pieczenia - 22046 przepisów (strona:633/1470)

Pasztet z fasoli i pieczarek 350

serek kremowy i dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie za sucha można dodać jedno jajko. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco doprawiona i przełożyć ją keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w 180 stopniach. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego Post Pasztet z fasoli i pieczarek pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Piernik marchewkowy 347

marchewkowy Składniki na piernik: 2 szklanki -o poj.250 ml- mąki pszennej 2 szklanki startej marchewki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego/rzepakowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej) skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa: 100g gorzkiej czekolady lub mlecznej 2-3 łyżki mleka(...)dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami.   3. Keksówkę (25×10 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie. Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę

UgotujmyTo.pl
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 183

farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Gotowe gołąbki zalewamy wodą  z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody, przelewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania, cały

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe gofry 253

pokazywałam jak zrobić pierniczki z witrażami . A dzisiaj proponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób i upiec piernikowe gofry. Do przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów. A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki(...)gofrów. Rozwałkowujemy je cienko i układamy ciasto na formie od gofrów, przygniatamy je wałkiem, możemy pomóc sobie trochę palcami, aby ciasto weszło we wszystkie miejsca formy, odcinamy nadmiar ciasta. Pieczemy piernikowe gofry ok. 10 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, studzimy, wtedy doskonale odkleją się od metalowej formy na gofry. Piernikowe gofry możemy podać z bitą śmietaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki świąteczne 144

Zapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt będą doskonałe. Polecam. SKŁADNIKI 10 dag  mąki żytniej  30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 15 dag  miodu płynnego  10 dag masła 10 dag  cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka(...)grubość około 5 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty pierniczków. W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni ok 8 do 10 min. Po ostudzeniu dekorować lukrem, kolorowymi pisakami. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 256

wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj. Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz. Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 207

czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką skórki cytrynowej, koperkiem, solą i pieprzem. Marynatę wylej na łososia i dobrze rozsmaruj po całości. Zawiń ciasno w folię. Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
PALUCHY WIEDŹMY 163

Dzieci:) Przepis znaleziony na Galerii Potraw. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 225 g miękkiego masła 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 0,5 łyżeczki esencji lub olejku migdałowego 3/4 łyżeczki soli DO DEKORACJI: 3/4 szklanki migdałów (mogą też być blanszowane) WYKONANIE: Wszystkie składniki krótko, lecz dokładnie(...)palce. Muszą one być cieńsze od naszych, gdyż ciasto rośnie w piekarniku.  Na czubek każdego palca wciśnij migdał (ja przekrajałam migdały na pół, by "paznokcie" były cieńsze). Paluchy piecz około 10 minut na jasnozłoty kolor.  Po upieczeniu wyjmij ostrożnie z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE 222

halloweenowe przyjęcie:) Polecam! SKŁADNIKI na 12 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej) 1/3 szklanki oleju  DO DEKORACJI: 300 ml śmietany kremówki(...)składniki. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki. Następnie połącz zawartość obu misek za pomocą drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz babeczki około 20 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. KREM: Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona w lodówce.  Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z usztywniaczem

Słodko-Słony Świat Ilony
Batoniki musli 217

wymieszaj. Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 36 x 25 cm , leciutko wyrównaj (nie wolno mocno dociskać, bo batoniki wyjdą zbite i twarde) i piecz około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu batoniki ostudź i pokrój na prostokąty. Batoniki przechowuj w lodówce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Chińskie ciasteczka z wróżbą 196

uformuj kształt złamanego księżyca (ja zaginałam ciastko kładąc je na rancie szklanki). To samo zrób z drugą połową ciasta. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je około 15-20 min. Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Udanej zabawy i smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 273

truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki   WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy około 18 cm (w dwóch rogach blaszki). Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było(...)będzie sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną i dolej ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę. Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej okręgi, wyrównaj lekko ich górę. Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C , a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h . Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO MAXI KING 86279

śmnietany kremówki 100 g orzechów laskowych DODATKOWO: 1 puszka masy kajmakowej (510 g) WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż dokładnie papierem do pieczenia (dno i boki). W malakserze umieść herbatniki i zmiel na piasek. W garnuszku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę  i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Dodaj całość do herbatników

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 403

BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłoż papierem do pieczenia (samo dno) . Nie smaruj niczym jej dna ani boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną  pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka(...)ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około

Słodko-Słony Świat Ilony
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 181

brązowego cukru (lub więcej/mniej według uznania) WYKONANIE: BISZKOPT OWSIANY: Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Posmaruj je lekko olejem (boków nie smaruj). Mąki przesiej i odłóż. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną(...)krótko, ale dokładnie. Do masy zacznij powolutku wsypywac przesiane mąki, wymieszaj wszystko bardzo ostrożnie, ale dokładnie drewnianą łyżką, wygraniając masę od dołu ku górze. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz okolo 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź. KREM BUDYNIOWY: W garnuszku z grubym dnem zagotuj 350 ml mleka.  W 50 ml mleka rozmieszaj proszek

Słodko-Słony Świat Ilony