pieczenia - 22046 przepisów (strona:607/1470)

Tarta ptysiowa z kremem patissiere 240

dodając po jednym jajku - 1 jajko na minutę. Gotową masę przekładamy do  szprycy a następnie wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach małe kulki. Pieczemy w rozgrzanym do 220`C piekarniku przez ok. 20 minut.  Na gotowe kruche ciasto nakładamy ostudzony krem waniliowy na którym układamy wcześniej przygotowane ptysie. Całość posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z bezą 196

ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego obrane jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem.  Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około

Słodkie Przyjemności
Malinowo gruszkowe ciasto z żurawiną 171

jajka i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy masa będzie jednolita dolewamy olej i ponownie miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Ciasto(...)przelewamy do okrągłej blaszki, na wierzchu układamy maliny i pokrojone w cienkie paski gruszki. Całość posypujemy suszoną żurawiną i polewamy miodem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szyszki z żurawiną 120

sobą łączymy, następnie polewamy przygotowaną mieszanką miodową i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie formę pozostawiamy do wystudzenia. Po po około 10 minutach masę można pokroić na batoniki lub jeżeli macie na to ochotę z gotowej masy skleić

Słodkie Przyjemności
Babeczki z budyniem 121

również wycinamy koła, którymi przykrywamy babeczki z budyniem szczelnie zamykając, aby w trakcie pieczenia budyń nie wypłynął. Gotowe babeczki wstawiamy na blachę do nagrzanego piekarnika (180`C) i pieczemy około 20 minut – babeczki powinny nabrać złotego koloru. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wyjmujemy ostrożnie babeczki – przydatna w tym momencie może być wykałaczka. Ostudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierniczki z czekoladą 173

rozwałkować na grubość 3 mm, ewetualnie lekko podsypując mąką. Wykrawać z ciasta foremkami pierniczki o dowolnych kształtach, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, ewentualnie polukrować. Smacznego! Ja zaczynam powoli wariować - nienawidzę czekania. A teraz już zupełnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.72 144

Przepis z "What Katie ate". Muffiny migdalowe z jablkiem i  truskawkami 185 g maki pszennej 65 g mielonych migdałów 130 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu skórka starta z połowy cytryny szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 120 g masła, stopionego i ostudzonego 2 lekko roztrzepane jajka 1 jabłko, obrane(...)mieszamy. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, do 3/4 wysokości.  W każde ciastko wkładamy po 2 ćwiartki truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 25-30 minut by ładnie sie zrumieniły a środek nie był surowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tartaletki z kremem budyniowym 131

końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni ! Składniki : 750g mąki pszennej 300g margaryny łyżka smalcu 1/2 szkl. cukru pudru 6 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Krem : 1 kostka margaryny najlepiej "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 750ml mleka 2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy(...)minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie). Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej średnicy niż foremki - dokładnie wylepić. Piec około 5-10 minut na zloty kolor w 180*C. Ostudzić. Każdą galaretkę rozpuścić jak na opakowaniu. Wylać na płaskie naczynie, schłodzić do stężenia. Pokroić w kostkę. Budyń ugotować

Garnkowe fanaberie
Kruche Marchewki 321

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do białka dodajemy po odrobinie pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw. Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem. Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią. Farsz: Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle

Czerwona Porzeczka
Babka z polewą z kukułek 232

się z nią komponowała.   Przepis: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szkl cukru 1/3 szkl oliwy z oliwek 2 jaja 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 300g cukierków kukułek 100ml(...)śmietanki 30% 1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego) Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min. Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić cukierki (można zostawić 3-4 szt do dekoracji). Na małym ogniu podgrzewać aż cukierki się rozpuszczą. Dodać spirytus. Polać babkę polewą, posypać

happycreatiff.blogspot.com
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 178

prostu zrobię zapiekankę. Czego użyję: -pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny -ok 400 g wołowiny -ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia) -starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi -dwa ząbki czosnku -papryka czerwona mielona -sól, pieprz -Edam w kostce -por część biała -cebula -białe półwytrawne wino -suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy(...)ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy peere, na które kładziemy starty Edam. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, aż zbrązowieje góra. Pycha? Znak zapytania, bo sam nie wiem

BaRepas
sernik pomarańczowy z polewą czekoladową... 158

minut wsypać budyń, skórki z pomarańczy w cukrze krojoną w kostki i mieszać z 2 minuty tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę sernikową, piec w 200C około 45-50 minut i z blaszki wyjąć jak będzie całkiem zimny czekoladę mleczną 100 gram rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany 18% i polac sernik, ozdobić

W Mojej Kuchni Lubię
Tort bezowy słodko - słony 176

cukier puder i posiekane orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na nim wykładamy masę białkową tworząc dwa krążki - jeden może być trochę mniejszy. Łyżką strzepimy wierzch krążków. Pieczemy ok 1h. Upieczone blaty studzimy. 100ml śmietanki wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy masę kajmakową i na małym ogniu często mieszając doprowadzamy do połączenia składników. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie

happycreatiff.blogspot.com
Tort wiśniowo - czekoladowy z nutką kawy 300

23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka jaj ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 35min w 160st.      Kawę zaparzamy i studzimy. Mieszamy ją z żółtkami i cukrem w misce umieszczonej w rondelku z gotującą się wodą. Mieszamy  do uzyskania

happycreatiff.blogspot.com
Piernikowy sernik z rosą 208

Przepis  Spód: - 1 szklanka mąki - 120 g cukru - 120 g margaryny - 1 jajko - 1 czubata łyżka kakao - 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika - szczypta proszku do pieczenia - szczypta soli Masa serowa: - 750 g sera do serników  - 3 całe jajka + 4 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju - 1 i 1/2 szklanki mleka - 1 i 1/2 budyniu śmietankowego(...)wierzchu układamy pierniki. Próbowałam je wciskać w masę ale wypływały na wierzch i okazało się że nawet lepiej to wygląda wizualnie po upieczeniu. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok 50 min. Ubijamy pozostałe białka na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Przekładamy białka na upieczoną masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne

happycreatiff.blogspot.com