szklanki * dżem malinowy- słoiczek około 200 g * sok z cytryny- 2 łyżki Biszkopt: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół, by powstał kwadrat. Krem kajmakowy: Schłodzoną kremówkę ubić, dodać mascarpone i kajmak. Delikatnie
Kraina Miodem Płynącadokładnie ubijać jeszcze przez minutę. Na koniec wmieszać uprażone płatki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ukształtować 1 dosyć spory, okrągły kształt i odrobinę mniejszy drugi blat. Piec przez 20-25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez minimum 2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku
Kraina Miodem Płynącarzadka (formowane ciasteczka nie mogą się rozpływać) i nie za sucha (nie może się kruszyć). Całą masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 min., bez termoobiegu (uważać żeby batoniki się nie przypaliły, bo wtedy bakalie robią się pełne goryczy więc najlepiej zerkać do piekarnika!) Po wystudzeniu pokroić na paski o szerokości około
Kraina Miodem Płynącanapęcznienia. Przelać do prostokątnej foremki silikonowej o wymiarach 22 x 11 cm (bądź innej wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch ułożyć rabarbar i lekko wcisnąć w masę. Piec około 30-35 minut. Ostudzić i dopiero kroić. Smacznego! :) * dosłodzić wg uznania
Kraina Miodem Płynącawymieszać. Wsypać mąkę i całość zmiksować na gładką masę. Przelać do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce- ja dałam brzoskwinie, czereśnie i jagody. Piec około 25 minut (sprawdzić patyczkiem, który powinien być lepki, ale nie obklejony). Smacznego
Kraina Miodem Płynącabyła bardziej płynna i delikatnie- aby nie niszczyć puszystości- łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej. Przelać do małej tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut (ciasto sporo urośnie). Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce (ciasto opadnie). Posmarować nutellą, ozdobić porzeczkami i... zajadać się ze smakiem :) Smacznego
Kraina Miodem Płynącabakalie, popping z amarantusa oraz jajko. Wymieszać dokładnie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać po 1 czubatej łyżce masy i lekko rozpłaszczyć (moje mają około 7mm grubości). Piec 10 minut. Smacznego! :) * dosłodzić, jeżeli słodycz banana okaże się za mało słodka. Najlepiej spróbować wymieszaną masę jeszcze przed dodaniem jajka
Kraina Miodem Płynącanastępnie wrzucić jabłka pokrojone w kostkę oraz bakalie i ponownie całość wymieszać. Przelać do małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego! :) * Użyłam mąki oraz otrębów orkiszowych. Ciasto można również zrobić z samej mąki, pomijając otręby, jednak wtedy należy zwiększyć jej ilość
Kraina Miodem Płynącablaszce). Następnie chowamy je w lodówce na około 1,5-2 godziny. Po wyjęciu ciasto należy nakłuć widelcem, by podczas pieczenia za bardzo nie urosło i piec około 15-20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni). W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Trzy całe jaja ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (w przepisie
WeAreCrazygóra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować, by ciasto się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy do zrumienienia (8-10 minut). Wystudzone dekorujemy lukrem. Smacznego! Lukier: - 1 białko - 100g cukru pudru - opcjonalnie barwniki spożywcze Białko łączymy z cukrem pudrem i lukrujemy. Dodając barwniki nadajemy
Sajkofanka smakufestlichen Mohnkuchen. MAKOWIEC. /własny; współpraca z Winiary ;/ 200g prawdziwego masła 3 szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego WINIARY 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY mak: 1 puszka masy makowej 3 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej garść rodzynek Zimne masło(...)masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką. Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową, po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 45-50 minut w 180 stopniach, aż wierzch pięknie się zezłoci. Studzę poza piekarnikiem. Ozdabiam domowym lukrem. SMACZNEGO! -------------------------------------------------------------- MOHNKUCHEN /eigenes Rezept;/ 200g richige Butter 3 Glas Mehl 3 Stücken Eigelb
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10 minut w 180 st. C, placki nie powinny się zbyt zrumienić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: 3 szkl mleka ¾ margaryny ¾ szkl cukru Zagotować 2,5 szkl mleka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzesiać mąkę do miski, następnie dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, cukru i cukru waniliowego. Suche składniki przemieszać(...)następnie dodać jajko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Napełnić do połowy foremki ciastem:) Powinno wyjść około 12 sztuk. Piekarnik ustawić na 190 stopni Celsjusza (termoobieg). Babeczki piec 13-15 minut. Gdy babeczki już będą gotowe, należy je odstawić, aby przestygły. W między czasie możecie zrobić: Czekoladę potraktujemy w kąpieli wodnej, jak to należy zrobić znajdziecie poniżej
Kredowe Menulodówki na mniej więcej 1,5 h. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość 4-5mm. Używając foremek, wycinamy ciasteczka. Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 175 C około 12-15 minut na złoty kolor. Po ostudzeniu ciasteczek dekorujemy w dowolny sposób :) Jak na pierwszy raz, wyszły całkiem, całkiem
Kredowe Menu100g masła PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta miksujemy na gładką masę. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka). Po pół godzinie przykrywamy folią wierzch, by za bardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy
Moje Kuchenne Rewelacje