przepis na roladę truskawkową który wzięłam z TEJ strony. Składniki na biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem truskawkowy: 1- 2 szklanki truskawek świeżych Lu mrożonych 250 g serka mascarpone 5 - 6 łyżeczek żelatyny ok. 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki cukru pudru kilka(...)koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przestając ubijać. Następnie dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Gotową masę na biszkopt wylać na dużą blachę. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 17 minut. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu (jeszcze gorący ) przełożyć na obsypaną pudrem ściereczkę i zrolować. Pozostawić zrolowaną do wystygnięcia. W międzyczasie przygotować krem
Na słodko lub wytrawniemiałam czasu na poprawianie ale co tam. :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy około 50 – 60 dag owoców porzeczki, wiśnie czereśnie lub inne świeże lub mrożone. cukier puder - do posypania Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, a następnie(...)jednym żółtku i dalej ubijać. Gdy masa będzie gotowa dodać olej, mąkę proszek aromat i owoce.. Gotowe ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 1 godzinę. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego(...)wyrośnięcia na ok. 1 godziny. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Można posypać ziarnem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut. Studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieidę się pakować bo jutro skoro świt wyjeżdżam ;-) Przepis na 12-14 muffinek: Składniki : 2 szklanki mąki 1 szklanka wiórków kokosowych 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jajka pół szklanki oleju 1 i ½ szklanki mleka 20 – 30 dag brzoskwiń pokrojonych w kostkę Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać(...)sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDokładnie takie jak lubię. Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką Składniki: 3 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy 30 – 40 dag śliwek Na kruszonkę: 90 g mąki pszennej 50 g cukru 8 g cukru waniliowego 60 g kostki roztopionego masła Sposób wykonania : Białka oddzielić(...)śliwek, pokroić w talarki i ułożyć na cieście Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać i zalać gorącym roztopionym masłem. Przygotowaną kruszonkę ułożyć na wierzchu ciasta Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 50 – 60 minut. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemuffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 125 g masła, roztopionego i wystudzonego 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 2 jajka, Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać(...)sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego
Na słodko lub wytrawniekulę i najlepiej włożyć do miski którą przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką(...)ponownie pozostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 25 minut . Wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniedużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut. Najlepsze są gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawniecukrem. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać masę kokosową formując małe krążki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C. 15- 20 minut. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia ok. 40 minut. Gotowe bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20- 25 minut w 200 stopniach C. Po wyjęciu studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniekakaowy smak z lekko wyczuwalnymi drobinkami czekolady w środku... Przepis wzięłam z TEJ strony. Przepis na 12 - 14 muffinek: Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 2 łyżki kakao 175 g cukru pudru 150 g drobinek czekoladowych (chocolate chips), lub pokrojoną w kostkę czekoladę 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko(...)sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką.. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieZastanawiałam się dlaczego ja tak rzadko piekę jabłeczniki i szarlotki. Przecież lubię je zarówno ja jak i moja rodzina. Trzeba to będzie nadrobić. Ostatnio wygrzebałam stare gazety z modą i okazało się że na przykład „Burda” oprócz wykrojów i zdjęć z modą zawiera również wiele wspaniałych przepisów do których na pewno wrócę. Dzisiaj pochodzący z tej gazety jabłecznik(...)następnie 10- 15 minut poddusić w rondelku. Dużą tortownicę wysmarować masłem Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i większą częścią ciasta „wylepić” dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podpiec na rumiano. Wyjąc i przestudzić. Na podpieczony spód wyłożyć gotową masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski a następnie
Na słodko lub wytrawnieczęści. Każdą cześć lekko rozpłaszczyć i nałożyć na nią owoce. Połączyć brzegi ciasta formując kulę, tak aby nie było widać owoców. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej gotowe kule z ciasta. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny. Przygotować kruszonkę: Na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, cynamon. Chwilę potrzymać(...)wszystko wymieszać . Pozostawić do wystudzenia, rozkruszyć ciasto ręką. Jajko rozmącić z łyżką mleka i smarować nim wyrośnięte bułeczki najlepiej pędzelkiem. Posmarowane bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć wystudzić. ( my rzuciliśmy się na jeszcze gorące :-)) Smacznego
Na słodko lub wytrawniekierunku wierzchołka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po ułożeniu na blaszce wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka przy pomocy pędzelka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniebiałek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z płatkami. Ciasto przełożyć do małej, mniejszej blachy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Przygotować polewę: 1 białko ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i kakao. Ostudzone ciasto polukrować i udekorować
Na słodko lub wytrawnie