pieczenia - 22046 przepisów (strona:631/1470)

Chleb z oliwkami 129

jestem jeszcze specjalistką od pieczenia chleba i dlatego na razie wybieram proste przepisy, żeby się nie zniechęcić. Choć jak się już upiecze choć jeden własny bochenek to raczej małe szanse, że się przestanie:) Ten przepis na chleb z oliwkami znalazłam u Liski i wybrałam go ze względu właśnie na oliwki, które najzwyczajniej w świecie uwielbiam! Chleb – o czym(...)temperaturze pokojowej na 3-6 godzin. Posypać pestkami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (na spód piekarnika wstawić małą blaszkę z gorącą wodą) i piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać około 40 min. Spód chleba musi wydawać głuchy odgłos jak w niego pukamy i wtedy jest upieczony. Studzić na kratce

UgotujmyTo.pl
Muffinki jagodowe (borówkowe) 124

się ma ;)! Zresztą… obie wersje są pyszne :)! Muffinki jagodowe (borówkowe) Składniki: 55 g miękkiego masła 2 jajka 200 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej około 300 g jagód, borówek 1. Miękkie masło zmiksować z jajkami i cukrem. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem. Mleko połączyć z wanilią(...)zmianę- mąkę z proszkiem i mleko z wanilią. Na koniec dodać jagody lub borówki i delikatnie wymieszać. 2. Wykładać masę do foremek na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Smacznego Post Muffinki jagodowe (borówkowe) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Przepis na Rafaello na krakersach 368

temperaturze pokojowej) utrzeć i po trochu dodawać zimną masę budyniową. Na koniec dodać wiórki i dobrze wymieszać. 4. Blachę 35×25 cm (lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć około 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na wierzchnią warstwę masy wysypać mieszankę wiórków i mielonych migdałów – uprażonych na suchej patelni

UgotujmyTo.pl
Bagietka ekspresowa 182

Wspaniała chrupiąca bagietka do przygotowania nawet dla tych, którzy jeszcze nie załapali bakcyla pieczenia… W oryginalnym przepisie były to bagietki pszenno-żytnie ale że nie miałam mąki żytniej typ 2000 więc u mnie są tylko pszenne… ale za to jakie obłędne Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku… Cudo! Musiałam bardzo się powstrzymywać, żeby po spróbowaniu(...)około 15 minut. 5. Na spód piekarnika – nagrzanego do 250 stopni – wstawić naczynie lub małą blaszkę (u mnie keksówka) z wrzącą wodą. Wstawić wyrośnięte bagietki i piec około 20 minut. Smacznego Źródło: http://aaaledobre.blogspot.co.uk/2013/06/bagietki-pszenno-zytnie-ekspresowe.html Post Bagietka ekspresowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe ślimaczki z dynią 137

pieczenia i przykryte ściereczką zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 min. Ja rozłożyłam je na dwóch blachach ale można wyłożyć na jednej w niewielkich odległościach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny na zakwasie 150

chleb pszenny na zakwasie jest po prostu szefem wszystkich szefów Chrupiąca skórka i wspaniały miąższ tego chleba zachwycą każdego. Magia tego chleba wynika z jego idealnych proporcji. Piekłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi boski Inaczej niż podają źródła ja podzieliłam ciasto na dwa bochenki, bo bałam się, że jeden duży bochenek to będzie za duże obciążenie(...)lekko naciąć wierzch. Na spód piekarnika wstawić małą foremkę z wrzącą wodą aby skórka była chrupka. Wstawić chleb do gorącego piekarnika 240 stopni zsuwając go na kamień lub blachę. Piec 15 minut a następnie wyciągnąć foremkę z wodą i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec 15-20 minut a następnie odwrócić bochenek spodem do góry, żeby dopiec spód około

UgotujmyTo.pl
Bułeczki śniadaniowe na zakwasie 139

Ciepłe pachnące bułeczki na śniadanie to jest to, co tygryski lubią najbardziej..;) Ja od jakiegoś czasu mam fioła na punkcie pieczenia chleba, ale nie zamierzam wcale tego zmieniać…;) Próbowanie wciąż nowych wypieków, a jednocześnie możliwość wracania do tych już wypróbowanych to jest coś, co wprawia mnie w prawdziwą euforię… Moja lista przepisów znalezionych na różnych blogach(...)oprószone mąką i przykryte ściereczką. 8. Pokroić ciasto ostrym nożem – lub specjalną szpachelką (zobacz np. bułki całonocne ) – na mniejsze kawałki i przełożyć na blachę oprószoną mąką i piec 15-20 minut. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Źródło: http://www.myitaliansmorgasbord.com/2013/07/20/bread-for-breakfast-foolproof-sourdough-rolls/ Post Bułeczki śniadaniowe na zakwasie pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z cukinii 167

soli bo cukinia już była posolona), papryką i szczyptą curry. Dokładnie wyrobić masę i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch można ułożyć kilka plasterków wędliny. Piec w 180 stopniach 50-60 min. Smacznego Źródło: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.co.uk/2013/09/cukinia-zapiekana-z-salami.html Post Zapiekanka z cukinii pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Muffinki gruszkowo-czekoladowe 115

dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła (niesolonego) 200 g drobnego cukru 200 g kremowego serka 2 jajka 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 100 g czekoladowych groszków lub rozdrobnionej czekolady 1. Czekoladę rozdrobnić i z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej – szklana miska ustawiona musi być na rondelku(...)składniki dodać do masy miksując na małych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec dodać obraną i pokrojoną gruszkę i czekoladowe chipsy. Wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do foremek i piec w temperaturze 190 stopni (Gaz 5) 20-30 minut – do suchego patyczka. Smacznego źródło: Easy cakes and cookies Oto lista uczestniczek naszej akcji: Agata: http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/ Agata: http://my-happykitchen.blogspot.com

UgotujmyTo.pl
Chleb z porem karmelizowanym i pestkami 139

Kolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ . Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości(...)wyrośnięcia na 4 godziny lub do lodówki na 8 godzin. Naciąć chleb i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Na spód piekarnika wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Piec około 40 minut. Dobrze jest na ostatnie 10 minut odwrócić chleb, żeby spód się dopiekł. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód. Smacznego Wpis zgłoszony do listy

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka maślane Tuiles 118

będziecie mieli akurat nic słodkiego, to pamiętajcie o tym przepisie … Składniki przeważnie zawsze są pod ręką, a samo przygotowanie tych maślanych ciasteczek – z przygotowaniem masy i pieczeniem włącznie – nie zajmie więcej niż pół godziny. Jako ciekawostkę powiem Wam, że nazwa ciasteczka maślane ‚Tuile’ pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej tylko ‚dachówka(...)łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy aż brzegi lekko się zezłocą. 3. Ciepłe zdejmujemy z blachy i szybciutko układamy na wałku lub butelce, aby nabrały kształtu, jest na to tylko chwila, bo szybko robią się twarde

UgotujmyTo.pl
Drożdżówki z makiem 180

wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na minimum 30 minut aż ciasto urośnie. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-40 minut aż drożdżówki będą złoto-brązowe. Odstawić do wystygnięcia. 5. Do cukru pudru dodać sok (u mnie z połowy cytryny, bo lubię kwaskowy, ale można dodać tylko kilka kropel), wymieszać na gładką

UgotujmyTo.pl
Pasztet z ciecierzycy i dyni 193

zmiksować ale nie za długo, żeby masa nie zrobiła się zbyt wilgotna. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180stopni około 1 godziny. Po przestudzeniu schłodzić minimum kilka godzin w lodówce. Smacznego Źródło: http://zdrowoinatemat.blogspot.co.uk/2012/11/pasztet-z-cieciorki-i-dyni.html Post Pasztet z ciecierzycy i dyni pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Chlebek bułgarski 148

części a następnie każdą z części na pół…. i każdą jeszcze na pół. Zwijamy każdy kawałek zaczynając od zewnętrznej części jak rogala. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 2 tortownice(...)średnicy 25 cm) Polewamy wierzch resztą masła i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Po tym czasie chlebek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać słonecznikiem, czarnuszką czy makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-35 minut (do suchego patyczka) Jeśli chlebek za szybko się rumieni należy przykryć wierzch folią. Smacznego Źródło: http://mojepasjekrakow.blogspot.co.uk/2013/05/bugarski-chlebek-sonecznik.html Post Chlebek

UgotujmyTo.pl
Ciasto anielskie (Angel cake) 3839

przecinamy kilka razy masę aby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone (patyczek musi być suchy po wyjęciu) Ciasto w trakcie pieczenia pęka. Wyjmujemy po upieczeniu i układamy do góry nogami na kratce i zostawiamy tak do całkowitego ostudzenia

UgotujmyTo.pl