pieczenia - 22046 przepisów (strona:596/1470)

Ciasto Shrek 381

Ciasto Shrek Biszkopt:   - 5 jaj  - 5 łyżek cukru  - 5 łyżek mąki pszennej  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 2 łyżki oleju  - kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast  Masa I:  - Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan)  - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże(...)Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez 25-30 minut. Masa I:  Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie

Kuchcik gotuje
Kokosanki 185

delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Małą łyżeczką wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i  formujemy ciasteczka. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy kokosanki ok. 10 - 20 minut do zarumienienia się

Kuchcik gotuje
Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski 128

ostygnięcia, a następnie wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy (w odstępach, bo ciasto urośnie) kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. Teraz przygotujemy sos. Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny. Masło rozpuszczamy w garnuszku i nie przestając ubijania dodajemy stopniowo do jajecznej

My Culinary Art
Szarlotka pychotka 3068

szklanki słodkiej śmietany kakao do posypania sok z jednej cytryny WYKONANIE Masło utrzeć z cukrem, dodać trzy jajka orzechy,mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy. Na termoobiegu 160 C ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. W między czasie przygotować masę jabłeczną. Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki staropolskie 207

dowolnym kształcie i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 8-9 minut. Pierniczki nie powinny się mocno przyrumienić, ponieważ wtedy będą twarde. Po upieczeniu będą bardzo miękkie więc należy delikatnie zdejmować je z blachy żeby się nie odkształciły. Po wystygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą. Można także przed pieczeniem wbić na środek

Ze smakiem i z pasją
Strudel jabłkowy w cieście filo 176

złoty kolor.  Jabłka pokroić w kostkę.  Wymieszać z bułką, cynamonem, cukrem i rodzynkami.  Odstawić.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na pierwszy płat ciasta wyłożyć 3 łyżki roztopionego masła.  Przykryć drugim płatem, docisnąć.  Wyłożyć kolejne 3 łyżki masła w inne miejsca niż poprzednio.  Przykryć trzecim płatem, znowu(...)gdzie zostawiliśmy 2 cm wolnego ciasta.  Zwijać tak jak roladę, ale niezbyt ściśle.  Położyć na blasze złączeniem do dołu.  Posmarować z wierzchu roztopionym masłem i piec przez ok. 25 minut.  Wyjąć i studzić na kratce przez około 20 minut

Sto kolorów kuchni
Drożdżowy chleb z dyni 171

Chleb piekę bardzo rzadko, chociaż po przygotowaniu chleba dyniowego postanowiłam robić to częściej. Chleb z tego przepisu jest cudownie mięciutki, delikatny w smaku i ma bardzo chrupiącą skórkę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu - po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej(...)więc chlebek wyszedł niski i długi.] Przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut, żeby ciasto znów wyrosło. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 220 st. piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem temperaturę zmniejszamy

W poszukiwaniu inspiracji
Keks z białek 197

Dobry sposób na wykorzystanie białek...Tego keksa piekłam jakiś czas temu..Przyszykowałam wszystkie składniki, rozpuściłam margarynę i odstawiłam do wystudzenia...i potem całkiem o niej zapomniałam..przypomniałam już jak wlałam ciasto do foremki...no i trza było wylać i znow wymieszać..obawiałam się efektów takiego przelewania , ale jak widać ciasto upiekło się i bylo pyszne.. 1 szkl.białek  ¾ szkl.cukru(...)kostka margaryny 1 szkl.mąki tortowej  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  dowolne bakalie  Masło rozpuścić i ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie dodać  cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Do piany z białek stopniowo i  powoli dodawać rozpuszczone i chłodne masło na przemian z mąką .Delikatnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Ślimaki z szynką 390

pieczarki i ser żółty. Całość zwiń w duży rulon i ostrym nożem pokrój na plastry. Na dużej formie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim pojedyncze ślimaki. Piecz w 200stopniach 12-15 minut. Do ślimaków bardzo dobry będzie sos czosnkowy lub dressing jogurtowy :) Gotowe :) Smacznego

Lawendowe Niebo
Sharma z frytkami 349

ulubione przyprawy do frytek: sól, zioła :) Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie z ziemniakami.  Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy nasze frytki.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.  Sharmę można podawać też z wszelkimi surówkami na bazie kapusty lub buraczków ćwikłowych. Mięsko, frytki i sos ładnie rozmieszczamy na dużym talerzu

Lawendowe Niebo
Muffiny z borówkami i czekoladą 144

lasu,zawsze można je nabyć, od tych, którzy do lasów mają bliżej:)  Muffiny z borówkami i czekoladą Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka borówek 1 1/4 szklanki mleka cukier waniliowy 6 kostek gorzkiej czekolady  Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami. Powoli dodajemy po jednym całym(...)jednolitą masę. Powoli dodajemy na zmianę składniki suche i mleko.  Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną czekoladę i borówki. Mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy 25-30 minut, aż będą złote, w 180 stopniach. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub nie ;) Z tej porcji wychodzi około 35 babeczek

Lawendowe Niebo
Piernik z bakaliami 112

gładką masę.  Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Ubitą pianę delikatnie wmieszamy w masę z bakaliami. Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.  Pycha

Lawendowe Niebo
Ciasteczka kruche 155

ciasteczka to wspomnienie smaku z dzieciństwa, najzwyklejszych ciasteczek z cukrem. Ukradkiem podjadane, najsmaczniejsze ;)   Ciasteczka kruche   Składniki: 50 dag mąki 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru 3 żółtka 1/4 szklanki śmietany Przygotowanie: Odszukać stolnicę i wysiekać na niej margarynę z przesianą mąką. Do wysiekanej margaryny dodać resztę składników i ręką wyrobić ciasto. Ciasto(...)kolejnej miseczce przygotować cukier. Do miski z cukrem można dosypać mak. Maczać wykrojone ciastka najpierw w białku, a następnie w cukrze lub w cukrze z makiem.  Piec w 180 stopniach około 15 minut na złoty kolor

Lawendowe Niebo
Miniserniczki z rabarbarem i truskawkami podane z mrożoną kawą 100

tartaletek o średnicy 9 cm. Na cisto nakładam krążki z papieru do pieczenia i wysypuję ziarna ciecierzycy (może to być równie dobrze groch, fasola czy ryż). Piekę 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa serowa: Śmietanę ubijam z cukrem. Kiedy jest już ubita dodaję po łyżce ser i nadal miksuję. Żelatynę rozpuszczam w dwu łyżkach gorącej wody

Magiczna kuchnia Darii