dodając po jednym jajku - 1 jajko na minutę. Gotową masę przekładamy do szprycy a następnie wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach małe kulki. Pieczemy w rozgrzanym do 220`C piekarniku przez ok. 20 minut. Na gotowe kruche ciasto nakładamy ostudzony krem waniliowy na którym układamy wcześniej przygotowane ptysie. Całość posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy
Słodkie Przyjemnościciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego obrane jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około
Słodkie Przyjemnościjajka i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy masa będzie jednolita dolewamy olej i ponownie miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Ciasto(...)przelewamy do okrągłej blaszki, na wierzchu układamy maliny i pokrojone w cienkie paski gruszki. Całość posypujemy suszoną żurawiną i polewamy miodem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Smacznego
Słodkie Przyjemnościsobą łączymy, następnie polewamy przygotowaną mieszanką miodową i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie formę pozostawiamy do wystudzenia. Po po około 10 minutach masę można pokroić na batoniki lub jeżeli macie na to ochotę z gotowej masy skleić
Słodkie Przyjemnościrównież wycinamy koła, którymi przykrywamy babeczki z budyniem szczelnie zamykając, aby w trakcie pieczenia budyń nie wypłynął. Gotowe babeczki wstawiamy na blachę do nagrzanego piekarnika (180`C) i pieczemy około 20 minut – babeczki powinny nabrać złotego koloru. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wyjmujemy ostrożnie babeczki – przydatna w tym momencie może być wykałaczka. Ostudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościrozwałkować na grubość 3 mm, ewetualnie lekko podsypując mąką. Wykrawać z ciasta foremkami pierniczki o dowolnych kształtach, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, ewentualnie polukrować. Smacznego! Ja zaczynam powoli wariować - nienawidzę czekania. A teraz już zupełnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis z "What Katie ate". Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami 185 g maki pszennej 65 g mielonych migdałów 130 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu skórka starta z połowy cytryny szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 120 g masła, stopionego i ostudzonego 2 lekko roztrzepane jajka 1 jabłko, obrane(...)mieszamy. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, do 3/4 wysokości. W każde ciastko wkładamy po 2 ćwiartki truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 25-30 minut by ładnie sie zrumieniły a środek nie był surowy
Dzieje kuchennej Wiewiórykońcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni ! Składniki : 750g mąki pszennej 300g margaryny łyżka smalcu 1/2 szkl. cukru pudru 6 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Krem : 1 kostka margaryny najlepiej "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 750ml mleka 2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy(...)minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie). Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej średnicy niż foremki - dokładnie wylepić. Piec około 5-10 minut na zloty kolor w 180*C. Ostudzić. Każdą galaretkę rozpuścić jak na opakowaniu. Wylać na płaskie naczynie, schłodzić do stężenia. Pokroić w kostkę. Budyń ugotować
Garnkowe fanaberieblasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do białka dodajemy po odrobinie pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw. Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem. Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią. Farsz: Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle
Czerwona Porzeczkasię z nią komponowała. Przepis: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szkl cukru 1/3 szkl oliwy z oliwek 2 jaja 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 300g cukierków kukułek 100ml(...)śmietanki 30% 1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego) Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min. Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić cukierki (można zostawić 3-4 szt do dekoracji). Na małym ogniu podgrzewać aż cukierki się rozpuszczą. Dodać spirytus. Polać babkę polewą, posypać
happycreatiff.blogspot.comprostu zrobię zapiekankę. Czego użyję: -pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny -ok 400 g wołowiny -ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia) -starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi -dwa ząbki czosnku -papryka czerwona mielona -sól, pieprz -Edam w kostce -por część biała -cebula -białe półwytrawne wino -suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy(...)ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy peere, na które kładziemy starty Edam. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, aż zbrązowieje góra. Pycha? Znak zapytania, bo sam nie wiem
BaRepasminut wsypać budyń, skórki z pomarańczy w cukrze krojoną w kostki i mieszać z 2 minuty tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę sernikową, piec w 200C około 45-50 minut i z blaszki wyjąć jak będzie całkiem zimny czekoladę mleczną 100 gram rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany 18% i polac sernik, ozdobić
W Mojej Kuchni Lubięcukier puder i posiekane orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na nim wykładamy masę białkową tworząc dwa krążki - jeden może być trochę mniejszy. Łyżką strzepimy wierzch krążków. Pieczemy ok 1h. Upieczone blaty studzimy. 100ml śmietanki wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy masę kajmakową i na małym ogniu często mieszając doprowadzamy do połączenia składników. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie
happycreatiff.blogspot.com23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka jaj ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 35min w 160st. Kawę zaparzamy i studzimy. Mieszamy ją z żółtkami i cukrem w misce umieszczonej w rondelku z gotującą się wodą. Mieszamy do uzyskania
happycreatiff.blogspot.comPrzepis Spód: - 1 szklanka mąki - 120 g cukru - 120 g margaryny - 1 jajko - 1 czubata łyżka kakao - 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika - szczypta proszku do pieczenia - szczypta soli Masa serowa: - 750 g sera do serników - 3 całe jajka + 4 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju - 1 i 1/2 szklanki mleka - 1 i 1/2 budyniu śmietankowego(...)wierzchu układamy pierniki. Próbowałam je wciskać w masę ale wypływały na wierzch i okazało się że nawet lepiej to wygląda wizualnie po upieczeniu. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok 50 min. Ubijamy pozostałe białka na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Przekładamy białka na upieczoną masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne
happycreatiff.blogspot.com