tych, co nie lubią poszukiwać :) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 300 g truskawek Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu. 2. W osobnym naczyniu mieszamy(...)momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki. 4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Aniostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy). 4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące. 5. Podawać
Kuchnia domowa AniMirabelki już się prawie kończą... Ostatnio wykorzystuję je głównie do gotowania kompotu no i zrobiłam też takie muffinki. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 2 jajka roztrzepane 1/2 szklanki oleju 300 g jogurtu naturalnego kilka pokrojonych na ćwiartki czerwonych mirabelek Sposób przygotowania: 1. W jednej misce mieszamy(...)Mokre i suche wymieszać ze sobą, dodać pokrojone mirabelki i jeszcze raz wymieszać. 4. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 2/3 ich wysokości (użyłam sylikonowych). 5. Muffinki pieczemy przez 15-20 minut w 180 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa Aniobieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu. 3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 4. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Anipieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem. 6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki. 7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia w 180 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa AniNiezwykle udane i pyszne muffinki, na które przepis znalazłam na blogu Mniam...pyszne! Składniki: Suche: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli Mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju kilka kropel olejku śmietankowego 2-3 brzoskwinie (świeże lub z puszki) Sposób(...)Brzoskwinie pokroić w kostkę. 3. Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać do połączenia, dodać pokrojone brzoskwinie i jeszcze raz wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do foremek do 2/3 wysokości i piec w 180 st. C przez 15 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwyłożoną papierem do pieczenia, chałkę smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 5. Chałkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy 35-40 minut (do ładnego zrumienienia). Smacznego
Kuchnia domowa Anipowinna mieć ok 4-5 mm. Jak będą za cienkie, to się mogą przypalać podczas pieczenia. 4. Wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia w 180-190 st. C. 5. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Z podanej porcji wyszło mi ok 70 ciasteczek. Smacznego
Kuchnia domowa Animoim blogu brakowało jeszcze przepisu na makowiec. I oto jest - mój ulubiony z przepisu mojej mamy, która piecze go dość często, nie tylko od święta :) Ponieważ ciasto musi trochę poleżakować, polecam najpierw przygotować mak, sparzyć i zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru pudru(...)układamy warstwami: ciasto - połowa maku - ciasto - połowa maku - ciasto. 5. Ciasto odstawiamy na 12 godzin (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. 6. Blaszkę w ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować. Smacznego!!! P.S. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam
Kuchnia domowa Ani1/2014 (74). Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki roztopionej margaryny 1/2 szklanki cukru 3 dojrzałe banany 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ewentualnie aromat rumowy Sposób wykonania: 1. Banany obieramy i rozgniatamy tłuczkiem(...)ziemniaków. Mieszamy z margaryną. Następnie dodajemy jajko i cukier. Mieszamy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką. 3. Pieczemy w niewielkiej keksówce (21x12 cm) ok 1 godziny w 170 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa Animarynatą, schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. 4. Mięso razem z marynatą przekładamy do woreczka foliowego. Pieczemy w piekarniku ok 1 godziny i 40-50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia można rozerwać rękaw foliowy - mięsko się powinno ładnie zrumienić :) Smacznego
Kuchnia domowa Anikruchym nie ma cukru, ale słodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 kg jabłek + 3-4 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka: 5 białek 1 kisiel truskawkowy 3/4 - 1 szklanka(...)część ciasta. Jeśli używamy prażonych jabłek to warstwę ciasta należy posypać bułką tartą. Jeśli nie, to wykładamy jabłka, na to pianę i resztę ciasta startego na tarce jarzynowej. 5. Piec 50-60 minut w 180 st.C. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwarstwy jabłek można użyć prażonych jabłek lub świeżych owoców. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 250 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka(...)litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych) 2 galaretki pomarańczowe cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki na rumiano w 180 st.C. Studzimy. 2. Jabłka prażone podgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce
Kuchnia domowa AniSkładniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego 125 g cukru 1 jajko 80 ml oleju 250 g jogurtu naturalnego 250 g bananów 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie muffinek zaczynamy od przygotowania dwóch naczyń, na suche i mokre skłądniki. 2. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche(...)drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, następnie dodać do nich suche, całość niedbale wymieszać i dodać banany. 5. Ciasto wyłożyć do foremek z papilotkami na muffinki do 2/3 wysokości. 6. Piec ok 30 minut w 180 st.C. Gotowe muffinki można ozdobić czekoladą i bananami. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne spotkania
Kuchnia domowa Anijajka pół opakowania proszku do pieczenia pół łyżeczki soli cukier waniliowy troszkę cynamonu rodzynki kawałek startej gorzkiej czekolady 2 starte jabłka Wszystko zmiksować, przełożyć do keksówki i piec w 180 st. C przez 45-60 minut - do suchego patyczka. Jeśli ktoś nie ma takiego zakwasu, można go zrobić w następujący sposób: pół szklanki letniego mleka pół szklanki cukru pół
Kuchnia domowa Ani