie; Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Miksujemy masło, cukier i miód razem.Dodajemy jajka i wanilie.Suche składniki mieszamy razem, dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy suche z mokrymi składnikami. Ciasto jest bardzo gęste. Przekładamy na foremkę i pieczemy około 30 minut. do suchego patyczka

Anioły w kuchni
Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie 215

Ubijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę. Nadzienie: ok. 1 kg jabłek 3 łyżki miodu

kuchcikownia
Pieczone placki ziemniaczane z łososiem i sosem chrzanowym 360

grubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut. Gorące placki smarujemy sosem chrzanowym, układamy łososia, posypujemy kaparami i posiekanym szczypiorkiem

OstryKęs
Crunchy z borówką amerykańską 316

naturalnego WYKONANIE W misce mieszamy płatki, morele i migdały z miodem i syropem klonowym. Powstałą masę rozkładamy na blasze na papierze do pieczenia tak by powstała cienka warstwa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut. Na dno miski wlewamy jogurt, wrzucamy borówki i pokruszone crunchy. Pyszne i zdrowe. Smacznego

OstryKęs