pieczenia - 22046 przepisów (strona:601/1470)

Ciasteczka francuskie z jabłkiem 144

końcu około 3 cm. Ciasto ciasno zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 15 - 20 minut, bądź do złotego koloru. Jeszcze ciepłe ciasteczka polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą (możecie ją rozpuścić w mikrofali - włożyć do miseczki pokruszoną czekoladę i w odstępach

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka francuskie z budyniem 158

małym ogniu około 1-2 minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładać równomiernie duże serduszka, wyciskać na każde z nich odrobinę budyniu i zakrywać małymi serduszkami.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez około 10-12 minut, bądź do zarumienienia.  Ciastka oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Miodownik 138

Wymieszać w malakserze, albo mikserem, połączyć z pianą z ubitych białek i bakaliami - lekko mieszając. Przełożyć do dwóch prostokątnych keksówek, lub małych kwadratowych form wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180`C  przez godzinę. Polać roztopioną mleczną czekoladą i posypać orzechami laskowymi. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Schab w pomarańczach 166

Składniki : schab bez kości ok. 1,5 kg łyżeczka przyprawy do mięs sól morska, pieprz kolorowy bazylia plasterki z 1 dużej pomarańczy suszone wiśnie oliwa z oliwek rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy lekko wcierając w mięso. Przekładamy(...)rękawa.  Przyprawę do mięs rozprowadzamy w 3 łyżkach oliwy i całość wcieramy w mięso. Posypujemy bazylią. Na wierzch mięsa wrzucamy suszone wiśnie i przykrywamy je plasterkami pomarańczy. Zawiązujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Strucla z Makiem 165

Sposób przygotowania strucli Ciasto dzielimy na dwie części, cienko wałkujemy. Wierzch smarujemy masą makową i zwijamy w rulon. Strucle przekładamy do podłużnych form wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180`C Wierzch dekorujemy lukrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Bruchetta ze świeżym oregano 108

sól, pieprz mieszanka ostrych przypraw listki świeżego oregano żółty ser/mozzarella Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 200`C . Kajzerki kroimy na 2 cm kromki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polanej oliwą z oliwek.  Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, wydrążamy miąższ i kroimy na małe kwadraciki. Przekładamy do miski, polewamy lekko(...)oliwą z oliwek i przyprawiamy według uznania. Oregano myjemy i dorzucamy do pomidorów, wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory układamy na kromeczkach, a na wierzch ścieramy trochę żółtego sera albo mozzarelli. Pieczemy około 6-8 minut do zarumienienia. Zjadamy od razu :) Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto cytrynowo-waniliowe 126

dodajemy do ciasta na przemian z rozpuszczonym masłem. Masę mieszamy łyżką, a następnie przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia - może być również forma keksowa.  Pieczemy około 30 minut - studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Owocowe batoniki 506

miód, mieszamy a następnie przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ugniatamy na wysokość około 1 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy na blat i po około 5 minutach masę kroimy na batoniki dowolnej wielkości - mi wyszło 12 sztuk. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Włoskie paluszki chlebowe 111

kawałeczku i rolować na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy makiem, sezamem, albo grubą solą morską. Paluszki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka czekoladowa 120

obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką. Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy na kratce po wyłożeniu z foremki. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Słodkie grossini 121

rolujemy na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy makiem, zmielonym cynamonem, albo pestkami słonecznika czy cukrem. Paluszki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Plecione wianuszki drożdżowe 114

wianuszku układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając je do ponownego wyrośnięcia (około 15-20 minut), każdy z wianuszków smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem albo sezamem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Studzimy na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Karpatka 158

cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc dwa równe blaty. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy przez około 30 minut. Studzimy w piekarniku. W tym czasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka – gotujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć dolewamy rozpuszczony budyń w reszcie mleka

Słodkie Przyjemności
Waniliowy sernik bez maki 267

wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia - podajemy na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki z serem 137

około 1-2 h do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy z dodatkiem łyżki mąki, następnie tworzymy małe bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie do sera dodajemy żółtko, cukier puder i ekstrakt waniliowy i energicznie mieszamy – można to zrobić za pomocą miksera, ja jednak(...)pozlepianego ciasta) odstawiamy. Każdą bułkę ugniatamy po środku denkiem od wąskiej szklanki i nakładamy na nią około łyżeczki sera. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy wcześniej przygotowana kruszonką. Pieczemy około 15-20 minut w wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200`C. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności