makaronu pappardelle suszony tymianek do sosu 1 główka czosnku 4 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego suszony majeranek do polędwiczki sól, pieprz oliwa z oliwek do marynowania i pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu Polędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin. Suszone(...)miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami
Bon Appetit Małgorzatyjajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię, paprykę. Pieczemy kolejne 20 minut w 190 stopniach aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. przed pieczeniem tarta z botwiną i bobem
Bon Appetit Małgorzatyciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. przed pieczeniem po upieczeniu
Bon Appetit Małgorzatyspaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut. owijamy gruszki w szynkę przed pieczeniem mini tarty z gruszką i gorgonzolą
Bon Appetit Małgorzatymozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasz pieróg w trakcie pieczenia. brzegi ciasta dociskamy widelcem Nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju pieroga, ponieważ rodzinka pożarła calzone w 1 minutę
Bon Appetit Małgorzatymasy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :) placki w piekarniku placki
Bon Appetit MałgorzatyTorcik ten był zrobiony w szale weekendowego gotowania, kiedy to czułam nieodpartą potrzebę upichcenia czegoś a nie miałam prawie nic w lodówce. Nie chciało mi się piec biszkoptu więc postanowiłam podpiec spód z musli na bazie miodu i masła. Oto efekt. :) Dzięki temu, że plasterki kiwi sparzyłam wrzątkiem galaretka bez problemu stężała. Nie martwcie się jeśli kiwi straci swoją(...)listki świeżej mięty plasterki limonki do dekoracji 2 op. galaretki agrestowej Spód: Musli wymieszać z roztopionym masłem oraz miodem. Wymieszać i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec z opcją termoobiegu w 150/160 stopniach przez 10 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dżem: Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Zalać odrobiną wody i gotować z cukrem. Dodać
Bon Appetit Małgorzatymiski o średnicy ok. 10 cm. Na ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasze pizzerinki w trakcie pieczenia. Gotowe mini pizze udekorować świeżą bazylią albo oregano bądź suszonymi ziołami. pizzerinki z kiełbasą i oliwkami
Bon Appetit Małgorzatymiodu Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Następnie dodajemy miód i ponownie mieszamy, aż składniki się zwiążą. Nakładamy po łyżce na papier do pieczenia. Pieczemy (a raczej suszymy) w 150 stopniach z termoobiegiem około 15 minut. Aromat z piekarnika był cudowny :) " Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych (np. żurawina) www.naszekrzewy.pl " "Sprawdzone miejsce
Bon Appetit Małgorzatymieszamy mikserem. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
Bon Appetit Małgorzatywyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posolić, skropić oliwą. Na blasze układamy także ściętą, całą główkę czosnku oraz kawałki wydrążonej z pestek papryki. Czosnek i paprykę pieczemy ok. 30 minut a dynię do 1 godziny. W tym czasie siekamy szalotki oraz papryczkę. Podsmażamy je przez chwilę na oliwie, tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Potem
Bon Appetit Małgorzatycytryny Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z nich wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym
Bon Appetit Małgorzatyjednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach kruszeją. Po wystygnięciu możemy je udekorować wg upodobań. Ja zrobiłam to marmoladą
Bon Appetit Małgorzatysmaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym
Bon Appetit Małgorzatywkładamy bokiem keksówki o długości ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek przykrywamy ściereczką na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, chlebek pieczemy przez około 30 minut
Bon Appetit Małgorzaty