pieczenia - 22046 przepisów (strona:601/1470)

Bułeczki drożdżowe lodówkowe 151

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte ściereczką na ok. 30 min w ciepłe do wyrośnięcia, a następnie przed wstawieniem do piekarnika posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni, ok. 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć bułki na kratce do studzenia

Mix smaku
Schab w marynacie ziołowo-czosnkowej 168

mrożonki, polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu. Mięso powinno się marynować 36-48 godzin. W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą. Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek

Mix smaku
Mięciutkie pierniczki 160

grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki (ciasto można wałkować przez folię). Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika, na środkową szynę. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w puszcze, pojemniku, lub torebce foliowej. Po upieczeniu można je długo przechowywać i są cały czas

Mix smaku
Pierniczki 155

elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min.  Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją. Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się twarde

Mix smaku
Pijak adwokatowy 284

wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej  (24/30 cm) lub okrągłej (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni, ok. 30 min. przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać rozpuszczoną żelatynę

Mix smaku
Muffinki kakaowe z nadzieniem twarogowym 166

składniki mokre * 2 jajka * 125 ml mleka * 1/3 szklanki oleju suche * 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka sody oczyszczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2/3 szklanki cukru masa serowa * 150 g sera białego  * 2 łyżki śmietany * 3 łyżki cukru *  1 łyżka  budyniu wiśniowego Sposób wykonania masa serowa Wszystkie składniki masy serowej(...)mokre, następnie połączyć składniki i zmiksować tylko do połączenia. Foremki wyłożyć papilotkami, włożyć do każdej po łyżce ciasta, następnie włożyć po łyżce masy serowej, następnie znowu po łyżce ciasta. Piec w temp 180 stopni, ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Muffinki owocowe 181

składniki składniki suche * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia składniki mokre * 2/3 szklanki mleka * 1/2 szklanki oleju * 2 jajka dodatkowo * 2 owoce kiwi * 1 nieduży banan * 1 mała gruszka(...)Sposób wykonania Owoce obrać i pokroić w kostkę. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, następnie połączyć składniki mokre, suche i owoce. Foremki napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 stopni, ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Muffinki makowo-cytrusowe 184

składniki składniki suche * 1,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżeczki maku składniki mokre * 2 jajka * 2/3 szklanki mleka * 0,5 szklanki oleju * sok wyciśnięty z połowy cytryny dodatkowo * skórka pomarańczowa kandyzowana lub z syropu cukrowego Sposób wykonania W jednym(...)naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre, następnie szybko połączyć składniki suche z mokrymi. Foremki napełnić do 3/4 wysokości, po napełnieniu do połowy do każdej włożyć kawałek skórki pomarańczowej. Piec w temp 180 stopni, ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Najłatwiejsze ciasto "w świecie" 206

być też inne owoce i bakalie). Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać. Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni około 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone

Mix smaku
Pierniczki ze sliwkową nutką 196

wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przed wstawieniem do piekarnika można pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 12-14 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić pierniczki na kratce

Mix smaku
Kakaowy biszkopt rzucany 170

kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach. Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C, ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze

Mix smaku
Świąteczny torcik z cytrynową pianką 160

kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach. Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C p, li { white-space: pre-wrap; , ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę

Mix smaku
Drożdżówka 169

Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać. Składniki: 3 szklanki mąki, 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, Drożdże 5 gr Kruszonka: Masło, cukier(...)ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Potem wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy żeby podrosło. Kruszonka wykonanie: na patelni rozpuszczamy masło, posypujemy mąką i dodajemy cukier. Kiedy ciasto wyrośnie obsypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Temp. 180 stopni około

Kulinarna rozmowa
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 203

przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy na dolnej półce piekarnika. Ciasto podpiekamy przez ok 20 minut przykryte papierem i groszkiem ceramicznym. Po tym czasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie miksujemy jajka(...)powoli dodajemy śmietankę. Dodajemy bazylię i doprawiamy. Gdy ciasto jest gotowe, posypujemy je połową startego sera i wykładamy pomidory. Wylewamy na to kremowy mix. Posypujemy wierzch resztą sera i pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu przycinamy ciasto. Podajemy z sałatą. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 168

lightly salted water for 5 minutes max. Serve with slices of lemon, some parsley leafs and lemon zest. Wykonianie: Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Łososia układamy na papierze do pieczenia w żaroodpornym(...)naczyniu. Na nim układamy tymianek I natkę I połowę cytryny pokrojoną w cząstki. Do tego dorzucamy ząbek  I masło. Doprawiamy solą I pieprzem. Papier składamy jak torebkę I pieczemy ok 15 minut ale trzeba spawdzić zanim wyjmiemy łososia. W międzyczasie gotujemy brokuły przez ok 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy  pastrami cytryny, świeżą natką I skórką

Kulinarna rozmowa