prostu zrobię zapiekankę. Czego użyję: -pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny -ok 400 g wołowiny -ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia) -starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi -dwa ząbki czosnku -papryka czerwona mielona -sól, pieprz -Edam w kostce -por część biała -cebula -białe półwytrawne wino -suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy(...)ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy peere, na które kładziemy starty Edam. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, aż zbrązowieje góra. Pycha? Znak zapytania, bo sam nie wiem
BaRepasminut wsypać budyń, skórki z pomarańczy w cukrze krojoną w kostki i mieszać z 2 minuty tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę sernikową, piec w 200C około 45-50 minut i z blaszki wyjąć jak będzie całkiem zimny czekoladę mleczną 100 gram rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany 18% i polac sernik, ozdobić
W Mojej Kuchni Lubięcukier puder i posiekane orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na nim wykładamy masę białkową tworząc dwa krążki - jeden może być trochę mniejszy. Łyżką strzepimy wierzch krążków. Pieczemy ok 1h. Upieczone blaty studzimy. 100ml śmietanki wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy masę kajmakową i na małym ogniu często mieszając doprowadzamy do połączenia składników. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie
happycreatiff.blogspot.com23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka jaj ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 35min w 160st. Kawę zaparzamy i studzimy. Mieszamy ją z żółtkami i cukrem w misce umieszczonej w rondelku z gotującą się wodą. Mieszamy do uzyskania
happycreatiff.blogspot.comPrzepis Spód: - 1 szklanka mąki - 120 g cukru - 120 g margaryny - 1 jajko - 1 czubata łyżka kakao - 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika - szczypta proszku do pieczenia - szczypta soli Masa serowa: - 750 g sera do serników - 3 całe jajka + 4 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju - 1 i 1/2 szklanki mleka - 1 i 1/2 budyniu śmietankowego(...)wierzchu układamy pierniki. Próbowałam je wciskać w masę ale wypływały na wierzch i okazało się że nawet lepiej to wygląda wizualnie po upieczeniu. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok 50 min. Ubijamy pozostałe białka na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Przekładamy białka na upieczoną masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne
happycreatiff.blogspot.comdrugi dzień.. 50 dkg mąki 6-7 łyżek miodu 1 duże jajko 10 dkg masła 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek kwaśnej śmietany Krem 0,5 litra mleka 0,5 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła(...)sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki
Moje domowe kucharzeniemąki 1,5 szklanki cukru 2 szklanki drobno utartej marchewki 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli płatki migdałowe do posypania ciasta cukrowe gwiazdki Polewa czekoladowa: 2 łyżki kakao 8 łyżeczek cukru 2 łyżeczki masła 2 łyżki mleka(...)wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmujemy
Kulinarne przygody Gatityzakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie. Pomidory blendujemy na gładką masę, mieszamy z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku. Sosem zalewamy roladki. Pieczemy w 190 C przez 50-60 minut. Smacznego
Niezły Młynekpodsypaną mąką wykładamy ciasto, dzielimy je na 4 części, rozwałkowujemy i wykrawamy trójąty. Na balszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki i smarujemy rozkłóconym białkiem, co nam zostało, pieczemy w nagrzanym pierkarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół, przez 20-25 minut do zarumienienia, można pod koniec włączyć funkcję termoobiegu. Moje rogale dodatkowo posypałam sezamem. Studzimy na kratce
Z Kuchni Do Kuchnidzień jak swoje odleżą, choć może być z tym kłopot :D. Składniki: 3 szklanki tortowej 150 g masła 9 łyżek kremówki (36%) 4 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy garść (duża) żurawiny Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać nożem. Następnie dać śmietankę(...)miód, oraz żurawinę. Zagnieść ciasto. nabierać ciasto w dłonie i robić nieduże kulki, układać na natłuszczoną blachę, a następnie lekko spłaszczyć widelcem. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec 20-25 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowaniemąkę, sodę, sól i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 1-2 min). Cisto przelewamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dł. 30 cm). Pieczemy ok. 55 min. Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki Smakołykimnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnicałość oliwą około 4-5 łyżek. Odstawiamy na 1,5 h. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Tuż przed pieczeniem dodajemy ząbki czosnku (nieobrane), przecięte w połowie. Pieczemy około 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości, a skórka nabierze chrupkości i złotobrązowego koloru. Kurczaka możemy podać z mieszanką sałat, pomidorkami cherry i bagietką ziołową :) SMACZNEGO
Kredowe Menumargaryny 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej. Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier
W kuchennym oknie Ewyjeśli macie ochotę na coś innego to zapraszam :) Przed pieczeniem Po upieczeniu Składniki : 1 Opakowanie bułek U Dakri 1 Opakowanie kiełbasek z fileta(...)Tarczyński Ser żółty w plasterkach Sos majonezowo - ketchupowy ; Około 3 łyżek majonezu Około 2 łyżek ketchupu -- razem wymieszać Wykonanie : Do każdej bułki włożyć : ser żółty i kiełbaskę. Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor ( około 5/ 10 minut ) Po upieczeniu posmarować sosem majonezowo - ketchupowym . Do takiej zapiekanki można dodać : sałatę, ogórka, oliwki co lubicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili