pieczenia - 22046 przepisów (strona:585/1470)

Chlebki do święconki II 154

pieczenia blaszce na około 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z  łyżką mleka, posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek kajmakowo - kakaowy 152

pieczenia, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła). Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na masę kajmakowo – kakaową 300 – 400 g masy kajmakowej 1 łyżka kakao 2 łyżki miękkiego masła. Dodatkowo do przybrania: płatki migdałowe migdały

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek kakaowy 139

, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła).   Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Składniki na polewę kakaową: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka rumu dowolne bakalie

Na słodko lub wytrawnie
Placek drożdżowy z czarną porzeczką i kruszonką 147

i pozostawić jeszcze do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut. Na cieście ułożyć owoce ( nie ma potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania) całość posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ucierany placek z owocami 135

można się od niego oderwać. Przepis pochodzi z gazety "Ciasta na lato". Składniki na jedną blachę o wymiarach 36x24: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 op. ( 16 g) cukru waniliowego ok. 600 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam maliny, truskawki i porzeczki) cukier puder(...)tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blachy, wyrównać, ułożyć na wierzchu świeże lub mrożone owoce ( nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania) Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z dwukolorowym kruchym ciastem 163

jedna duża blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do smarowania formy: tłuszcz 3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników ( bez dodatku kakao) zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na części w proporcjach(...)stopni C i podpiec jasne ciasto około 12 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serową a na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone ciasto ciemne. Całość wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika potrzymać jeszcze sernik przy otwartych drzwiczkach aby nie opadł. Po wyjęciu wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z lukrem - przepis II 179

podzielić na 18 równych części. Z każdej uformować placuszek a następnie położyć na nim niecałą łyżkę nadzienia i brzegi dokładnie skleić a następnie uformować bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej w odstępach gotowe bułeczki, pamiętając, że jeszcze urosną. Całość(...)pozostawić jeszcze na około 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka   Wstawić do gorącego piekarnika i piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wystudzeniu posmarować lukrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Piernik domowy 155

wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część piernika posmarować konfiturą i przykryć druga połową. Przygotować polewę: Masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki

Na słodko lub wytrawnie
Zatapiane rogaliki 144

pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 20 – 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu, gdy wystygną posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Gofry najlepsze i najprostsze 122

gofrów. Polecam, naprawdę są pyszne. Składniki na 8 gofrów: 1,5 szklanki mleka 3 jajka 7 łyżek oleju 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli(...)misce mieszamy razem dokładnie pozostałe składniki a następnie dodajemy do nich ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Łyżką wazową nalewamy porcje ciasta i pieczemy około 5 minut. Można podawać z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub innymi dodatkami. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kokosowe bułeczki 143

blaszce i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Gdy bułeczki podrosną, nasmarować je rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Po wyjęciu wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pierniczki czekoladowe 164

godziny do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować na placek a następnie wykrawać foremkami pierniczki. Gotowe pierniczki wykładać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pierniczki piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i włożyć do pudełka żeby zmiękły. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Miodownik z masą grysikową 152

ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na placek o szerokości tortownicy. Gotowe ciasto przełożyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdą część rozwałkowanego placka piec kolejno 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor, a następnie wystudzić. Przygotować masę grysikową: Kaszę mannę zagotować wraz z mlekiem i gotować do momentu aż się

Na słodko lub wytrawnie
Najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze ciasto czekoladowe 918

Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Składniki na 1 keksówkę ( u mnie troszkę szersza foremka ale za to krótsza): 220 g mąki pszennej 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła lub margaryny rozpuszczonej i schłodzonej 4 jajka rozmącone 250 g cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy 1 gorzka czekolada na polewę 1 łyżka orzechów(...)przybrania Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Całość wstawić do piekarnika i piec 40 - 45   minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzone ciasto. Udekorować orzechami. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżówki z serem i jagodami 115

blaszce. Gotowe bułki pozostawić jeszcze na 15 – 20 minut żeby się napuszyły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie