pieczenia - 22046 przepisów (strona:642/1470)

Kaszanka zapiekana w kapuście kiszonej 223

lecie można przyrządzić je na grillu. Obie wersje smakują doskonale. Składniki na 4 porcje: - 4 kaszanki - ok 70 dkg kapusty kiszonej -1 cebula -3 ząbki czosnku Do pieczenia możemy wykorzystać blaszki aluminiowe, ale jeśli ich nie mamy, składamy potrójnie folię aluminiową. Kapustę płuczemy i solidnie odciskamy. Na dno blaszki układamy cienką warstwę kapusty a na nią kładziemy kaszankę(...)kapusty. Tak przygotowane blaszki zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.  Następnie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 25 minut. Gotowe i niezwykle aromatyczne. Wystarczy jedynie dołożyć chleb... no i coś fajnego do picia (może być zimne i z pianką). Smacznego

Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 196

zależności od upodobań i stanu spiżarni.    Przepis na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -1/4 szklanki cukru -10 dkg margaryny -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania -szczypta soli Wszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.    Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach(...)cieście układamy owoce, lekko je dociskając.    Posypujemy kruszonką.    Wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 st. C. Pieczemy ok. 35 minut z termoobiegiem.    Drożdżówka jest upieczona:    Wyjmujemy z blaszki i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasteczka z sezamem 171

lodówki na 30 minut.    Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy porcje ciasta. Wycinamy dowolne kształty ciasteczek i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.    Pieczemy w temperaturze 180 st. C do zrumienienia. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka makowa 221

jajko                             -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia                             -aromat wanilinowy lub śmietankowy -na masę makową:                             -20 dkg mielonego(...)Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.    Jest upieczone.    Wyjmujemy z foremki i studzimy.    Polewamy przygotowanym lukrem. Lukier: -białko ucieramy mikserem

Maminek kulinarny
Ciasto chlebowe z jagodami 158

Pojawiły się świeże jagody. Możemy pozwolić sobie na wspomnienia z dzieciństwa i przy okazji pieczenia chleba, upiec ciasto z jagodami. Dawno temu nazywane było przedchlebkiem. Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 szklanki ciepłej wody -1 kg i szklanka mąki 650 -3 płaskie łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli - łyżka oleju Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy szklankę wody(...)chleb nacinamy ostrym nożem a następnie  obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do temperatury 50 st. C i ustawiamy  temperaturę 180 st. C. Ciasto z jagodami pieczemy ok. 40 minut a chleb 45-50 minut.    Ciasto z jagodami upieczone, więc wyjmujemy je z formy.    Na 5 minut przed wyjęciem chleba  smarujemy

Maminek kulinarny
Kołaczyki ze śliwkami 159

późnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami. Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ. Składniki na ciasto -5 dkg drożdży -1,5 szklanki ciepłego mleka -3 łyżki cukru -ok. 5 szklanek mąki 450 -4 jajka oraz jedno do smarowania -1/2 kostki margaryny -szczypta soli -aromat śmietankowy lub waniliowy Na kruszonkę: -20 dkg mąki(...)wyrośnięcia. Ciasto wyrosło:    Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.    Wycinamy spore krążki, które przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.    Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy śliwki, wciskając je  dość mocno w ciasto.     Posypujemy kruszonką, skrapiamy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy

Maminek kulinarny
Rogaliki maślane 127

Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.    Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty.    Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Gdy wyrosną smarujemy(...)roztrzepanym białkiem jajka.    Posypujemy cukrem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut.    Gdy są rumiane wyciągamy z pieca i gotowe.    Dodatek dżemu doda im smaku. Smacznego

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 182

zwijamy paszteciki. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.    Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut.    Smakują wybornie z czerwonym barszczem. Smacznego

Maminek kulinarny
Kiszka ziemniaczana 193

tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.     Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki. Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna. Smacznego

Maminek kulinarny
Muffinki marchewkowo-jabłkowe 123

Składniki: 2 jajka 125g cukru 140ml oleju rzepakowego 80g mąki pszennej razowej 80g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 150g marchwi, obranej i startej na tarce 1 jabłko, obrane i starte na tarce 100g czekolady mlecznej, posiekanej na małe kawałki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy(...)koniec dodajemy tartą marchew, jabłko i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25-30 minut. Przed podaniem muffinki możemy oprószyć cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Tortilla z piekarnika 174

wymieszać ze śmietaną i serem. Do jajek dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzić powierzchnię. Tortillę piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Tiramisu w wersji letniej z owocami 164

cukier. Do masy z żółtek i mąki dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o długości około 40cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.   Krem tiramisu: Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru mikserem przez co najmniej 15 minut na puszysty krem. Następnie dodajemy serek mascarpone

Smakowity Blog Kulinarny
Babka ziemniaczana 272

Babka ziemniaczana była bardzo popularnym daniem w rolniczych częściach wschodnich regionów Polski, zamieszkanych przez ludność białoruską. Utarte i doprawione ziemniaki wstawiało się do rozgrzanego pieca chlebowego przed wyjściem w pole. Po powrocie na zmęczonych domowników czekała pożywna kolacja, którą spożywano z kwaśnym mlekiem. Babka ziemniaczana zadomowiła się także w biednej kuchni żydowskiej jako danie szabasowe o nazwie kugel. ( źródło(...)cebulę pokrojone w kostkę. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, podsmażony boczek z cebulą, zmiażdżone ząbki czosnku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.   Sos: Ogórki konserwowe trzemy na tarce na małych oczkach, dodajemy jogurt, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek, sól

Smakowity Blog Kulinarny
Tortilla hiszpańska z szynką 214

wymieszać ze śmietaną i serem. Do jajek dodajemy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzamy powierzchnię. Tortillę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Precelki ziołowe z sezamem i solą 145

papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubą solą i sezamem. Pieczemy w temperaturze 225 stopni przez 10 minut

Smakowity Blog Kulinarny