pieczenia - 22046 przepisów (strona:595/1470)

Jesienny placek jabłkowy 185

kroimy je na cienkie plasterki. Przekładamy je do wysokiego naczynia i posypujemy cukrem brązowym i przyprawami (pozostawiając szczyptę mieszaniny na koniec) Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, a następnie przekładamy je na blaszkę. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, a następnie na środek ciasta wysypujemy przygotowane(...)wcześniej jabłka pozostawiając około 8-10 cm wolnego brzegu. Pozostawione brzegi zwijamy na owoce lekko ugniatając. Wierzch ciasta smarujemy resztą roztrzepanego białka i posypujemy cukrem waniliowym i resztką przypraw. Pieczemy około 35 minut, na złotobrązowy kolor Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wytworny tort czekoladowy 163

następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.  Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Ciasto przekładamy do okrągłej formy i pieczemy około 40 minut.  Zimną kremówkę ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru waniliowego. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po ostudzeniu ciasto należy przekroić tak, aby powstały

Słodkie Przyjemności
Odrywana drożdżówka cynamonowa 328

Następnie układamy paski jeden na drugim posypką do góry i kroimy na 8 kwadratów. Przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Pieczemy przez 35 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 `C. Najlepiej ciasto pochłonąć tego samego dnia :) Smacznego

Słodkie Przyjemności
Świąteczne ciasteczka czekoladowe 134

łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut. Musicie być pod koniec czujni, aby ciasteczka nie przypiekły się za bardzo, bo wtedy nie będzie efektu. Podczas wyjmowania, powinny być miękkie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Batoniki kokosowe bez cukru! 180

suszone czereśnie, a następnie zmielone migdały i resztę dodatków. Wszystko dokładnie mieszam. Blaszkę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy i ciepłą, mokrą łyżką wszystko dokładnie wyrównujemy.  Pieczemy około 25 minut - do złotego koloru. Studzimy na kratce, po około 10 minutach kroimy na mniejsze kwadraciki. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tradycyjny Makowiec 165

końcach. Zawijamy.  Ciasto wkładamy do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc wieniec. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik r ozgrzewamy   do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego

Słodkie Przyjemności
22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 227

nadal wyczuwalne, trzeba ją dalej ubijać.  Ubitą pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - tworzymy nią prostokąt wielkości kartki A4. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę - powinna być chrupka z wierzchu a lekko wilgotna i lepka wewnątrz.  Gruszki osączamy z zalewy. Każdą z gruszek przekrajemy na cienkie plasterki. Syrop z gruszek

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 158

końcu około 3 cm. Ciasto ciasno zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 15 - 20 minut, bądź do złotego koloru. Jeszcze ciepłe ciasteczka polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą (możecie ją rozpuścić w mikrofali - włożyć do miseczki pokruszoną czekoladę i w odstępach

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka francuskie z budyniem 180

małym ogniu około 1-2 minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładać równomiernie duże serduszka, wyciskać na każde z nich odrobinę budyniu i zakrywać małymi serduszkami.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez około 10-12 minut, bądź do zarumienienia.  Ciastka oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Miodownik 160

Wymieszać w malakserze, albo mikserem, połączyć z pianą z ubitych białek i bakaliami - lekko mieszając. Przełożyć do dwóch prostokątnych keksówek, lub małych kwadratowych form wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180`C  przez godzinę. Polać roztopioną mleczną czekoladą i posypać orzechami laskowymi. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Schab w pomarańczach 187

Składniki : schab bez kości ok. 1,5 kg łyżeczka przyprawy do mięs sól morska, pieprz kolorowy bazylia plasterki z 1 dużej pomarańczy suszone wiśnie oliwa z oliwek rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy lekko wcierając w mięso. Przekładamy(...)rękawa.  Przyprawę do mięs rozprowadzamy w 3 łyżkach oliwy i całość wcieramy w mięso. Posypujemy bazylią. Na wierzch mięsa wrzucamy suszone wiśnie i przykrywamy je plasterkami pomarańczy. Zawiązujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Strucla z Makiem 181

Sposób przygotowania strucli Ciasto dzielimy na dwie części, cienko wałkujemy. Wierzch smarujemy masą makową i zwijamy w rulon. Strucle przekładamy do podłużnych form wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180`C Wierzch dekorujemy lukrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Bruchetta ze świeżym oregano 130

sól, pieprz mieszanka ostrych przypraw listki świeżego oregano żółty ser/mozzarella Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 200`C . Kajzerki kroimy na 2 cm kromki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polanej oliwą z oliwek.  Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, wydrążamy miąższ i kroimy na małe kwadraciki. Przekładamy do miski, polewamy lekko(...)oliwą z oliwek i przyprawiamy według uznania. Oregano myjemy i dorzucamy do pomidorów, wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory układamy na kromeczkach, a na wierzch ścieramy trochę żółtego sera albo mozzarelli. Pieczemy około 6-8 minut do zarumienienia. Zjadamy od razu :) Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto cytrynowo-waniliowe 145

dodajemy do ciasta na przemian z rozpuszczonym masłem. Masę mieszamy łyżką, a następnie przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia - może być również forma keksowa.  Pieczemy około 30 minut - studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Owocowe batoniki 529

miód, mieszamy a następnie przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ugniatamy na wysokość około 1 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy na blat i po około 5 minutach masę kroimy na batoniki dowolnej wielkości - mi wyszło 12 sztuk. Smacznego

Słodkie Przyjemności