wycinamy za pomocą nożyka albo radełka trójkąciki. Gotowe natchos'y układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190`C piekarnika i pieczemy 6-9 minut w zależności od grubości. Studzimy na blaszce, podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy czekoladowej. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami a następnie przelewamy ciasto do 3/4 wysokości a wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym do 175`C piekarniku. Możemy podawać na ciepło z lodami, albo na zimno. Smacznego
Słodkie Przyjemnościbanana, nektarynki i ananasa. Rogi ciasta zawijamy tak, aby powstały koła. Ciasteczka przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia i posypujemy każde z nich szczyptą cukru cynamonowego. Pieczemy około 10 minut - do zarumienienia. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką. Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie
Słodkie PrzyjemnościPrzekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta układamy przekrojone wzdłuż szparagi, posypujemy porwanymi listkami bazylii i pokrojonymi pomidorkami. Całość zalewamy 2 łyżkami sosu beszamelowego. Pieczemy około 20 minut w 200`C Po upieczeniu posypujemy startym na małych oczkach parmezanem. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
Słodkie Przyjemnościłyżeczki cukru i zlepiamy. Bułeczki układamy na blacie wyłożonym papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Żółtko 'bełtamy' i rozsmarowujemy po wierzchu każdej bułeczki. Odstawiamy do podwojenia objętości. Pieczemy w 220`C około 10-12 minut. Studzimy na blaszce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpomidorki, kawałki świeżych pomidorów i kilka kawałków fety. Zalepiamy tworząc dużego pieroga. Wierzch calzone posypujemy suszonym tymiankiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo blachę do pizzy. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C Smacznego
Słodkie Przyjemnościłyżkę budyniu, następnie łyżeczkę jagód i zlepiamy drugim kółkiem, pamiętając o dokładnym zlepianiu ciasta. Babeczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C. Pieczemy około 15 minut. Smacznego
Słodkie Przyjemnościtworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek ciasta nakładamy umyte i wydrylowane czereśnie, które następnie posypujemy(...)cukrem( u mnie nie pełna łyżka). Boki ciasta nakładamy na wyłożone czereśnie, tak aby pozostawić po środku nie przykryte owoce. Tak przygotowane ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy około 30 minut w 170`C. Po upieczeniu ciasto można lekko odsączyć, aby pozbyć się nadmiaru soku z czereśni. Podajemy na ciepło z lodami, albo na zimno. Smacznego
Słodkie Przyjemnościnastępnie w trójkąty. Na środku każdego kawałka układamy po łyżeczce jagód i szczypcie cukru i zawijamy, formując rogaliki. Przekładamy na blat wyłożony papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 10-15 minut - do zarumienienia. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościczereśnie i podsypujemy szczyptą cukru waniliowego. Ciasteczka zwijamy w pół tworząc małe półksiężyce, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 15 minut - do złotego koloru. Smacznego
Słodkie Przyjemnościrzepakowego łyżka ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki pszennej opakowanie budyniu waniliowego 1,5 szklanki malin Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciastka układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne miejsca wypełniamy pokruszonymi kawałkami ciasteczek amaretto. Masa serowa: Ser wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i odstawiamy. Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem(...)puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej. Do przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny, tak aby pokryły większą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Słodkie Przyjemnościłyżeczek owocowego farszu. Całość zlepiamy - rozciągnięte ciasto zawijamy na spód ciastka. Piekarnik rozgrzewamy do 200`C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w lekkich odstępach ciastka i pieczemy około 15-20 minut - do zarumienienia. Studzimy. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpiekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na środek wylewamy białka, tworząc koło z niezgrabnym wzorkiem. Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 40 minut, a następnie otwieramy piekarnik i suszymy jeszcze kolejne 20 minut. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc. Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy
Słodkie PrzyjemnościDziś przygotowałam dla Was Galette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym smakiem, dlatego koniecznie przygotujcie to ciasto na jakiś jesienny deser. Składniki : kostka masła 6 łyżeczek cukru 3,5 szklanki mąki 4 łyżki(...)otwarty środek. Ważne aby ciasto było szczelnie zamknięte. Ciasto smarujemy mlekiem wymieszanym z cynamonem i posypujemy brązowym cukrem - również część odsłoniętą. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 25-30 minut do zarumienienia. Studzimy w formie. Smacznego
Słodkie Przyjemności