pieczenia - 22046 przepisów (strona:624/1470)

Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 173

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować. Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody

UgotujmyTo.pl
Babka majonezowa 166

temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka (u mnie 5 średnich) 3/4 szklanki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki masła i mąki do wysmarowania i wysypania formy Wszystkie składniki(...)wkładamy do miski i miksujemy do momentu rozpuszczenia cukru, czyli około 3-5 minut. Formę do babki smarujemy bardzo dokładnie miękkim masłem a następnie obsypujemy mąką i przelewamy masę. Pieczemy w nagrzanym do 175stopni piekarniku przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i zostawiamy na 10-15 minut do przestudzenia a następnie wyjmujemy z formy

UgotujmyTo.pl
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 210

ciastem foremkę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy papier i kulki/groch i gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać

UgotujmyTo.pl
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 182

Piekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej(...)rabarbar i posypać ciasto kruszonką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (u mnie ponad godzinę). 6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć blaszkę z ciastem i zostawić uchylone drzwiczki! Tak piec 20 minut! W tym czasie ciasto urośnie. Następnie zamknąć drzwiczki i piec kolejne 30-45 minut, aż brzegi będą miały złoty kolor. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy

UgotujmyTo.pl
Jagodzianki 164

które po delikatnym spłaszczeniu powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze brzegi i układać jagodzianki, zlepieniem na dół, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bułkami. Przykryć(...)bułki czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. 5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki smarować żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-20 minut aż nabiorą złotego koloru. 6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć

UgotujmyTo.pl
Muffiny czekoladowe z cukinią 141

ugotujmyto.pl/zapiekanka-z-cukinii/ czy https://ugotujmyto.pl/placuszki-cukiniowo-koperkowe/ . Zapraszam do wypróbowania Muffiny czekoladowe z cukinią Składniki na 8 muffinek: szklanka mąki pszennej pół szklanki cukru pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki słodkiego kakao 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody) pełna garść kropelek czekoladowych (u mnie rodzynki(...)wymieszać mokre składniki trzepaczką. 4. Do suchych składników wlać mokre składniki i wymieszać wszystko łyżką. Dodać kropelki czekoladowe lub rodzynki i jeszcze raz wymieszać. 5. Przekładać do papilotek i piec około 30 minut, sprawdzając patyczkiem przed wyjęciem. Smacznego Post Muffiny czekoladowe z cukinią pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Muffinki z cukinią na wytrawnie 142

łyżką. Dodać posiekane suszone pomidory i ser i wymieszać. 4. Nakładać do formy do muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami do 3/4 ich wysokości. 5. Piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut do ich zrumienienia. Przed końcem pieczenia sprawdzając patyczkiem czy są upieczone. Studzić na kratce. Smacznego Post Muffinki z cukinią na wytrawnie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Dip paprykowy 165

pomarańczowe) 1-2 łyżki soku z cytryny około 6 łyżek oliwy mielony pieprz 1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć raz w trakcie pieczenia) aż skórka zbrązowieje. Wyjąć, przykryć folią i zostawić do przestudzenia. Po ostygnięciu, delikatnie palcami ściągnąć skórkę i używając noża przekroić na pół i oczyścić

UgotujmyTo.pl
Drożdżówka dyniowa 169

blat i krótko wyrobić. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia – powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka. 6. Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem. Smacznego   Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014 Post Drożdżówka

UgotujmyTo.pl
Dyniowa chałka domowa 184

keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 3. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem. Można posypać cynamonową kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w listopadzie prowadzone przez „ Grahamka, weka i kajzerka „   Post Dyniowa

UgotujmyTo.pl
Ciasto czekoladowe z cukinią 389

czekoladowe z cukinią :)! Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: 3 jajka 180 g cukru 100 ml oleju 250 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 400 g startej na dużych oczkach cukinii Masa: 500 g serka mascarpone /w temperaturze pokojowej/ 100 g gorzkiej(...)wcześniejsza porcja już się połączyła z ciastem) Do gotowej masy dodać drobno posiekaną lub startą na tarce czekoladę i odciśniętą cukinię. Wymieszać, przelać do tortownicy/blaszki i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut do suchego patyczka. Zostawić do przestudzenia.   2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i z dodatkiem szczypty soli włożyć do metalowej lub szklanej miski, ułożonej

UgotujmyTo.pl
Bakłażan faszerowany 264

piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, kiedy miąższ będzie miękki (należy sprawdzić widelcem przed wyjęciem). Zostawić do przestudzenia. Czosnek odłożyć. 2. Upieczone bakłażany wydrążyć-uważając, żeby nie przekroić skórki. Do rondelka przełożyć posiekane pomidory, dodać rozdrobniony miąższ z wydrążonych bakłażanów. Dodać 2-3 obrane i posiekane ząbki czosnku (od pieczenia bakłażanów). Doprawić solą, pieprzem, papryką

UgotujmyTo.pl
Pasztet z fasoli i pieczarek 380

serek kremowy i dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie za sucha można dodać jedno jajko. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco doprawiona i przełożyć ją keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego Post Pasztet z fasoli i pieczarek pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Piernik marchewkowy 390

marchewkowy Składniki na piernik: 2 szklanki -o poj.250 ml- mąki pszennej 2 szklanki startej marchewki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego/rzepakowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej) skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa: 100g gorzkiej czekolady lub mlecznej 2-3 łyżki mleka(...)dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami.   3. Keksówkę (25×10 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie. Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę

UgotujmyTo.pl
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 210

farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Gotowe gołąbki zalewamy wodą  z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody, przelewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania, cały

Kulinarne przygody Gatity