końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną). Schłodzić 30-60 minut w lodówce. Po tym czasie piec w 180 st. C. przez 10 minut. Zdjąć z blachy, wystudzić. Białko ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier puder, cały czas ubijając. Na końcu dodać galaretkę, miksować, aż nie będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować mlekiem, naciąć ostrym nożem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! U mnie w sklepach nastąpił już wysyp dyń - wielkie i malutkie, pomarańczowe, zielone i żółte, o najróżniejszych, fantastycznych kształtach
Pożeraczka, czyli raz adobrzezagnieść, podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A co u Was? Deszcz płacze w ciemnościach za oknem, czy może raczej złote i czerwone liście szeleszczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Posypać kawałkami orzechów, które zostały na sitku. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka. Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Mascarpone ubić z kremówką na sztywną masę, pod koniec dodając nutellę. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego, wycisnąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakie zrobić. Mam znów spory zapas białek, a w szafce czekają wiśnie od Mamuni. Miałam więc wszystko co potrzebne w domu, i szybciutko zabrałam się do pracy. Pierwszy raz piekłam bezę w tak niskiej temperaturze, i muszę powiedzieć, że wyszła idealna - bielusieńka, chrupiąca z wierzchu, odrobinkę ciągnąca w środku (właściwie to spód jest troszkę ciągnący, ścianki wysuszyły się zupełnie(...)sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać ocet, zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na balchę wyłożoną papierem do pieczenia gniazdka: najpierw okrągły spód, a później brzegi. Suszyć w piekarniku w 80 st. C. przez 4 godziny. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeformy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Cukier i wodę na szkło umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż zacznie się karmelizować przy brzegach. Natychmiast zdjąć z palnika, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym go trzeci raz z rzędu gdyby nie to, że mi się puree z dyni zaczęło kończyć, a jeszcze tyle mam z nim planów... Chleb jest rewelacyjny. Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki(...)godzinę. Po tym czasie ciasto złożyć, odstawić na kolejne 40 minut. Formę wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Posmarować wierzch ciasta wodą. Piec w 225 st. C. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. piec jeszcze 35 minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie skropić wierzch ciasta wodą. Piec w 240 st. C. przez 15 minut, następnie zmiejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Uwielbiam tegoroczny listopad. W końcu mam czas(...)wszystko: czytam, gotuję, piekę, spaceruję mimo niesprzyjającej pogody. I tak mi dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzegazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała inaczej niż moja, owoce były niemal całkowicie zatopione w masie(...)duże. Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami. Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy. Schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego! Czytałam niedawno, że u kogoś
Pożeraczka, czyli raz adobrzegładko. Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę: Sól, paprykę, imbir, kolendrę i olej wymieszać. Dodać osączoną i osuszoną ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Zupę podawać gorącą, z prażoną ciecierzycą. Smacznego! Na przekór szalonemu zimnu za oknami, na parapecie kwitną mi storczyki. Oba. Białe i biało
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokładnie rozprowadzone w cieście, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odsatwić do wyrośnięcia na 40-60 minut. Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Kiedy wstałam dzisiaj rano, świeciło bajeczne słonko i aż sobie pomyślałam, że takie Święta bez śniegu
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut, aż do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 50 cm. Wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika, wystudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepapierem do pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować. Na końcu najmniejsze serduszka, całość jeszcze raz posmarować wodą. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w 220 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam placki ziemniaczane. Wyszły super pyszne, zjedliśmy zastraszającą ilość - ja przypomniałam sobie jeden
Pożeraczka, czyli raz adobrzezadbam o deser. Postawił jednak kilka warunków. No dobra... Nie postawił, tylko w końcu wymusiłam na nim, żeby zasugerował mi jakiś kierunek. Miał być więc sernik ( ale taki niepieczony! ), w kształcie serca, bo dzisiaj inaczej to wręcz nie wypada. Koniecznie z jagodami, bo taki najlepszy. I chrupiący spód też ma mieć. Super, wszystko jasne. Przez trzy dni myślałam, jak taki(...)uzyskania dość gęstej konsystencji - 30-40 minut. Często mieszać. Masę wystudzić, zmiksować blenderem na gładko. Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Galaretkę rozpuścić we wrzątku ostudzić. Serek kremowy, mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na gładką masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrożdżach jeść nie mogą. Chlebek z mąką kukurydzianą, dymką i parmezanem Składniki: (na formę 25x25 cm) 75 g mąki kukurydzianej 250 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 40 g parmezanu 5 cebulek dymek 2 jajka 400 ml mleka 55 g masła dodatkowo: 15 g parmezanu Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem(...)mlekiem i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę jajeczną wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać łyżką lub szybko zmiksować. Formę wysmarować masłem, przelać ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostały parmezan. Piec w 190 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! A dzisiaj, oczywiście, pierwszy dzień wiosny. Czujecie już jej zapach w powietrzu? Ja wczoraj odważyłam się wyjść
Pożeraczka, czyli raz adobrze