pieczenia - 22046 przepisów (strona:591/1470)

Keks z białek 210

Dobry sposób na wykorzystanie białek...Tego keksa piekłam jakiś czas temu..Przyszykowałam wszystkie składniki, rozpuściłam margarynę i odstawiłam do wystudzenia...i potem całkiem o niej zapomniałam..przypomniałam już jak wlałam ciasto do foremki...no i trza było wylać i znow wymieszać..obawiałam się efektów takiego przelewania , ale jak widać ciasto upiekło się i bylo pyszne.. 1 szkl.białek  ¾ szkl.cukru(...)kostka margaryny 1 szkl.mąki tortowej  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  dowolne bakalie  Masło rozpuścić i ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie dodać  cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Do piany z białek stopniowo i  powoli dodawać rozpuszczone i chłodne masło na przemian z mąką .Delikatnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Ślimaki z szynką 415

pieczarki i ser żółty. Całość zwiń w duży rulon i ostrym nożem pokrój na plastry. Na dużej formie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim pojedyncze ślimaki. Piecz w 200stopniach 12-15 minut. Do ślimaków bardzo dobry będzie sos czosnkowy lub dressing jogurtowy :) Gotowe :) Smacznego

Lawendowe Niebo
Sharma z frytkami 373

ulubione przyprawy do frytek: sól, zioła :) Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie z ziemniakami.  Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy nasze frytki.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.  Sharmę można podawać też z wszelkimi surówkami na bazie kapusty lub buraczków ćwikłowych. Mięsko, frytki i sos ładnie rozmieszczamy na dużym talerzu

Lawendowe Niebo
Muffiny z borówkami i czekoladą 164

lasu,zawsze można je nabyć, od tych, którzy do lasów mają bliżej:)  Muffiny z borówkami i czekoladą Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka borówek 1 1/4 szklanki mleka cukier waniliowy 6 kostek gorzkiej czekolady  Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami. Powoli dodajemy po jednym całym(...)jednolitą masę. Powoli dodajemy na zmianę składniki suche i mleko.  Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną czekoladę i borówki. Mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy 25-30 minut, aż będą złote, w 180 stopniach. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub nie ;) Z tej porcji wychodzi około 35 babeczek

Lawendowe Niebo
Piernik z bakaliami 134

gładką masę.  Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Ubitą pianę delikatnie wmieszamy w masę z bakaliami. Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.  Pycha

Lawendowe Niebo
Ciasteczka kruche 174

ciasteczka to wspomnienie smaku z dzieciństwa, najzwyklejszych ciasteczek z cukrem. Ukradkiem podjadane, najsmaczniejsze ;)   Ciasteczka kruche   Składniki: 50 dag mąki 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru 3 żółtka 1/4 szklanki śmietany Przygotowanie: Odszukać stolnicę i wysiekać na niej margarynę z przesianą mąką. Do wysiekanej margaryny dodać resztę składników i ręką wyrobić ciasto. Ciasto(...)kolejnej miseczce przygotować cukier. Do miski z cukrem można dosypać mak. Maczać wykrojone ciastka najpierw w białku, a następnie w cukrze lub w cukrze z makiem.  Piec w 180 stopniach około 15 minut na złoty kolor

Lawendowe Niebo
Miniserniczki z rabarbarem i truskawkami podane z mrożoną kawą 127

tartaletek o średnicy 9 cm. Na cisto nakładam krążki z papieru do pieczenia i wysypuję ziarna ciecierzycy (może to być równie dobrze groch, fasola czy ryż). Piekę 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa serowa: Śmietanę ubijam z cukrem. Kiedy jest już ubita dodaję po łyżce ser i nadal miksuję. Żelatynę rozpuszczam w dwu łyżkach gorącej wody

Magiczna kuchnia Darii
Brownie z orzechami laskowymi 156

czekoladą. Miksuje chwilę do połączenia składników. Dodaję kakao i mąkę. Miksuję jeszcze przez chwilę. Dodaję potłuczone orzechy laskowe i mieszam. Masę wylewam na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Już po pięciu minutach dom wypełnia niesamowity, słodki zapach... Po wyjęciu z piekarnika wyjmuje i odstawiam do całkowitego wystygnięcia- PYCHA

Magiczna kuchnia Darii
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 159

powstałej masy dodaję przesianą mąkę z  kakao, sól i ponownie delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję na grubość około 1 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze 6-7 minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki. Mus Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz

Magiczna kuchnia Darii
Peanut butter cookies - ciasteczka z masłem orzechowym wzbogacone płatkami owsianymi 123

wkładam na około 30 minut do lodówki. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (ok 3 cm), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatam widelcem tworząc charakterystyczną kratkę. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smakują wyśmienicie z zimnym mlekiem i są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły czy pracy

Magiczna kuchnia Darii
Czekoladowy sernik z pomarańczą i granatem / Chocolate cheesecake with orange and pomegranate 133

Herbatniki wrzucam do blendera i  i rozdrabniam. Kiedy są sypkie dodaję brązowy cukier, kakao i rozpuszczone masło. Miksuję do uzyskania zwartej masy. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie rozprowadzam dokładnie dociskając. Podpiekam 10 minut w 180 stopniach.  Ser przekładam do misy blendera i miksuję dodając po łyżce śmietanę. Następnie dodaję po łyżce cukier(...)przez chwile miksuję. Masę serową wykładam na podpieczony spód i wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie temperaturę obniżam do 170 stopni i piekę przez 45 minut. Upieczone ciasto wyciągam i odstawiam do wystygnięcia. Pomarańcze filetuję nad miską i cząstki odkładam na sitko aby ściekł nadmiar soku. Obieram granata. Połowę nasion przeciskam przez sito

Magiczna kuchnia Darii
Chleb pszenny codziennny 163

gotowe, gdy podwoi swoją objętość. Wówczas należy przełożyć je na oprószoną stolnicę i uformować podłużny bochenek - dłuższe boki zawijamy do środka. Uformowany chleb przekładamy na oprószoną mąką blaszkę do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 -1,5 godziny do garownia. Następnie piekarnik rozgrzać do 220 Normal(...)MicrosoftInternetExplorer4 ° C  następnie piekarnik zaparować (spryskać ścinki piekarnika wodą lub na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklankę kostek lodu) i natychmiast włożyć wyrośnięty chleb. Wierzch można delikatnie ponacinać. Piec 40-45 minut. Po tym czasie studzić na kratce. Uwaga : Czas wyrastania tego chleba możecie skrócić, wystarczy położyć miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Autor zaleca jednak, aby czas ten wydłużyć

Delicious Titbits
Tapenada z czarnych oliwek 195

natki pietruszki zmiksować na jednolitą masę.Odstawić do lodówki na min. 30 minut. Pół bagietki pokroić na kromki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą. Piec kilka minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku. Grzanki posmarować tapenadą i podawać posypane posiekaną natką pietruszki

Pasja Smaku
Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake 211

cukru 1/4 łyżeczki kardamonu 450 g mąki szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego ok. 350 g śliwek Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 26×26 cm. Mleko podgrzej razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut. W misce miksera ubij jajka(...)miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Śliwki umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu. Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego! English version Plum yeast cake (26×26 cm baking pan) Ingredients: 200 ml milk

karmelowy
Mini pita z kurczakiem 168

małe koła. Na jednym placuszku ułożyć po łyżce farszu , przykryć drugim i zlepić wkoło. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na 5 minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około  15 minut na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili