pieczenia - 22046 przepisów (strona:604/1470)

Ciasteczka sezamowe 132

Mąkę, ziarna słonecznika, sezam i posiekane drobno rodzynki mieszamy a następnie wsypujemy do wcześniej połączonych składników. Przygotowaną masę wykładamy za pomocą łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C Smacznego

Słodkie Przyjemności
Francuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami 130

wszystkie boki zlepiamy i układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce piekarnika. Wierzch smarujemy lekko pędzelkiem zamoczonym w mleku. Wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 -20 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Do momentu aż nabiorą złotego koloru. Studzimy na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Focaccia - chlebek na grilla 117

wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy – lub rozciągamy ręcznie – a następnej przekładamy na blaszkę do pieczenia(...)pizzy. Opuszkami palców lub końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w przygotowanym cieście, następnie polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami ( najlepiej świeżymi).  Piekarnik nagrzewamy do do 200 `C. Pieczemy około 25 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik z kaszą manną i truskawkami 324

Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy - wyłożonej papierem do pieczenia ( chyba, że korzystacie z silikonowych form, wtedy to pomijamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 65-70 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na kilka godzin. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. 150 g wrzucamy do blendera i miksujemy na mus, który wylewamy na wierzch

Słodkie Przyjemności
Muffiny brzoskwiniowe z kremem truskawkowym 147

proszek do pieczenia wcześniej wymieszane z solą. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy partiami do wcześniej wymieszanej masy, dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 25 minut w 175`C. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce  gorącej wody

Słodkie Przyjemności
Tarta ptysiowa z kremem patissiere 246

dodając po jednym jajku - 1 jajko na minutę. Gotową masę przekładamy do  szprycy a następnie wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach małe kulki. Pieczemy w rozgrzanym do 220`C piekarniku przez ok. 20 minut.  Na gotowe kruche ciasto nakładamy ostudzony krem waniliowy na którym układamy wcześniej przygotowane ptysie. Całość posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z bezą 207

ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego obrane jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem.  Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około

Słodkie Przyjemności
Malinowo gruszkowe ciasto z żurawiną 175

jajka i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy masa będzie jednolita dolewamy olej i ponownie miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Ciasto(...)przelewamy do okrągłej blaszki, na wierzchu układamy maliny i pokrojone w cienkie paski gruszki. Całość posypujemy suszoną żurawiną i polewamy miodem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szyszki z żurawiną 128

sobą łączymy, następnie polewamy przygotowaną mieszanką miodową i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie formę pozostawiamy do wystudzenia. Po po około 10 minutach masę można pokroić na batoniki lub jeżeli macie na to ochotę z gotowej masy skleić

Słodkie Przyjemności
Babeczki z budyniem 127

również wycinamy koła, którymi przykrywamy babeczki z budyniem szczelnie zamykając, aby w trakcie pieczenia budyń nie wypłynął. Gotowe babeczki wstawiamy na blachę do nagrzanego piekarnika (180`C) i pieczemy około 20 minut – babeczki powinny nabrać złotego koloru. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wyjmujemy ostrożnie babeczki – przydatna w tym momencie może być wykałaczka. Ostudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierniczki z czekoladą 180

rozwałkować na grubość 3 mm, ewetualnie lekko podsypując mąką. Wykrawać z ciasta foremkami pierniczki o dowolnych kształtach, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, ewentualnie polukrować. Smacznego! Ja zaczynam powoli wariować - nienawidzę czekania. A teraz już zupełnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.72 151

Przepis z "What Katie ate". Muffiny migdalowe z jablkiem i  truskawkami 185 g maki pszennej 65 g mielonych migdałów 130 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu skórka starta z połowy cytryny szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 120 g masła, stopionego i ostudzonego 2 lekko roztrzepane jajka 1 jabłko, obrane(...)mieszamy. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, do 3/4 wysokości.  W każde ciastko wkładamy po 2 ćwiartki truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 25-30 minut by ładnie sie zrumieniły a środek nie był surowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tartaletki z kremem budyniowym 136

końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni ! Składniki : 750g mąki pszennej 300g margaryny łyżka smalcu 1/2 szkl. cukru pudru 6 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Krem : 1 kostka margaryny najlepiej "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 750ml mleka 2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy(...)minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie). Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej średnicy niż foremki - dokładnie wylepić. Piec około 5-10 minut na zloty kolor w 180*C. Ostudzić. Każdą galaretkę rozpuścić jak na opakowaniu. Wylać na płaskie naczynie, schłodzić do stężenia. Pokroić w kostkę. Budyń ugotować

Garnkowe fanaberie
Kruche Marchewki 326

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do białka dodajemy po odrobinie pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw. Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem. Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią. Farsz: Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle

Czerwona Porzeczka
Babka z polewą z kukułek 243

się z nią komponowała.   Przepis: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szkl cukru 1/3 szkl oliwy z oliwek 2 jaja 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 300g cukierków kukułek 100ml(...)śmietanki 30% 1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego) Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min. Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić cukierki (można zostawić 3-4 szt do dekoracji). Na małym ogniu podgrzewać aż cukierki się rozpuszczą. Dodać spirytus. Polać babkę polewą, posypać

happycreatiff.blogspot.com