pieczenia - 22046 przepisów (strona:607/1470)

Muffinki makowo-cytrusowe 155

składniki składniki suche * 1,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżeczki maku składniki mokre * 2 jajka * 2/3 szklanki mleka * 0,5 szklanki oleju * sok wyciśnięty z połowy cytryny dodatkowo * skórka pomarańczowa kandyzowana lub z syropu cukrowego Sposób wykonania W jednym(...)naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre, następnie szybko połączyć składniki suche z mokrymi. Foremki napełnić do 3/4 wysokości, po napełnieniu do połowy do każdej włożyć kawałek skórki pomarańczowej. Piec w temp 180 stopni, ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Najłatwiejsze ciasto "w świecie" 182

być też inne owoce i bakalie). Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać. Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni około 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone

Mix smaku
Pierniczki ze sliwkową nutką 177

wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przed wstawieniem do piekarnika można pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 12-14 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić pierniczki na kratce

Mix smaku
Kakaowy biszkopt rzucany 149

kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach. Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C, ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze

Mix smaku
Świąteczny torcik z cytrynową pianką 142

kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach. Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C p, li { white-space: pre-wrap; , ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę

Mix smaku
Drożdżówka 149

Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać. Składniki: 3 szklanki mąki, 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, Drożdże 5 gr Kruszonka: Masło, cukier(...)ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Potem wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy żeby podrosło. Kruszonka wykonanie: na patelni rozpuszczamy masło, posypujemy mąką i dodajemy cukier. Kiedy ciasto wyrośnie obsypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Temp. 180 stopni około

Kulinarna rozmowa
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 178

przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy na dolnej półce piekarnika. Ciasto podpiekamy przez ok 20 minut przykryte papierem i groszkiem ceramicznym. Po tym czasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie miksujemy jajka(...)powoli dodajemy śmietankę. Dodajemy bazylię i doprawiamy. Gdy ciasto jest gotowe, posypujemy je połową startego sera i wykładamy pomidory. Wylewamy na to kremowy mix. Posypujemy wierzch resztą sera i pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu przycinamy ciasto. Podajemy z sałatą. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 145

lightly salted water for 5 minutes max. Serve with slices of lemon, some parsley leafs and lemon zest. Wykonianie: Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Łososia układamy na papierze do pieczenia w żaroodpornym(...)naczyniu. Na nim układamy tymianek I natkę I połowę cytryny pokrojoną w cząstki. Do tego dorzucamy ząbek  I masło. Doprawiamy solą I pieprzem. Papier składamy jak torebkę I pieczemy ok 15 minut ale trzeba spawdzić zanim wyjmiemy łososia. W międzyczasie gotujemy brokuły przez ok 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy  pastrami cytryny, świeżą natką I skórką

Kulinarna rozmowa
Crispy Kale snack - chrupiący jarmuż 204

Składniki: Jarmuż - dokładnie umyty i osuszony oliwa z oliwek (ok 1 łyżka na miskę jarmużu) Gruba sól morska Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Przygotowujemy dużą blachę z papierem do pieczenia. Z jarmużu wykrawamy grube łodygi, ponieważ one mogą być gorzkie. Liście tniemy(...)mniejsze kawałki. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy tak, aby każdy liść był dobrze obtoczony. Wykładamy liście na blachę tak, żeby nie były zbyt blisko siebie. Posypujemy solą i pieczemy ok 10 minut. Będą chrupiącą i pyszną przekąską. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Mini pizze z salami, oliwkami, papryką i brokułem 165

przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto.  Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy(...)ketchup. Takim sosem polewamy ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami, posypujemy pokrojoną papryką czerwoną i oliwkami czarnymi. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Układamy na pizzach. Pieczemy ok. 17 minut

Aga w kuchni
Karmelowe brownie 147

blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, by się zrumieniły. Ostudż. Małą blaszkę (!) , około 20x24 cm wysmaruj olejem bądź masłem i wyłóż papierem do pieczenia.  MASA BROWNIE: piekarnik nagrzej do 170 stopni, Rozpuść czekoladę z masłem w rondelku, cały czas mieszając, ostudź. Ubij jaja z cukrem(...)mikserem na puszystą pianę. Delikatnie wlej pianę do masy czekoladowej i wymieszaj bardzo ostrożnie. Dodaj mąkę przesianą przez sitko, cały czas bardzo ostrożnie. Wymieszaj dokładnie, wlej do foremki i piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno być w miarę wysokie. KARMELOWE PRZEŁOŻENIE: masło rozpuść na małym ogniu w rondelku, dodaj cukier. Mieszaj drewnianą łyżką, podgrzewając na małym ogniu,aż utworzy

Gotowanie to kochanie
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 201

pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.  Ciasto posmaruj śmietaną i posyp cukrem. Połóż na papierze do pieczenia (jeśli soki będą wyciekać, papier je zbierze).  Piecz ciasto, aż będzie złotobrązowe,a soki w środku ciasta będą bąblować, około 45-60 minut. Schłodź przynajmniej 1 godzinę.  Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada

Gotowanie to kochanie
111. Przekąski, zakąski, czyli nieco orientalne szaszłyki drobiowe oraz salsa z awokado i żurawiną. 230

sezam, miód oraz suszoną żurawinę oraz zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy ją sezamem. Ruszt z szaszłykami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30min. na środkowej półce. Po połowie czasu pieczenia szaszłyki odwracamy na drugą stronę. Aby zapobiec przed ich wysychaniem co jakiś czas można je smarować marynatą. I.. gotowe

Symfonia Smaków
Eklery z kremem orzechowym 227

wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać eklery (lub nakładać łyżką) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między eklerkami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż. Krem orzechowy: Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać

Oryginalny smak
Pieróg 188

Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy, aby powstały 2 prostokąty. Na jednym z nich robimy poprzeczna nacięcia.    Drugi przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Układamy mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta.       Na mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory i paprykę(...)Przykrywamy plastrami żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C i pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy, kroimy na porcje i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny