pieczenia - 22046 przepisów (strona:609/1470)

Ciasteczka sezamowe 186

wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni C, ok. 10-15 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka poukładać na kratce do studzenia

Mix smaku
Tort kosz z kwiatami 152

obrotach przez ok. 10 min. Do masy dodać mielone migdały, przesianą mąkę I dokładnie wymieszać. Masę wylać do przygotowanej formy (25/30 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie na kilka minut, następnie ostrożnie wyjąć, oderwać papier i zostawić do wystygnięcia. krem kokosowo

Mix smaku
Pizza na cienkim spodzie 130

naoliwionej miski. Przykryć szczelnie folią i odstawić na kolejne 10 min. Po tym czasie ciasto włożyć do lodówki na 12-16 godzin. Wyjąć z lodówki na ok.2 godziny przed pieczeniem.(wystarcza na prostokątną pizzę 36/32 cm.) Przygotować sos do posmarowania pizzy. W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, oliwę, przeciśnięty czosnek i oregano. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką(...)startym serem, na to dowolne składniki według uznania (pieczarki kłaść surowe) i jeszcze trochę startego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, druga szyna od dołu i piec 20-25 min. Upieczoną pizzę pokroić i podać do niej przygotowany

Mix smaku
Bułeczki drożdżowe lodówkowe 118

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte ściereczką na ok. 30 min w ciepłe do wyrośnięcia, a następnie przed wstawieniem do piekarnika posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni, ok. 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć bułki na kratce do studzenia

Mix smaku
Schab w marynacie ziołowo-czosnkowej 136

mrożonki, polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu. Mięso powinno się marynować 36-48 godzin. W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą. Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek

Mix smaku
Mięciutkie pierniczki 125

grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki (ciasto można wałkować przez folię). Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika, na środkową szynę. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w puszcze, pojemniku, lub torebce foliowej. Po upieczeniu można je długo przechowywać i są cały czas

Mix smaku
Pierniczki 123

elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min.  Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją. Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się twarde

Mix smaku
Pijak adwokatowy 248

wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej  (24/30 cm) lub okrągłej (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni, ok. 30 min. przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać rozpuszczoną żelatynę

Mix smaku
Muffinki kakaowe z nadzieniem twarogowym 132

składniki mokre * 2 jajka * 125 ml mleka * 1/3 szklanki oleju suche * 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka sody oczyszczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2/3 szklanki cukru masa serowa * 150 g sera białego  * 2 łyżki śmietany * 3 łyżki cukru *  1 łyżka  budyniu wiśniowego Sposób wykonania masa serowa Wszystkie składniki masy serowej(...)mokre, następnie połączyć składniki i zmiksować tylko do połączenia. Foremki wyłożyć papilotkami, włożyć do każdej po łyżce ciasta, następnie włożyć po łyżce masy serowej, następnie znowu po łyżce ciasta. Piec w temp 180 stopni, ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Muffinki owocowe 152

składniki składniki suche * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia składniki mokre * 2/3 szklanki mleka * 1/2 szklanki oleju * 2 jajka dodatkowo * 2 owoce kiwi * 1 nieduży banan * 1 mała gruszka(...)Sposób wykonania Owoce obrać i pokroić w kostkę. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, następnie połączyć składniki mokre, suche i owoce. Foremki napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 stopni, ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Muffinki makowo-cytrusowe 147

składniki składniki suche * 1,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżeczki maku składniki mokre * 2 jajka * 2/3 szklanki mleka * 0,5 szklanki oleju * sok wyciśnięty z połowy cytryny dodatkowo * skórka pomarańczowa kandyzowana lub z syropu cukrowego Sposób wykonania W jednym(...)naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre, następnie szybko połączyć składniki suche z mokrymi. Foremki napełnić do 3/4 wysokości, po napełnieniu do połowy do każdej włożyć kawałek skórki pomarańczowej. Piec w temp 180 stopni, ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Najłatwiejsze ciasto "w świecie" 176

być też inne owoce i bakalie). Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać. Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni około 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone

Mix smaku
Pierniczki ze sliwkową nutką 172

wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przed wstawieniem do piekarnika można pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 12-14 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić pierniczki na kratce

Mix smaku
Kakaowy biszkopt rzucany 140

kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach. Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C, ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze

Mix smaku
Świąteczny torcik z cytrynową pianką 138

kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach. Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C p, li { white-space: pre-wrap; , ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę

Mix smaku