uformuj kształt złamanego księżyca (ja zaginałam ciastko kładąc je na rancie szklanki). To samo zrób z drugą połową ciasta. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je około 15-20 min. Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Udanej zabawy i smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonytruskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy około 18 cm (w dwóch rogach blaszki). Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było(...)będzie sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną i dolej ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę. Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej okręgi, wyrównaj lekko ich górę. Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C , a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h . Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę
Słodko-Słony Świat Ilonyśmnietany kremówki 100 g orzechów laskowych DODATKOWO: 1 puszka masy kajmakowej (510 g) WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż dokładnie papierem do pieczenia (dno i boki). W malakserze umieść herbatniki i zmiel na piasek. W garnuszku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Dodaj całość do herbatników
Słodko-Słony Świat IlonyBISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłoż papierem do pieczenia (samo dno) . Nie smaruj niczym jej dna ani boków. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka(...)ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około
Słodko-Słony Świat Ilonybrązowego cukru (lub więcej/mniej według uznania) WYKONANIE: BISZKOPT OWSIANY: Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Posmaruj je lekko olejem (boków nie smaruj). Mąki przesiej i odłóż. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną(...)krótko, ale dokładnie. Do masy zacznij powolutku wsypywac przesiane mąki, wymieszaj wszystko bardzo ostrożnie, ale dokładnie drewnianą łyżką, wygraniając masę od dołu ku górze. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz okolo 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź. KREM BUDYNIOWY: W garnuszku z grubym dnem zagotuj 350 ml mleka. W 50 ml mleka rozmieszaj proszek
Słodko-Słony Świat Ilonypozostała po produkcji domowego mleka pulpa kokosowa (im więcej tym lepiej) WYKONANIE: Bardzo dobrze odciśniętą przez gazę pulpę kokosową rozsyup dokładnie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę , co 10 minut przemieszaj wiórki, aby równomiernie schły. Wysuszone wiórki pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie zmiel je w mikserze lub blenderze. Nie da sie zmiksować wiórków
Słodko-Słony Świat Ilonywiórków kokosowych 4 plastry ananasa z puszki lub 3/4 szklanki krojonego ananasa 1/3 szklanki słonecznika łuskanego 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę do ciasta o średnicy 18 cm wysmaruj olejem. Wymieszaj w misce wszystkie(...)suche składniki i dodaj do nich pozostałe mokre (wraz z pokrojonym w male kawałki ananasem). Dokładnie zamieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste, takie ma być. Ciasto przełóż do formy i piecz około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego! * Jak zrobić puree z dyni: Dynię
Słodko-Słony Świat Ilonypolecam! SKŁADNIKI NA BABECZKI (10 dużych sztuk): 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 3/4 szklanki brązowego cukru 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki miękkiego masła 2 duże jajka 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu śmietankowego/waniliowego SKŁADNIKI NA KREM: 250 g mascarpone(...)miękkim masłem, ekstraktem i jajkami. Dodaj mieszankę do suchych składników i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie. Masę przełóż po równo (10 babeczek) do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piecz prze około 25 minut do tzw. suchego patyczka . Po tym czasie wyjmij babeczki i pozostaw do ostygnięcia. Gdy babeczki będą już zimne, ostrym nożem zetnij z nich wystający wierzch
Słodko-Słony Świat Ilonygodziny do lodówki. Krakersy drobno pokruszyć (ja użylam paprykowych firmy TUC) i obtoczyć w nich każdy kawałek kurczaka. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 200ºC. Podawać z sosem czosnkowym. Ja jeszcze dodatkowo do wypełnienia całości zaserwowałam frytki. Pychotka :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniwycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem aż 18 szt.). Kółka wycięte w środku będą stanowiły brzegi naszych kokilek. Pełne kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krawędzie kółek smarujemy pojedynczo "rozkłóconym" białkiem i szybko przykładamy na nie kółko puste(...)środku. Czynność powtarzamy 3 krotnie na każdym pełnym kółku, tak aby powstała krawędź, złożona z trzech pustych kółek na każdym krążku. Po ułożeniu takich piramidek kokilki smarujemy "rozkłóconym" żółtkiem. Pieczemy je w 200°C przez około 15 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy kokilki będą już całkowicie wystudzone, można napełniać je dowolną
Świat Domowej Kuchniroladę (już bez folii) przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rolady położyć kilka niewielkich kawałków masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 200ºC . Wyjąć z piekarnika. Chwilę przestudzić a następnie pokroić w plastry. Źródło: KuchniaBroni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnilistków laurowych (mi gotowanie zajęło kolejne 2 godziny). W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć i osuszyć. Każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podudzia kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić
Świat Domowej Kuchniuformowaniu na środek każdego ciasteczka nałożyć powidła, do których można dodać odrobinę koniaku (ale nie koniecznie). Następnie ułożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temp 180ºC. Po przestudzeniu posypać dosyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Smacznego
Świat Ciastapokruszonych herbatników, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno naszej formy (fot.1) . Pieczemy przez 5 do 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Po zapieczeniu spodu, wyciągamy formę i całość studzimy. Teraz należy przygotować masę sernikową. Twaróg wymieszać z utartym masłem(...)masy pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Dodać również rodzynki i skórkę pomarańczową ; obtoczone w mące. Masę sernikową przelać do formy o wymiarach 20 x 28 cm (fot.2) . Piec około 70 min. w temperaturze 170ºC. Przygotować masę kokosową. Ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut
Świat CiastaSkładniki na 8 muffinek: 150 g mąki 70 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 8 łyżek wiórków kokosowych 2 jajka 120 g roztopionego masła 30 ml soku z cytryny otarta skórka z 2 cytryn Do posypania: wiórki kokosowe cukier puder(...)Składniki podzielić na suche i mokre (fot.1) . W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre. Następnie wszystkie składniki połączyć razem. Wymieszać i napełnić wcześniej przygotowane papilotki (fot.2) . Piec około 20 minut w 180ºC. Kiedy już będą rumiane, wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone muffinki posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wiórkami kokosowymi w stosunku
Świat Ciasta