pieczenia - 22046 przepisów (strona:616/1470)

Bakłażan z pesto z orzechów nerkowca 212

bardzo prosty i nie wymagający wysiłku przepis na pieczonego bakłażana. Pesto z orzechów i kolendry nie tylko jest smaczne, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Danie warte zrobienia. Przepis z książki Honestly Healthy - Natasha Corrett, Vicki Edgson składniki dla 2 osób 1 większy bakłażan lub dwa małe oliwa do posmarowania pesto 50 g orzechów nerkowca 40 g kolendry(...)noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną  kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka starannie posmarować bakłażany oliwą.  Piec ok 25 minut, do czasu aż będą prawie miękkie.   Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować orzechowe pesto. Do blendera włożyć orzechy, kolendrę i czosnek, dolać oliwę, wszystko zmiksować

Stare Gary
panini - włoskie bułeczki 200

wałkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok 45 min - powinny 2x urosnąć.  Posmarować roztopionym masłem ( lub posypać mąką ) Piec w temperaturze 180 ° C przez 12-14 minut . Po ok 9 minutach, sprawdzać czy już nie są gotowe. Nie powinny się zbyt mocno zrumienić. Smacznego! Wpis dołączam do wrześniowej listy

Stare Gary
Ligawa w octowej marynacie 211

pyszne, marynowane  mięso, na na dwa obiady dla trzech osób. Marynowało się całą noc w octowo - winnej zalewie.  Upiekło się znakomicie, wyszedł miękki i całkiem spory kawał pieczeni.  Plaster odkroiłam,  aby sprawdzić czy mięso miękkie, przy okazji pstryknęłam fotkę i.... to był koniec. Nasz znakomity obiad zniknął  - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków - Kapsla(...)wstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę  - gotowe mięso powinno mieć w  środku  temperaturę 55 – 60 stopni C. W trakcie pieczenia podlewać co jakiś czas pozostałą marynatą. Po upieczeniu mięso wyjąć, z ostawić na chwilę, aby  wchłonęło soki,  następnie pokroić w plastry .   Sos przetrzeć przez sito. Doprawić

Stare Gary
pâté (pasta) z wątróbki gęsiej 237

sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz  do  mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy do pieczenia(...)małych foremek. Można dodatkowo   przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Wstawić  naczynka do większego naczynia. Wypełnić gorącą wodą do połowy wysokości  naczynek z pastą. Piec przez 30-45 minut, aż pasta stężeje.  Wyjąć po ostudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać z  grzankami. Smacznego

Stare Gary
Ratatuj- Ratatouille 368

smarujemy oliwą, wlewamy pomidorowy sos i układamy warzywne plasterki. Przykrywamy folią i dusimy ok 20min., aż warzywa zmiękną, a potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10min. Jeżeli robimy wersję z serem, to dodajemy go pod koniec pieczenia. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tort migdałowo- kokosowy z owocami 186

białka ubić na pianę. Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek. Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Masa kokosowa: Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Potem wmieszać mascarpone. Polewa

Kraina Miodem Płynąca
Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi 205

Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Grzanki: Piekarnik nagrzać do 200 st. Na chleb położyć plasterki sera, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 15 min.- aż do zarumienienia się sera. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kogel mogel z owocami 129

wersji zapiekanej- bo mój P. powiedział, że surowych żółtek nie zje- w kokilkach, z dodatkiem owoców. Oczywiście paluchy zamoczyłam w 'surowej' wersji i jest o niebo smaczniejsza od pieczonej, ale spokojnie, taka zapiekana,  jest równie wyśmienita! Gorąco zachęcam do wypróbowania! :) Aaaa, białka oczywiście przechowajcie w lodówce, zrobimy z nich bezę typu banoffi- ale to w kolejnym wpisie(...)wysmarowania foremek Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i przelać do kokilek wysmarowanych masłem. Wrzucić owoce (wszystkie lub zostawić sobie część na wierzch) i piec przez 10 minut** Smacznego! :)   * cukier dozować wg własnego uznania, najlepiej po prostu spróbować czy słodycz jest odpowiednia ** po 10 min. deser jest ścięty z wierzchu i chrupiący

Kraina Miodem Płynąca
Beza banoffee :) 203

skrobię oraz ocet i dokładnie ubijać jeszcze przez minutę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ukształtować dosyć spory, okrągły kształt** i zrobić wgłębienie na środku- na masę. Piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez minimum  2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku

Kraina Miodem Płynąca
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 318

otartą skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, wymieszać. Białko ubić i delikatnie wmieszać do masy. Przelać do foremki silikonowej (lub innej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x23cm. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
100% Blok bakaliowy 207

włoskie, nerkowce, żurawina, śliwki, rodzynki oraz morele- wybierajcie te bez siarki!) dodać jajka, miód, ziarenka wanilii i całość dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 min. (25 min. góra-dół, a kolejne 10 min. tylko góra). Jeżeli wierzch mocno zaczyna się zarumieniać, to wystarczy przykryć folią. Kroić po ostudzeniu. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tort czekoladowy z adwokatem pachnący pomarańczą 167

kolei żółtka. Dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać, tak by składniki dobrze się połączyły. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno). Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z około 60 cm upuścić je na podłogę (w formie i najlepiej podłożyć coś miękkiego, np. koc, ręcznik

Kraina Miodem Płynąca
Migdałowe ciasto z kajmakowym kremem i orzechowym krokantem 193

szklanki * dżem malinowy- słoiczek około 200 g * sok z cytryny- 2 łyżki Biszkopt: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół, by powstał kwadrat. Krem kajmakowy: Schłodzoną kremówkę ubić, dodać mascarpone i kajmak. Delikatnie

Kraina Miodem Płynąca
Tort bezowy z waniliowym kremem niczym z Castellarii 176

dokładnie ubijać jeszcze przez minutę. Na koniec wmieszać uprażone płatki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ukształtować 1 dosyć spory, okrągły kształt i odrobinę mniejszy drugi blat. Piec przez 20-25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez minimum  2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku

Kraina Miodem Płynąca
FIT batoniki owsiane z bakaliami 233

rzadka (formowane ciasteczka nie mogą się rozpływać) i nie za sucha (nie może się kruszyć). Całą masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 min., bez termoobiegu (uważać żeby batoniki się nie przypaliły, bo wtedy bakalie robią się pełne goryczy więc najlepiej zerkać do piekarnika!) Po wystudzeniu pokroić na paski o szerokości około

Kraina Miodem Płynąca