, przykryć folią spożywczą i wtedy wałkować . Rozwałkowane, nakłuć widelcem i równomiernie obłożyć odsączonymi śliwkami. Posypać płatkami migdałowymi - śliwki ułożyłam w 5 rzędach a migdały rozsypałam pomiędzy rzędami. Piec 30 - 35 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Po wyjęciu z piekarnika pokropić syropem śliwkowym. Smacznego i Słodkiego ! Uwagi : Być może użycie suszonych węgierek
Stare Garyzostało nic przyklejonego do dna patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość należy przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190st.C przez godzinę. W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie, a następnie dobrze odcedzić. Podgrzać mleko i polać ziemniaki. Dodać kawałek masła i dobrze rozgniatać(...)rozmaryn i smażyć, aż zrobi się chrupiący. Osączyć. Do puree dodać rozmaryn, doprawić solą i świeżo zmielonym czarny pieprzem . Wyjąć naczynie z jagnięciną z pieca , łyżką nałożyć na wierzch puree z ziemniaków, rozprowadzić równomiernie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 st. C i piec przez około 20 minut lub do czasu aż wierzch stanie się
Stare Garypodłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do rośnięcia na ok godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min. lukier Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając
Stare Garypodłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do rośnięcia na ok godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min. Smacznego
Stare Garybochenek i ułożyć w dokładnie posypanym mąką koszyku, łączeniem do góry. Chleb wyrasta do dwóch godzin, prawie podwajając swoją objętość. Przed pieczeniem, bochenek naciąć głęboko, przynajmniej 3 cm. Piec z parą, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 30-40 minut. *przełożyć ciasto z miski na posypany mąką blat tak aby wierzch znalazł się na spodzie. Złapać
Stare Garymarcepanowe muffinki ze strony Moje Wypieki składniki (12 średnich muffinek) 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 115 g drobnego cukru (dałam ok 50g) 2 średnie jajka 200 ml mleka 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła 1 łyżeczka ekstraktu(...)mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączenia Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego
Stare Garymiała być frittata z cieciorką , ale nieuważna kucharka otworzyła nie tę puszkę co trzeba. I tak powstała frittata z soczewicą, pieczona w piekarniku. Smaczna i ciepła i zimna. składniki paczka młodego szpinaku puszka soczewicy - osączona 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane oliwa z oliwek 1/2 czerwonej papryki(...)Dołożyć szpinak i smażyć tak długo, aż liście szpinaku zmiękną. W misce ubić widelcem jajka, dodać sól , pieprz i paprykę. Składniki z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dołożyć soczewicę, zalać masą jajeczną , wymieszać delikatnie ale dokładnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok 20 minut , aż masa się zetnie (sprawdzać patyczkiem). Smacznego
Stare GaryBardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna porcja mięsa na smaczne pierożki. składniki ciasto 1 szklanka mąki ok 90 ml gorącej wody ewentualnie 1 łyżeczka oliwy lub gotowe ciasto na pierożki (25 szt) farsz(...)pieczonego mięsa (u mnie perliczka i resztki przepiórki) 3 ząbki czosnku, szalotka łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 3 łyżki drobno posiekanej pak choi 3 - 4 łyżki posiekanego drobno szczypioru 1 żółtko (bia łko zostawić do smarowania pierożków) 2 łyżki rosołu
Stare GaryBardzo smaczne, miękkie bułeczki z nieco nietypową skórką - obsypaną tartą bułką. Najlepsze w dniu pieczenia. Warto zamrozić. Przepis ze strony Moje Wypieki składniki Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli(...)tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. w maszynie do chleba Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba zgodnie z instrukcją
Stare Garyszerokości 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut , aż bułeczki nieco podrosną. Piec w temperaturze 225 st C przez ok 15 minut. w maszynie do chleba Ciasto można również wyrobić w maszynie do chleba. Wkładamy wszystkie składniki
Stare Garykrzyż, przy kryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. w maszynie do chleba Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć
Stare Garynastępnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami. Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce. Smacznego! Uwagi: Użyłam tylko zakwasu, drożdże pominęłam. Pieklam w foremce. Chleb wyszedł smaczny
Stare Garychleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi : Do ciasta dodałam sporo kminku który bardzo lubię Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach , prowadzonej na blogu
Stare Garypłynnego miodu (pominęłam) Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz przygotowanie Dynię umyć. .Przekroić dynię na pół wzdłuż i wyjąć łyżką nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia , do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek(...)włókien, włożyć posiekany czosnek i łyżkę masła, a następnie skropić dynię oliwą posypać solą i pieprzem. . Wstawić do w piekarnika rozgrzanego do 190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie miękki . Wyjąć dynię z piekarnika i przy pomocy łyżki wyskrobać do miski upieczony miąższ, razem z maślanym sokiem i czosnkiem, pozostawiając przy skórce
Stare Garyskropienia Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. W misce wymieszać fenkuł, seler i czosnek. Dodać sól, pieprz i oliwę, wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 do 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż brzegi warzyw zaczną brązowieć. W międzyczasie ugotować w bulionie ziemniaki. odstawić na bok. Gdy warzywa
Stare Gary