pieczenia - 22046 przepisów (strona:622/1470)

Kokosowe babeczki z żurawiną 173

SŁODZONE STEWIĄ " Składniki: 250 ml mleka kokosowego  2 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki wiórków kokosowych Szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Garść niesłodzonej żurawiny 1/3 szkl. stewi w proszku lub 3/4 szkl. cukru brązowego Przygotowanie(...)Jajka rozbełtać z oliwą oraz mlekiem kokosowym. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, cukrem, proszkiem, wiórkami i szczyptą soli. Suche składniki połączyć z mokrymi. Przełożyć do papierowych foremek. Udekorować żurawiną. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Jedna babeczka ma ok. 146 kcal Babeczka podczas sesji (link

Czarnawisienka
Pulchne, wyrośnięte pierniczki! 349

Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200'C (mój mikrofalówko-opiekacz ma taką maksymalną temperaturę ;p), blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki (mnie poniosła czasem fantazja ;p) i pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie

Kitchens Alphabet
Piernik staropolski 232

miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. 4. Ciasto po czasie leżakowania dzielimy na trzy równe części i pieczemy trzy ciasta. tem. pieczenia 160 C, przez 20-25 minut.  Gdy ciasto zupełnie ostygnie przekładamy je powidłami, owijamy w ścierkę lub poszewkę i ponownie odkładamy do leżakowania. Ciasto przełożone powidłami

Apetyczna babeczka
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2954

podniebienia. Inspiracja  Straga.pl . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony

Kulinarne przygody Gatity
Półkruche rozmaitości 313

Christmas cookies Składniki. 30 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajo 1 żółtko 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać masło i posiekać. Wsypać cukier, otartą skórkę cytrynową(...)dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą formy wykrawać ciasteczka.Za jednym zamachem mamy sporo różnych kształtów. Ale możemy wykrawać takim sprzętem jaki posiadamy. Piec w temp.180 stop.6-7 minut. Zimne ciasteczka ozdabiamy wg własnej fantazji. Część ciasteczek ozdobiłem elementami z masy marcepanowej

Kulinarny karnet Christophera
Pierniczki mocno korzenne 398

Spicy gingerbread Składniki. 45 dag maki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy mielonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. miodu 15 dag masła 15 dag cukru brązowego 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki anyżu 1/2 laski wanilii(...)przesiać z proszkiem i kakao, dodać zmieloną kawę naturalną. Dodać miód z przyprawami i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto partiami wałkować raczej cienko i wykrawać ciasteczka, ja akurat gwiazdki. Piec w temp.180 stop. około 10 minut. Ozdabiamy jak nam wyobraźnia nakaże .Ja masę marcepanową zagniotłem z kakao i wyciąłem małe serduszka i kółka, które polałem odrobiną czekolady i przykleiłem

Kulinarny karnet Christophera
Pierniczki glazurowane 256

. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce.  Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być dość gęsty). Jeszcze ciepłe pierniczki maczać w lukrze i odkładać

Pasja Smaku
Pierniczki staropolskie (z ciasta dojrzewającego) 142

mną nastawił miesiąc temu ciasto na staropolski piernik dojrzewający ? Tak, to już ten czas kiedy możemy do niego zajrzeć i piec piernik! Dzisiaj powiem Wam co nieco jak przygotować z niego pierniczki, w sobotę będzie post o pieczeniu dużego piernika. Tak - z tego ciasta możemy upiec też małe pierniczki! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Świąteczny Mix potraw 233

Kiełbasa wiejska Roladki z szynką Ciasteczka orzechowe Śledzie po Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy Sernik z malinami Rafaello ciasto bez pieczenia Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto makowe Szynka z szynkowara Ciasto z masą jabłkową makowiec makowo-owocowy SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 245

spód tarty, drugą ok 28 cm - wierzch. ( Jeżeli używamy gotowego ciasta już rozwałkowanego w formie prostokąta, łatwiej i wygodniej będzie nam zrobić tartę prostokątną ) Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. rozłożyć na nim ugotowane plasterki ziemniaków, na ziemniakach smażony boczek z cebulą , posypać tartym serem i doprawić pieprzem. Polać śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić ok 2 cm pasek(...)zawinąć jak w pierogach) . Na środku tarty  nacinamy  krzyż . Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 10 min zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok 25 - 30 min, aż tarta wyrośnie i ładnie się przyrumieni. Tartę zrobiłam z połowy porcji. Gotowe ciasto już rozwałkowane (paczka 275 g) zużyłam całe czyli więcej niż

Stare Gary
Placek z suszonymi śliwkami - bardzo słodki 188

, przykryć folią spożywczą i wtedy wałkować . Rozwałkowane, nakłuć widelcem i równomiernie obłożyć odsączonymi śliwkami. Posypać płatkami migdałowymi  - śliwki ułożyłam w 5 rzędach a migdały rozsypałam pomiędzy rzędami. Piec 30 - 35 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Po wyjęciu z piekarnika pokropić syropem śliwkowym. Smacznego i  Słodkiego !  Uwagi :  Być może użycie suszonych węgierek

Stare Gary
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 193

zostało nic przyklejonego do dna patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość należy przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i  piec w piekarniku rozgrzanym do 190st.C przez godzinę. W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować  w osolonej wodzie, a następnie dobrze odcedzić. Podgrzać mleko i  polać ziemniaki. Dodać kawałek masła i dobrze rozgniatać(...)rozmaryn i smażyć, aż zrobi się chrupiący. Osączyć.   Do puree  dodać rozmaryn, doprawić  solą i świeżo zmielonym czarny pieprzem . Wyjąć naczynie z  jagnięciną z pieca , łyżką nałożyć na wierzch puree z ziemniaków, rozprowadzić równomiernie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 st. C i piec  przez około 20 minut lub do czasu aż wierzch stanie się

Stare Gary
Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe 203

podłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do  rośnięcia na ok  godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać  drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min.  lukier Białka  ubić  na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając

Stare Gary
Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 152

podłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do  rośnięcia na ok  godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać  drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min. Smacznego

Stare Gary
Chleb Młynarza - pszenny 149

bochenek i ułożyć w dokładnie posypanym mąką koszyku, łączeniem do góry. Chleb wyrasta do dwóch godzin, prawie podwajając swoją objętość. Przed pieczeniem, bochenek naciąć głęboko, przynajmniej 3 cm. Piec z parą, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 30-40 minut. *przełożyć ciasto z miski na posypany mąką blat tak aby wierzch znalazł się na spodzie. Złapać

Stare Gary