było zwarte. Owijam ciasto w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie wyjęte ciasto wykładam na formę do tarty. Dziurkuję widelcem. Na wyłożone ciasto wykładam papier do pieczenia(...)wysypuję kulki ceramiczne(można użyć suchego grochu) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut po czym zdejmuję papier i kulki (baaardzo gorące!) i piekę jeszcze 10 minut. Żeby brzegi nie przypiekły się za bardzo można je owinąć folią aluminiową. Po upieczeniu od razu wyrównuję brzegi. Umyte, osuszone i pokrojone części pora duszę na maśle
UgotujmyTo.plulotki supermarketu na to unikalne danie. Kurczak po marokańsku to super przepis dla wszystkich zapracowanych, którzy poszukują ciekawych smaków. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut plus czas na marynowanie i pieczenie i naprawdę warto spróbować. Wiem, że najlepszy kurczak po marokańsku jest podawany w Maroku ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi, to się lubi(...)lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 4. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min po czym wyjąć, podlać bulionem i dalej piec ok. 1 godziny, kilkakrotnie odwracając mięso aż się ładnie zrumieni i będzie mięciutkie. Smacznego Post Kurczak po marokańsku pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprzepisu wcześniej. A powinnam była już się nauczyć! W dniu imprezy wstałam bardzo wcześnie, zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Przygotowywałam – oprócz pączków – także faworki i piekłam chleb. No cóż…. z wymarzonych cudownych puszystych pączków wyszły cudowne gnioty… A ja obiecałam, że przyniosę pączki…! Na zrobienie następnych zabrakło czasu. Ale nie poddałam się! Miałam(...)masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia. 2. Do przestudzonej masy dodaję – miksując – po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć
UgotujmyTo.plpotrzebują żadnych dodatków… oczywiście można coś tam na niego położyć ale sam z masełkiem smakuje wybornie… Więc nie ma się co zastanawiać, tylko zabrać się do pieczenia! Chleb serowy – składniki: 400 g mąki pszennej 200 g sera (żółtego, fety, lub pleśniowego) pokrojonego w kawałki lub startego 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja aktywowałam(...)żeliwny lub naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Gorące (trzeba bardzo uważać!!!) naczynie wyjąć z piekarnika i przerzucić do niego chlebek. Przykryć garnek pokrywką i piec ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jakieś 20-30 minut. Studzić na kratce. 4. Można do chleba również dodać oliwki, zioła, suszone pomidory czy orzechy. Smacznego
UgotujmyTo.plKlasyczna babka – składniki: 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru pół kostki masła (rozpuszczonego i schłodzonego) cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. 2. Rozpuszczony tłuszcz wlewać cienkim strumykiem do masy(...)cały czas miksując. 3. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. 4. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. /Ciasta wystarcza na małą keksówkę/ 5. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odstawać od brzegów. Smacznego Post Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plskładniki: 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1 i 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Ubić białka z cukrem na pianę. Dodawać po jednym żółtku. 2. Przesiać obie mąki i proszek. Dodawać po trochu do masy cały czas miksując. 3. Lekko podgrzać(...)masłem i wysypanej bułką tartą. Do reszty masy dodać ok. 2 łyżek przesianego kakao i dobrze wymieszać. Przelać do foremki i pomieszać delikatnie cienką końcówką np. drewnianej łyżki. 5. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 sprawdzając przed wyjęciem patyczkiem czy jest suche. Po wyjęciu trzymać w formie około 15 minut a następnie wyjąć z formy i zostawić na kratce
UgotujmyTo.plokoło 1,5 godziny. 3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni(...)smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym . Smacznego źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.html Post Rogaliki drożdżowe pojawił się poraz
UgotujmyTo.plzapraszam! Brazylijska babka marchewkowa – składniki: 250 g obranej surowej marchwi 260 g przesianej mąki 250-300 g cukru 4 jaja 200 ml oleju roślinnego 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. 2. Marchew miksujemy na puree, moje niestety nie było dobrze zmiksowane i dlatego nie miało aż tak pięknego koloru(...)trochu mąki. 4. Formę o pojemności 2 litrów smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je ulubioną polewą ( z0bacz np. tutaj ) u mnie to polewa czekoladowa. Smacznego źródło: http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/03/Brazylijska-babka-marchewkowa.html Post Brazylijska
UgotujmyTo.pljajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plciastek lub jak ja, uformować z ciasta małe kulki o jednakowej wielkości, które można spłaszczyć widelcem. Wykładać ciastka na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ciastka w temperaturze 160 stopni około 15-20 minut. Po upieczeniu przez 5 minut zostawić ciastka na blaszce a następnie studzić na kratce. 3. Połączyć kawę z gorącą wodą
UgotujmyTo.plJest tak słodkie, że można zwariować, ale nie można sobie odmówić kawałka ;)! Na szczęście nie przygotowuję go często. Raz na jakiś czas zupełnie wystarczy;)! 3 bit to ciasto bez pieczenia a więc zawsze wychodzi. Dużo pracy przy nim nie ma a pięknie wygląda i można oczarować zarówno domowników jak i gości. Ta wersja jest uproszczona – na „zwykłych
UgotujmyTo.plBiszkopt z truskawkami – składniki: Biszkopt : 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysypania tortownicy Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Warstwa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 paczka ciastek Oreo Do dekoracji: 300 g truskawek(...)cukru. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec po trochu dodawać mąki (przesiane i wymieszane z proszkiem). Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę truskawkową należy
UgotujmyTo.pljestem jeszcze specjalistką od pieczenia chleba i dlatego na razie wybieram proste przepisy, żeby się nie zniechęcić. Choć jak się już upiecze choć jeden własny bochenek to raczej małe szanse, że się przestanie:) Ten przepis na chleb z oliwkami znalazłam u Liski i wybrałam go ze względu właśnie na oliwki, które najzwyczajniej w świecie uwielbiam! Chleb – o czym(...)temperaturze pokojowej na 3-6 godzin. Posypać pestkami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (na spód piekarnika wstawić małą blaszkę z gorącą wodą) i piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać około 40 min. Spód chleba musi wydawać głuchy odgłos jak w niego pukamy i wtedy jest upieczony. Studzić na kratce
UgotujmyTo.plsię ma ;)! Zresztą… obie wersje są pyszne :)! Muffinki jagodowe (borówkowe) Składniki: 55 g miękkiego masła 2 jajka 200 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej około 300 g jagód, borówek 1. Miękkie masło zmiksować z jajkami i cukrem. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem. Mleko połączyć z wanilią(...)zmianę- mąkę z proszkiem i mleko z wanilią. Na koniec dodać jagody lub borówki i delikatnie wymieszać. 2. Wykładać masę do foremek na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Smacznego Post Muffinki jagodowe (borówkowe) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pltemperaturze pokojowej) utrzeć i po trochu dodawać zimną masę budyniową. Na koniec dodać wiórki i dobrze wymieszać. 4. Blachę 35×25 cm (lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć około 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na wierzchnią warstwę masy wysypać mieszankę wiórków i mielonych migdałów – uprażonych na suchej patelni
UgotujmyTo.pl