pieczenia - 22046 przepisów (strona:612/1470)

Szarlotka tatrzańska 194

jesienny wypiek z szarą renetą i cynamonem. Polecam! Składniki: 25 dag mąki tortowej 25 dag mąki krupczatki 250 g margaryny / masła 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 2 kg jabłek (szarej renety) 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: 1. Mąki, cukier(...)cienkie plasterki (np. na szatkownicy). Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i cynamon, delikatnie mieszamy. 3. Jabłka wykładamy na schłodzone ciasto, docisnąć, wierzch posypać tartym ciastem z zamrażarki. 4. Całość piec w 170 st. C przez około 1 godzinę. 5. Gotowe ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Arabeska waniliowa

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z budyniem i marmoladą różaną 174

. Odstawić na 20-30 minut. 5. Jak kule się napuszą, zrobić wgłębienie snem szklanki, do środka dodać najpierw budyń, na na budyń łyżeczkę marmolady. Boki posmarować jajkiem. 6. Piec 20 minut w 200 st.C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki wegańskie 185

Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Ułożyć wycięte ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Studzić na kratce. Polewamy lukrem.   Smacznego Post Pierniczki wegańskie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Buchty z marmoladą 162

uzyskać. Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie,   dodajemy marmoladę i ciasto zlepiamy. Buchty układamy   jedną koło drugiej do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Układamy stroną zlepioną do dołu. Buchty przykrywamy ściereczką(...)pozostawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 min. Masło topimy, studzimy i smarujemy nim buchty, co zapewni im kruchość. Wyrośnięte buchty wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 ° C i pieczemy ok. 40 min. Przestudzone buchty posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 292

zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania(...)dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę mleka sojowego lub wody gazowanej. Dodać żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Piernik herbaciany ( szybki ) 375

lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na prostokąt wielkości blaszki ( używam takiej, która jest na wyposażeniu piekarnika ). Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w 180 stopniach C przez 20 minut. Upieczony blat piernikowy, przekroić na trzy równe części. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Piernikowe blaty przełożyć powidłami śliwkowymi. Czekoladę rozpuścić, dodając olej roślinny

kolorowotorcikowo
Sernik z wiśniami p. Joanna Łyga – danie konkursowe 377

cukier waniliowy 1/2 szkl cukru " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Tortownica o wym. 25 cm Krok 2 Herbatniki zmielić , dodać margarynę i miód wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć masę herbatnikową i dobrze ubić tłuczkiem lub łyżką . Krok 3 Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ser śmietankowy zmielić(...)dodać serek mascarpone , żółtka , budyń waniliowy , cukier i cukier wanilinowy , wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temp 180 st około 50 minut Krok 4 Do garnka przełożyć wiśnie , dodać 1 szkl wody, 1 /2 szkl cukru i cukier wanilinowy , gotować około 10 minut , następnie wsypać

CoolinarniePL
Ciasto chałwowo -miodowe! Jak baton! Obłędne! 387

niego bardzo dumna ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 200 ml miodu płynnego - 250 g chałwy z bakaliami - 350 g mąki pełnoziarnistej -350 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 150 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka przyprawy korzennej - 3 jajka - 250 masła Wykonanie: - masło roztapiamy w rondelku - do masła dodaj chałwę, cukier i miód - rozpuść(...)składniki - do dużej miski dodaj mąkę, i pozostałe składniki, wymieszaj następnie wszystko razem - ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce - ciasto wałkujemy na dwa cienkie blaty (2 szt blaszek) - pieczemy po 25 minut w temp. 190 stopni C z termoobiegiem Karmel  miodowo- chałwowy: - 3/4 margaryny - 150 ml miodu - 250 g chałwy - 100 g cukru Doprowadź składniki do wrzenia w rondelku

SMYKWKUCHNI
Domek z piernika 295

schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Lukier:   2 białka,  ok. 300g cukru pudru,  kilka kropel soku z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier

Z miłości do słodkości
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 451

wykładamy farsz i zwijamy zlepiając brzegi ciasta tworząc "ruloniki". Za pomocą ostrego noża kroimy ukośne paszteciki o szerokości ok. 3 cm.  Paszteciki przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.  Odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia(...)Każdy paszteciki smarujemy jajkiem rozbełtanym z ok. 2 łyżkami mleka, a następnie od razu posypujemy kminkiem lub czarnuszką. Paszteciki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 12-15 minut do zrumienienia. Podajemy z ciepłym, czerwonym barszczem. Moje posty

Słodka Strona
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 417

połączenie truskawek z warstwą cappuccino Biszkopt : 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia I  warstwa truskawkowa; 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe 2-3 łyżki cukru II warstwa serowa ; 1 kg sera homogenizowanego waniliowego 2 galaretki o dowolnym smaku(...)chwilę do połączenia się płynów. Mąki przesiewamy przez sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana  wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor. I warstwa : Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne. Lekko zagotować. Dokładnie wymieszać galaretki

Garnkowe fanaberie
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 177

stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około pół cm. Wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.  Po upieczeniu wystudzić i udekorować.  W tym roku pieczenie tych ciastek przypadło na czas odwiedzin mojej przyjaciółki. Dzielnie pomagała dekorować ;) zabawy i śmiechu było co niemiara.  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Orzechowe 263

tortownice) - 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów  - 1 szklanka cukru  - 6 jajek  -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej -  1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 1 łyżka kakao  -  1 opakowanie cukru waniliowego  - 4 łyżki bułki tartej  - 2 łyżki wody  Sposób przygotowania:  1.  Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)delikatnie połączyć z ubitą pianą.  2.  Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) . Gotowe :) czy nie jest banalne ?   UWAGA

Gotuj Z Muzyką
Strucla pełna bakalii 203

kwadrat o wymiarach 28x28. Na cieście równo rozłożyć bakalie. Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut, aż rolada dobrze się za brązowi. przed podaniem dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Świąteczna strucla makowa 376

były moją specjalnością. Chyba trochę się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty(...)spodem, a brzegi dokładnie zlepiamy i podwijamy. Rulon przecinamy wzdłuż (nie docinając jednak z jednego brzegu do końca). Powstałe pasy przeplatamy ze sobą, a końce łączymy i formujemy wieniec. Pieczemy go na blasze wyłożonej pergaminem (lub na macie silikonowej) przez ok. 30-35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy. Z cukru pudru

Ratunku obiad