ktoś powie, że nie uwielbia tych słodkości? Rozumiem, że nie ma takich! Cieszę się! Ja kocham ten rozpływający się krem i chrupkie ciasto parzone. Nie ma co dłużej czekać. Pieczemy, robimy i się zajadamy, np z naszymi dziadkami. Korzystałam z tego przepisu . Składniki : Ciasto parzone : * szklanka zimnej wody * 125g margaryny * szklanka mąki pszennej * 4 jajka Przygotowanie : Zagotować(...)wodę z margaryną. Wsypać mąkę, mieszać do połączenia się składników. Przestudzić. Zmiksować z jajkami na gładką masę. Przełożyć do szprycy. Wyciskać okrągłe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczeni. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Ciasto dość wysoko rośnie. Odstawić do wystygnięcia, każdy okrąg przeciąć na pół. Krem : * 300ml kremówki najlepiej 36% * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżki
Magiczne Życie Martykolendra, czosnek, kminek, papryka, cząber, majeranek). Tak przygotowane ziemniaki wkładamy porcjami w szpryce i formujemy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą morską i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry
Gotuj z Natkąciasta trzeba rozwałkować je na grubość około 4 mm. Wcześniej można je delikatnie podsypać mąką. Wyciąć ciasteczka za pomocą wykrawaczy o ulubionym kształcie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut - warto uważać, bo mogą się szybko przypalić. Odłożyć do ostudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła. Ciasteczka maczać w czekoladzie
Pasja SmakuZawijamy jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 min. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy od 50 do 60 min. Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
MiksturownikNaszym zdaniem rewelacja...posmak imbiru, kawałki czekolady...mniam:) Składniki; 2/3 kostki masła, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki miodu, 2 jajka, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 2 gorzkie czekolady, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Wykonanie; Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Miksujemy masło, cukier i miód razem.Dodajemy jajka i wanilie.Suche składniki mieszamy razem, dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy suche z mokrymi składnikami. Ciasto jest bardzo gęste. Przekładamy na foremkę i pieczemy około 30 minut. do suchego patyczka
Anioły w kuchniUbijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę. Nadzienie: ok. 1 kg jabłek 3 łyżki miodu
kuchcikowniagrubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut. Gorące placki smarujemy sosem chrzanowym, układamy łososia, posypujemy kaparami i posiekanym szczypiorkiem
OstryKęsnaturalnego WYKONANIE W misce mieszamy płatki, morele i migdały z miodem i syropem klonowym. Powstałą masę rozkładamy na blasze na papierze do pieczenia tak by powstała cienka warstwa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut. Na dno miski wlewamy jogurt, wrzucamy borówki i pokruszone crunchy. Pyszne i zdrowe. Smacznego
OstryKęssmażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy(...)ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych pieprzem. Po całej warstwie ziemniaków rozsmarowujemy biały sos układając na nim gałązki rozmarynu. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze
OstryKęsblasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy aż bataty będą miękkie i lekko rumiane
OstryKęsdokładnie wymieszać. Dodać kakao i skrobię. Dokładnie wymieszać. Wsypać orzechy. Niezbyt dużą foremkę o dowolnym kształcie wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do foremki. Piec 20 – 30 min w temperaturze 180°C. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Wystudzić
maniapieczeniawanilię, masło i zimną wodę. Zagnieść ciasto, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 min. Dno prostokątnej formy o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Rozgrzać piekarnik do 190 ° C. Podpiec spód przez około 10-15 min, aż do zarumienienia się ciasta(...)cienko wylepić ciastem. Na podpieczony spód nałożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto rozwałkować, nożem wyciąć paski o szerokości około 1 cm i ułożyć kratkę na całym cieście. Piec w temperaturze 180 ° C przez około 40 - 45 min, aż wierzch ładnie się zarumieni. Wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego
maniapieczeniajednym nie przestając ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę. Dna dwóch tortownic o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec bez termoobiegu przez 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownice z wysokości ok 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi
maniapieczeniaJeśli będzie się kleiło do rąk, podsypać troszkę mąki. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size(...)font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki o dowolnym kształcie. Piec przez ok. 10 min. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polukrować i schować... ;-) Lukier królewski (Royal icing) 1 białko 180 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny barwniki spożywcze, cukrowe
maniapieczeniadwóch ulubionych, szwedzkich ciast mojego męża... :-) Ciasto: 350 g mielonych migdałów (ze skórką) 200 g cukru 6 białek Dna dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremek nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C z termoobiegiem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table(...)sztywno. Stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Delikatnie wmieszać mielone migdały. Masę podzielić na dwie równe części, przełożyć do foremek. Piec ok. 25-30 min. Wyjąc z piekarnika, wystudzić, nożem obkroić brzegi, wyjąć z foremek, zdjąć pergamin. Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 36% 100 g cukru 6 żółtek 2 łyżeczki cukru
maniapieczenia