Ciasto marmurkowe, puszyste i smakowicie jabłkowe. Nic dodać nic ująć :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryny 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy łyżka kakao Nadzienie: 2 jabłka sok z połowy cytryny szczypta cynamonu Dodatkowo: puder do posypania migdały w płatkach do posypania półka tarta i trochę masła do wysmarowania blachy(...)wyłożyć na dno foremki (u mnie była to mała tortownica), następnie wyłożyć jabłka. Przykryć ciemną częścią ciasta. Wieszcz posypałam migdałami w płatkach, akurat miałam pod ręką. Do piekarnika i piec ok. 50 - 60 min. Do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę udział w tej akcji
Moje pyszne gotowanietakim maleństwami. Ja nie potrafiłam :). Składniki: (na 30 eklerków) Ciasto: 4 jajka 1/2 kostki margaryny łyżeczka cukru pudru szklanka wody szklanka mąki szczypta proszku do pieczenia Krem: 3/4 kostki masła 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek maki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej opakowanie cukru waniliowego 3 jajka Dodatkowo: kilka krówek odrobina mleka płatki migdałów Wykonanie: Ciasto: Wodę(...)ciasto odchodziło od boków garnka. Zdjąć z ognia. Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła. Na 25 - 30 min do piekarnika i piec w 200 stopniach. Aż się zarumienią. Krem: 2 szklanki mleka, kostkę i cukier waniliowy i cukier roztopić, zagotować. Mąki rozmieszać w szklance mleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka
Moje pyszne gotowanieNasze bułeczki po upieczeniu ładnie się świecą, nie są takie matowe. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy mniejsze wypieki ok 25 min, a większe ok. 30-40 min. Kiedy wierzch naszych wypieków za szybko się rumieni można przed końcem pieczenia zakryć go folią aluminiową, święcącą stroną ku górze. *Ciasto drożdżowe można postawić na termoforze, aby nam szybciej
Moje pyszne gotowanieszkoda tylko, że wyszło ich tak mało, ale następnym razem powiększę ilość składników. Składniki: 14 łyżek mąki łyżka z górką masła 5 płaskich łyżek cukru jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy trochę dżemu Wykonanie: Mąkę przesiać następnie wymieszać z cukrem i proszkiem dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno mięć gładką jednolitą(...)kroimy je na mniejsze kawałki. Na każdym z nich kładziemy odrobinę dżemu i robimy rulonik. Kładziemy do brytfanki wysmarowanej tłuszczem lub na papier. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok. 15-20 min, aż ładnie nabiorą kolorków. Studzimy, oczywiście jak zdążymy, ja nie nie zdążyłam. Z przepisu wyszło ich ok. 15 sztuk, a w domu u mnie same
Moje pyszne gotowanieświąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo smaczne :) Składniki: szklanka mąki łyżka z górką masła 5 łyżeczek miodu jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: jabłko pomarańcza Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie obieramy jabłko oraz pomarańczę. Z jabłka(...)odciskamy na durszlaku z nadmiaru wody. Na basze kawałki ciasta nakładamy nadzienie i zlepiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka rozkładamy na brytfankę wyłożoną papierem. Pieczemy ok.20 minut, aż złapią ładny złoty kolorek. Smacznego
Moje pyszne gotowaniemoich ulubionych, ale były smaczne. Ja osobiście uwielbiam te z twarogiem, które będą następne w kolejce, ale pewnie dopiero po świętach. Od piątku zabieram się w końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry). Składniki: (na ok.10 sztuk) Ciasto: 3 szklanki mąki(...)ciasta, aby stworzyć paseczki. Dobrze doklejamy. Znów odstawiamy i nakrywamy. Czekamy, aż podrosną. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.35 minut. Aż ładnie zbrązowieją. Smacznego
Moje pyszne gotowanieznakomite i pysznie idealnie jak dla mnie. :). Prawdziwie świąteczne. Składniki: Spód: szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 łyżek miodu 6 łyżek cukru trzcinowego 60 g masła jajko 100 ml mleka Masa serowa: wiaderko serka 100 g masła 6 jaj 1,5 szklanki cukru(...)sztywno, przełożyć na masę serową, przysypać manną, szczyptą soli, oraz cukrem waniliowym. Mieszamy wszystko dokładnie, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Przelewamy to na nasz spód. Do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60-70 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanieuznania), nakładamy farsz ( po łyżce). Dokładnie zlepiamy. Następnie układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem). Smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Smacznego :) *idealne do czerwonego barszczyku
Moje pyszne gotowanieszklanki mleka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 jajka cukier waniliowy 3/4 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mąki Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do większej miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszać. Dodać masło i posiekać z mąką, następnie dodać żółtka i dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części. Beza: Białka ubić na sztywno dodać cukier i mąkę(...)zmiksować je osobno, aby beza nie opadła). Jedną część ciasta rozprowadzić na blachę, na to połowę dżem, połowę bezy i połowę orzechów. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników. Wystudzić, Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Szklankę mleka wymieszać z mąkami
Moje pyszne gotowanierobimy z drugą częścią ciasta. Gotowe już grzebienie wkładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawiamy pod przykryciem, aż podrosną. Ok. 30 minut. Po podrośnięciu smarujemy wierzch białkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanietrzeba zwiększyć ilość cukru :). Wypiek polecam, smakoszom jabłeczników :). Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek cukier waniliowy odrobina soku z cytryny łyżeczka cynamonu 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka Wykonanie: Z podanych składników zanieść kruche(...)mleka (na oba budynie). Budyń nałożyć na jabłka. Następnie wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć je na budyń. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 50 min. Przestudzić. Smacznego :) *do jabłek można dodać rodzynki *najlepiej dobrze przestudzić ciasto, aby budyń dokładnie się ostudził i zgęstniał
Moje pyszne gotowaniewałeczki przekrajałam na pół. Taki wałeczek może mieć ok. 4-5 cm. Następnie wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Najlepsze są kiedy dobrze ostygną. Smacznego
Moje pyszne gotowanieWitam wszystkich serdecznie :). Wiem, że już dawno minął okres pieczenia pączków, ale ja właśnie dzisiaj postanowiłam zamieścić taki właśnie przepisik. To moje pierwsze pączki, które piekłam i obawiałam się czy mi wyjdą. Ale kiedy były już usmażone i leżały na talerzach to, aż piałam z zachwytu. Wyszły mięciutkie, nie żałowałam nadzieją. Jedna wielka pychota. Tłusty czwartek
Moje pyszne gotowaniepasków po każdej stronie (w takich samych odstępach). O długości ok. 6 cm. Przeciwległe paski zaplątać, formując gęstą siatkę. Strudla przełożyć na papier do pieczenia i na blachę. Pieczemy ją 20 -25 minut. Studzimy. Smacznego
Moje pyszne gotowanieCzas na ciasteczka :D Składniki: (na całą blachę ciasteczek) 1,5 szklanki mąki jajko 125 g margaryny pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 3-4 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać brązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko(...)każdą cześć rozwałkować na cienko i wykrawać za pomocą szklanki nieduże kółka. Na każdym krążku kłaść porcje marmolady i zalepiać jak pierogi. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec małe cudeńka ok. 15 minut. Smacznego :D Można ciastka po upieczeniu obsypać cukrem pudrem, ale ja nie przepadam, więc ubłagałam domowników, aby tego nie robić
Moje pyszne gotowanie