pieczenia - 22046 przepisów (strona:614/1470)

Sezamowe ciastka z daktylami 173

Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, układamy po 1 łyżce gotową sezamową mieszankę. Ciastka pieczemy a w zasadzie suszymy w piekarniku w 160 stopniach C około 20 minut. Patrzymy by ciastka się nie spaliły a raczej jedynie stwardniały

Bon Appetit Małgorzaty
Jajko zapiekane w awokado 173

awokado, przekrojone na pół, bez pestki 2 małe jajka  kilka plasterków szynki (można  pominąć ) sól, pieprz sok z cytryny szczypiorek Awokado wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do połówek awokado pozbawionego pestki ostrożnie przelewamy jajka(...)Skrapiamy cytryną. Szynkę drobno siekamy i posypujemy na jajka. Dekorujemy szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy około 10 minut, aż jajka się zetną w 180 stopniach C. nie pieczemy zbyt długo by awokado nie zrobiło się gorzkie.   jajko zapiekane w awokado

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe paszteciki z wołowiną 197

szklanki mąki + 3 czubate łyżki do zaczynu 5 łyżek roztopionego masła pół łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem  pół szklanki kwaśnej śmietany 1/3 szklanki ciepłego mleka 5 g świeżych drożdży ziarna kminku świeży rozmaryn składniki na farsz: 1 kg mielonego mięsa wołowego (albo wieprzowego) 1 duża(...)mnie wyszły 3 ) układamy farsz i zawijamy w ala roladę, następnie kroimy na 5 centymetrowe paszteciki. Każdy pasztecik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy siekanym rozmarynem i kminkiem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. paszteciki z mięsem

Bon Appetit Małgorzaty
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 157

Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno(...)nadziewamy nimi cukinię. Do formy wykładamy połowę mięsa, układamy na nim na nim cukinię a później przykrywamy pozostałym mięsem, tak by szczelnie "otulić" cukinię. Na wierzch układamy plasterki boczku. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C. Zajadamy się mięskiem na gorąco jak i na zimno :) klops z cukinią w środku

Bon Appetit Małgorzaty
Marchwiowe muffiny z zapiekanym musem drobiowo-serowym 192

feta, białko od jajka, paprykę w proszku oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy. Gotowy mus przelewamy do podpieczonych muffinek z marchewki. Całość pieczemy w 190 stopniach C kolejne 15 minut. Babeczki dekorujemy ulubionymi ziołami u mnie rzeżucha. przed pieczeniem w przekroju marchwiowe muffinki

Bon Appetit Małgorzaty
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 168

makaronu pappardelle suszony tymianek do sosu 1 główka czosnku 4 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego suszony majeranek do polędwiczki sól, pieprz oliwa z oliwek do marynowania i pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu Polędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin.  Suszone(...)miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem.  Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu 163

jajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię, paprykę. Pieczemy kolejne 20 minut w 190 stopniach aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. przed pieczeniem tarta z botwiną i bobem

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 185

ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią.  przed pieczeniem po upieczeniu

Bon Appetit Małgorzaty
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 193

spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut.  owijamy gruszki w szynkę przed pieczeniem mini tarty z gruszką i gorgonzolą

Bon Appetit Małgorzaty
Calzone bolognese 240

mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasz pieróg w trakcie pieczenia. brzegi ciasta dociskamy widelcem     Nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju pieroga, ponieważ rodzinka pożarła calzone w 1 minutę

Bon Appetit Małgorzaty
Placki z botwiny i cukinii 205

masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :)  placki w piekarniku placki

Bon Appetit Małgorzaty
Torcik z kiwi i limonką na spodzie z musli 343

Torcik ten był zrobiony w szale weekendowego gotowania, kiedy to czułam nieodpartą potrzebę upichcenia czegoś a nie miałam prawie nic w lodówce. Nie chciało mi się piec biszkoptu więc postanowiłam podpiec spód z musli na bazie miodu i masła. Oto efekt. :) Dzięki temu, że plasterki kiwi sparzyłam wrzątkiem galaretka bez problemu stężała. Nie martwcie się jeśli kiwi straci swoją(...)listki świeżej mięty plasterki limonki do dekoracji 2 op. galaretki agrestowej Spód: Musli wymieszać z roztopionym masłem oraz miodem. Wymieszać i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec z opcją termoobiegu w 150/160 stopniach przez 10 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dżem: Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Zalać odrobiną wody i gotować z cukrem. Dodać

Bon Appetit Małgorzaty
Pizzerinki z wiejską kiełbasą i oliwkami 160

miski o średnicy ok. 10 cm.  Na ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasze pizzerinki w trakcie pieczenia. Gotowe mini pizze udekorować świeżą bazylią albo oregano bądź suszonymi ziołami. pizzerinki z kiełbasą i oliwkami

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka musli z jagodami goji i orzechami macadamia 151

miodu Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Następnie dodajemy miód i ponownie mieszamy, aż składniki się zwiążą. Nakładamy po łyżce na papier do pieczenia. Pieczemy (a raczej suszymy) w 150 stopniach z termoobiegiem około 15 minut. Aromat z piekarnika był cudowny :)   " Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych (np. żurawina)  www.naszekrzewy.pl "  "Sprawdzone miejsce

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami 177

mieszamy mikserem.  Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej

Bon Appetit Małgorzaty