Ciasto: 1 szklanka mleka 1 laska wanilii 1 szklanka mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki miodu gryczanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml śmietanki kremówki 30%tł pół kostki margaryny Bielmar PALMA kilkanaście rodzynek typu jumbo Przygotowanie: 1/ Najpierw przygotowujemy polewę: w garnku umieszczamy białą czekoladę i margarynę(...)zmianę mąki wymieszane z proszkiem i mleko waniliowe. Miksujemy aż do uzyskania wolno i jednolicie lejącej się masy. 3/ Do natłuszczonej blachy obsypanej bułką tartą wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach 55 minut. 4/ Upieczone ciasto studzimy i oblewamy przestudzoną polewą. Na polewę nakładamy rodzynki i wkładamy do lodówki. 5/ Schłodzone ciasto wyjmujemy, kroimy i jemy. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaziemniaka: 1 słodki ziemniak (batat) olej rzepakowy do smażenia kilka listków szałwii listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Puree z pieczonego selera: Seler obrać, pokroić w mirepoix (nieregularną dużą kostkę) i wstawiać do pieczenia na brązowy kolor w temp. 220°C (ok. 30 minut). Następnie przełożyć do rondla – dodać śmietanę oraz łyżkę masła. Gotować
Poezja smakuwanilii * jajko Przygotowanie : Składniki zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować, można lekko podsypać mąką. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 stopniach
Magiczne Życie Martyprzygotowania. Pomysł na ciasto zmodyfikowane przeze mnie zaczerpnęłam TU SKŁADNIKI Na biszkopt 8 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki wody Masa: Kolor masy zależy od koloru galaretki: 2 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki pomarańczowe 1 puszka brzoskwiń(...)WYKONANIE Jajka całe ubijamy z cukrem. W naczyniu mieszamy mąkę i proszek. Kiedy jajka ubijemy na puch dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej. Mieszamy wolno. Wylewamy na blachę. Pieczemy 180 ok 40 min. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy części. Przygotować masę z jabłek i galaretek. Masa czerwona: 1 kg jabłek obrać zetrzeć na tarce. Jabłka umieścić
W kuchennym oknie Ewyugniatamy do powstania jednolitej masy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na ok. 30-40 minut. 2. Bierzemy się za pieczenie kruchego ciasta. Blachę wykładamy folią aluminiową i wykładamy jedną część(...)ciasta. Można posłużyć się wałkiem, lub rękoma. Po prostu ciasto ma się stykać w każdym miejscu z blachą. Widelcem nakłuwamy ciasto. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika (170 C) i pieczemy przez ok 20 minut. Tą czynność wykonujemy z drugą częścią ciasta. 3. Krem Do miski wlewamy śmietanę (schłodzoną) i wsypujemy cukier. Miksujemy do uzyskania konsystencji bitej śmietany
Gotuj Z Muzykąkokardki). Z jasnego ciasta zrobić kuleczkę i umieścić ją między kokardkami. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, prezenciki ułożyć na nim. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni i piec ciasteczka przez 13 minut. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościplacki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto. Na te święta co nadchodzą, życzę ciepła i miłości. Magicznych Świąt Bożego Narodzenia!!! A ja pędzę gotować by było wszystko mmm Pycha
NA MOIM TALERZUPotem ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wylepić formę (28x25), na dnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotować masę makową. Do miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Przygotowac(...)jeszcze raz zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Nastęnie na masę makową wyłożyć masę serową, ponownie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekrnika nagrzanego na 175 C i piec ok 45 mniut, potem temperaturę zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na godzinkę w piekarniku. Przed podaniem polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeWzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz i zwinąć w rulonik. Pokroić nożem na ok. 4-5cm kawałki, ułożyć je na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać makiem. Piec w 180C przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Podawać z barszczem. Zobacz przepis: Wigilijny barszcz czerwony The post Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami appeared first
Kulinarne PrzebojeMuffiny są pyszne i bardzo proste w wykonaniu, bo nie wymagają użycia miksera :) składniki: 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao 20 dag ciemnej czekolady (70 - 80 %), może być więcej czekolady np. jeszcze mleczna, albo jakieś pralinki. 15 dag cukru pudru 250 ml mleka(...)wymieszać w drugiej misce, wlać do sypkich składników , wymieszać łyżką. Zagłębienia formy do muffinów wysmarować masłem. najlepsze są silikonowe foremki. Nałożyć ciasto , posypać po wierzchu resztą posiekanej czekolady. Piec w temp.200 st. C przez 20 minut Po ostygnięciu babeczek, można wierzch posmarować nutellą i przykleić dowolne owoce, u mnie truskawki. Doskonale smakują także z bananami
Bon Appetit Małgorzatynapisała cukru :( ciasto z malinami Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 op. cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - śmietankowa: 250 g śmietany kremówki 30 % 200 g białego, półtłustego sera 150 g jogurtu naturalnego 250 g świeżych malin + do dekoracji 8 łyżek(...)sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać resztę składników. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blaszkę. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Masa serowo - śmietankowa: Ser zemleć. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto z serem i malinami:zimny biszkopt
Bon Appetit Małgorzatyjaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 do 60 minut. Pasztet bardzo dobrze smakuje z sosem pieczarkowym. Przepis na sos pieczarkowy: Składniki : kilkanaście pieczarek cebula sól, pieprz biały natka pietruszki mąka
Bon Appetit Małgorzatynatkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut. Kurczak dobrze smakuje z ketchupem. kurczak w cieście francuskim paski ciasta francuskiego zaplatamy na przemian
Bon Appetit Małgorzatykaszankę, jabłko, ziemniak, cebulę aż do zapełnienia naczynia. Wszystko zalewamy sosem z jajek i śmietany oraz sera. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Pieczemy w 190 stopniach C około pół godziny. gotowa zapiekanka z kaszanki zapiekanka przed pieczeniem http://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg
Bon Appetit Małgorzatypieprzymy a następnie nadziewamy farszem warzywno-drobiowym. Na wierzch posypujemy żółtym serem i przykrywamy kapelusik. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C około 30 - 40 minut. Gotowy, upieczony nadziany patison na patelni smażymy wszystkie składniki patison nadziany gotowy do pieczenia przekrojony patioson
Bon Appetit Małgorzaty