niej niczego im nie brakowało . Polecam ! Przepis ze strony Moje Wypieki Składniki na około 15 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki oleju 1 szklanka mleka (u mnie wystarczyło 3/4 szklanki) 1,5 szklanki pokrojonych truskawek Kruszonka migdałowa(...)suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać. Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone. Smacznego :) Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły mi mielone migdały :( Ale i bez kruszonki wyszło super
Stare Garylistkach - 12 listków) 1/4 - 1/3 szklanki wody przygotowanie Składniki spodu umieścić w malakserze i utrzeć na drobny "mokry piasek". Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania
Stare Garytutaj składniki 2 łyżki masła 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 1/2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli świeże owoce (maliny, jagody) bita śmietana przygotowanie Piec nagrzać do 205 st C. Do żaroodpornego szklanego naczynia (ok 23 cm średnicy) lub żeliwnej patelni nałożyć masło, wstawić do pieca i poczekać aż się stopi(...)międzyczasie w średniej misce ubić lekko jajka - trzepaczką lub mikserem. Dodać mąkę, mleko i sól , wymieszać ( mieszałam ubijaczką od blendera). Wlać do naczynia z masłem Piec 25 do 30 minut lub do momentu, aż placek wyrośnie i będzie miał złoty kolor. Podawać natychmiast wypełniony owocami i bitą śmietana .Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Stare Garybardzo prosty i nie wymagający wysiłku przepis na pieczonego bakłażana. Pesto z orzechów i kolendry nie tylko jest smaczne, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Danie warte zrobienia. Przepis z książki Honestly Healthy - Natasha Corrett, Vicki Edgson składniki dla 2 osób 1 większy bakłażan lub dwa małe oliwa do posmarowania pesto 50 g orzechów nerkowca 40 g kolendry(...)noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka starannie posmarować bakłażany oliwą. Piec ok 25 minut, do czasu aż będą prawie miękkie. Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować orzechowe pesto. Do blendera włożyć orzechy, kolendrę i czosnek, dolać oliwę, wszystko zmiksować
Stare Garywałkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok 45 min - powinny 2x urosnąć. Posmarować roztopionym masłem ( lub posypać mąką ) Piec w temperaturze 180 ° C przez 12-14 minut . Po ok 9 minutach, sprawdzać czy już nie są gotowe. Nie powinny się zbyt mocno zrumienić. Smacznego! Wpis dołączam do wrześniowej listy
Stare Garypyszne, marynowane mięso, na na dwa obiady dla trzech osób. Marynowało się całą noc w octowo - winnej zalewie. Upiekło się znakomicie, wyszedł miękki i całkiem spory kawał pieczeni. Plaster odkroiłam, aby sprawdzić czy mięso miękkie, przy okazji pstryknęłam fotkę i.... to był koniec. Nasz znakomity obiad zniknął - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków - Kapsla(...)wstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę - gotowe mięso powinno mieć w środku temperaturę 55 – 60 stopni C. W trakcie pieczenia podlewać co jakiś czas pozostałą marynatą. Po upieczeniu mięso wyjąć, z ostawić na chwilę, aby wchłonęło soki, następnie pokroić w plastry . Sos przetrzeć przez sito. Doprawić
Stare Garysól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz do mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy do pieczenia(...)małych foremek. Można dodatkowo przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Wstawić naczynka do większego naczynia. Wypełnić gorącą wodą do połowy wysokości naczynek z pastą. Piec przez 30-45 minut, aż pasta stężeje. Wyjąć po ostudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać z grzankami. Smacznego
Stare Garysmarujemy oliwą, wlewamy pomidorowy sos i układamy warzywne plasterki. Przykrywamy folią i dusimy ok 20min., aż warzywa zmiękną, a potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10min. Jeżeli robimy wersję z serem, to dodajemy go pod koniec pieczenia. Smacznego
Kraina Miodem Płynącabiałka ubić na pianę. Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek. Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Masa kokosowa: Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Potem wmieszać mascarpone. Polewa
Kraina Miodem PłynącaDoprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Grzanki: Piekarnik nagrzać do 200 st. Na chleb położyć plasterki sera, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 15 min.- aż do zarumienienia się sera. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawersji zapiekanej- bo mój P. powiedział, że surowych żółtek nie zje- w kokilkach, z dodatkiem owoców. Oczywiście paluchy zamoczyłam w 'surowej' wersji i jest o niebo smaczniejsza od pieczonej, ale spokojnie, taka zapiekana, jest równie wyśmienita! Gorąco zachęcam do wypróbowania! :) Aaaa, białka oczywiście przechowajcie w lodówce, zrobimy z nich bezę typu banoffi- ale to w kolejnym wpisie(...)wysmarowania foremek Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i przelać do kokilek wysmarowanych masłem. Wrzucić owoce (wszystkie lub zostawić sobie część na wierzch) i piec przez 10 minut** Smacznego! :) * cukier dozować wg własnego uznania, najlepiej po prostu spróbować czy słodycz jest odpowiednia ** po 10 min. deser jest ścięty z wierzchu i chrupiący
Kraina Miodem Płynącaskrobię oraz ocet i dokładnie ubijać jeszcze przez minutę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ukształtować dosyć spory, okrągły kształt** i zrobić wgłębienie na środku- na masę. Piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez minimum 2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku
Kraina Miodem Płynącaotartą skórką z pomarańczy. Dodać żółtka, wymieszać. Białko ubić i delikatnie wmieszać do masy. Przelać do foremki silikonowej (lub innej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x23cm. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawłoskie, nerkowce, żurawina, śliwki, rodzynki oraz morele- wybierajcie te bez siarki!) dodać jajka, miód, ziarenka wanilii i całość dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 min. (25 min. góra-dół, a kolejne 10 min. tylko góra). Jeżeli wierzch mocno zaczyna się zarumieniać, to wystarczy przykryć folią. Kroić po ostudzeniu. Smacznego
Kraina Miodem Płynącakolei żółtka. Dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać, tak by składniki dobrze się połączyły. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno). Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z około 60 cm upuścić je na podłogę (w formie i najlepiej podłożyć coś miękkiego, np. koc, ręcznik
Kraina Miodem Płynąca