niestety – nie każdy zdążył się załapać na ulubionego szneka z glancem. Kolejka zawsze była długa, a przerwy – niestety za krótkie. Szneki z glancem… i nie tylko, teraz piekę sama. Składniki: - 4 szklanki mąki tortowej - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 1 szklanka serwatki (może być mleko) - 15 g drożdży suszonych - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - jajko(...)zwijam go. Drugi sposób – rozwałkowuję prostokąt, smaruję jajkiem, nakładam powidła śliwkowe i rozsmarowuję. Ciasto zwijam, kroję na równe kawałki. Porcje ciasta układam, stroną przekrojoną, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formę z ciastem odstawiam, w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia na 40 minut (oczywiście pod przykryciem). Wyrośnięte, smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkoStaropolskim obyczajem w tłusty czwartek pieczemy i jemy – pączki, chrusty, oponki z twarogu, gniazdka. Oczywiście, nie wszystko naraz. Jeśli wierzyć przesądom, to „kto nie zje w tłusty czwartek przynajmniej jednego pączka, to w pozostałej części roku nie będzie mu się wiodło”. No cóż, każdy pretekst jest dobry do pieczenia, jedzenia… i nie tylko. Że czwartek, już pojutrze, więc
mojewypiekiinietylkoHebrajczycy i Arabowie”. O szerokich właściwościach leczniczych czosnku można poczytać , my jednak zajmiemy się jego aspektem kulinarnym. Zupa potrójnie czosnkowa. Dlaczego aż potrójnie? Bo do zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy. Składniki: - ok. 250g czosnku - 1 czerwona papryka - ziemniaki - ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) - młode części pora(...)główki czosnku. Pozostały, podzieliłam na mniejsze części i razem z papryką ułożyłam na blaszce. Posoliłam i skropiłam łyżką oleju rzepakowego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C i piekłam przez ok. 15 minut (aż czosnek będzie miękki i lekko się zrumieni). Do gorącego bulionu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie, na oleju kokosowym przesmażyłam pieczarki. Gdy odparowała woda, dodałam
mojewypiekiinietylkoBakłażan jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań - prowansalskiego ratatouille - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą. Składniki: - 2 średnie bakłażany - 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka) - 1 cebula - kilka szt. dymki - 4 ząbki(...)wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut. Podsmażone mięso solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy oregano, dodajemy obrane, pokrojone pomidory i dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone
mojewypiekiinietylkocytryny wymieszany z ekstraktem waniliowym (ubijając już robotem na najniższych obrotach). Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 100°C na 15 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 75°C i suszymy bezy przez(...)godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a bezy muszą pozostać w nim zamknięte przez następne 1,5 godziny. Z podanej porcji białek wyszły mi 4 blaszki. Jednorazowo piekłam po 2. Zawsze miałam problem, co zrobić z pozostałą masą. Tym razem rękaw cukierniczy z masą włożyłam do lodówki. Po upieczeniu i wystudzeniu pierwszych dwóch porcji, na blaszki wycisnęłam kolejne. Co prawda
mojewypiekiinietylkopieczenia, na którym wcześniej odrysowujemy kształt koła (odrysowałam od miski). Bezę wykładamy, formując zamierzony kształt. Wstawiamy do nagrzanego już piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 135°C. Pieczemy 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania, dodajemy zielony barwnik
mojewypiekiinietylkoLekko spryskujemy oliwą, pieczemy przez ok. 20 minut. Filety, skrzydełka, karkówki, żeberka, kiełbaski… a dodatki, jakie kto lubi. Gdy tylko pogoda dopisze zaczniemy grillować. Kiełbaski faszerowane – pyszne są z piekarnika, ale on – grilla nie zastąpi. Zapach dymu, ten smak… i nie tylko. Podczas grillowania, na tę potrawę, składa się cała atmosfera przygotowania, pieczenia i oczywiście jedzenia
mojewypiekiinietylkoskładniki. Masło, miód i czekoladę rozpuszczamy w misce – na parze. Miskę z rozpuszczoną masą odstawiamy, dodajemy ryż preparowany i bardzo dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z masą czekoladową. Gotową wykładamy na masę jasną, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskając. Formę wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po godzinie możemy już kroić. Kruchy blok ryżowo-czekoladowy
mojewypiekiinietylkopodwoi swoją objętość zagniatamy je i dzielimy na 8 równych porcji. Każdą dosyć cienko wałkujemy, nadając kształt prostokąta i zwijamy, formując podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką(...)ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 godzinę. Następnie na każdej bułce robimy ostrym nożem nacięcie, wzdłuż – na głębokość nie więcej, jak 5 mm. Smarujemy bułki olejem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Uwaga. Początkowo miałam zamiar odjąć ilość wody przeznaczonej na rozczyn (w oryginalnym przepisie jest tylko 250ml). Te 100ml potem jednak dolałam. Czyli
mojewypiekiinietylkooliwę. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rybę układamy na kawałku folii (błyszczącą stroną do środka), dodajemy kawałek masła i cytryny – szczelnie zawijamy. Układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy ok. 50 minut (w zależności od wielkości ryby). W międzyczasie przygotowujemy dowolną sałatkę. Moja propozycja, to – sałata, kilka świeżych liści botwinki, papryka ramiro, 1-2 ząbki drobno pokrojonego czosnku(...)oczywiście rwiemy na kawałki, botwinkę i paprykę kroimy w paski – dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Upieczoną rybę odwijamy z folii i podajemy z sałatką. Pollock z grilla pieczony w folii, to bardzo lekkie i delikatne danie. Mimo to - z dodatkiem orzeźwiającej sałatki zaspokoi głód i apetyt na świeżą rybkę. Do zalet zdrowotnych ryb nie trzeba nikogo przekonywać. Jedzmy
mojewypiekiinietylkocytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką (13) i wyciskamy kółka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90° C i pieczemy (suszymy) 4 godziny. Piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder z mlekiem w proszku, następnie serek mascarpone
mojewypiekiinietylkociasto: - 500 g mąki tortowej - 250 g margaryny (może być masło) - 1 szklanka cukru pudru - 1 jajko + 2 żółtka - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka starta z cytryny Składniki na krem serowy: - 470g twarogu półtłustego - 250ml śmietany kremówki (30 – 36%) - 1/2 szklanki cukru pudru - 4 łyżki mleka w proszku (instant) - 1 galaretka cytrynowa(...)tarce jarzynowej, wylepiamy foremki, nakłuwamy przy użyciu widelca. Wylepione foremki wstawiamy do lodówki, do czasu, aż przygotujemy wszystkie. Piekarnik nagrzewamy do 190 ° C, wstawiamy blaszkę z foremkami i pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Umyte śliwki przekrajamy na połówki, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki. Na patelnię wsypujemy 3 łyżki brązowego cukru, wlewamy 3 łyżki wody, mieszamy
mojewypiekiinietylkojeden, od bardzo dawna, wypróbowany i zmodyfikowany przepis na wypieki drożdżowe. Piekę z niego bułki, rogaliki, chałki… i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora, aby przetestować coś nowego. Pomogła mi w tym Edytka w kuchni i upiekłam bułeczki drożdżowe na maślance. U niej – z makiem, u mnie – z kruszonką migdałową . Składniki podaję za autorką, ja ilość zwiększyłam(...)fikuśne twarde i zbite „gnioty”. Bo pewnie tym by się zakończyło ciągłe dosypywanie mąki. Tak więc, z tego ciasta polecam najprostsze bułeczki. Uformowane układałamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką (można też makiem lub sezamem
mojewypiekiinietylkozdjęciu w składnikach), ale w ostatniej chwili zrezygnowałam. Dokładnie mieszamy, aby pokryć olejem i przyprawami wszystkie listki. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia – układamy warstwę jarmużu (piekłam na dwa razy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C na ok. 10-15 minut, co jakiś czas go obracając. Jarmuż ma być chrupiący, ale należy uważać, aby go nie przypalić
mojewypiekiinietylkoskórę do środka. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej. Wkładamy udka zawinięciem do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez. ok. 60 minut. (na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę naczynia, aby skórka się zrumieniła). Udka faszerowane są daniem bardzo smacznym i prostym. Do farszu możemy dodać swoje ulubione
mojewypiekiinietylko