pieczenia - 22046 przepisów (strona:635/1470)

Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą 390

Sernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki: 2 galaretki truskawkowe 500 g ricotty 100 g białej czekolady

Słodka Strona
Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 382

Efektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej

Słodka Strona
Bułeczki - Pieski 221

minut. Oliwki przekrawamy wzdłuż - będą to noski pieska. Resztę kroimy na ćwiartki, które stworzą oczka. Przed pieczeniem oliwki "wciskamy" do ciasta w miejsce nosków i oczek piesków. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10-15 minut do zrumienienia bułeczek. Do dekoracji użyłam pomidorków koktajlowych pokrojonych w krążki, mini kiełbasek, i sałaty strzępiastej. *źródło inspiracji - przepis na "zwykłe bułeczki

Słodka Strona
Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży 157

Konfiturą z Róży - Składniki : ciasto: 120 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli ok. 250 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu ) ok. 50 g konfitury z róży 70 g gorzkiej czekolady 40 g masła Mazurek z Marcepanem(...)składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut. Na całkowicie ostudzone ciasto kładziemy konfiturę i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową.  Polewa: W kąpieli wodnej

Słodka Strona
Mazurek z Orzeszkami Ziemnymi, Masłem Orzechowym i Karmelem 241

Orzechowym i Karmelem -  Składniki: ciasto: 120 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli karmel: 4 łyżki miodu 8 łyżek cukru łyżeczka margaryny szczypta sody ok. 150 g orzeszków ziemnych (niesolonych) ok. 220 g masła orzechowego (sklepowego(...)składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Na ostudzone ciasto wykładamy masło orzechowe i rozsmarowujemy po całej powierzchni mazurka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz

Słodka Strona
Mazurek z Nutellą, Mleczną Masą i Orzechami Laskowymi 264

Masą i Orzechami Laskowymi - Składniki: ciasto: 120 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli masa mleczna: 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku cukier waniliowy 75 g masła ok. 200 g nutelli(...)składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Ok. 50 g orzechów laskowych bardzo drobno siekamy i dodajemy do nutelli - dokładnie mieszamy i smarujemy ciasto. Mleko gotujemy z cukrem

Słodka Strona
Najlepsze Ciasto Świata 70654

śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej) 100 g masła 250 g białej czekolady ok. 100 g płatków migdałów Najlepsze Ciasto Świata - Sposób przygotowania: Tortownice (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.  Białka ubijamy, a następnie powoli, partiami dodajemy cukier puder(...)Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały, startą na małych oczkach czekoladę oraz kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i powstałą masę wykładamy na dno formy. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (do "suchego patyczka"). Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mus: W kąpieli wodnej podgrzewamy ok. 100 ml śmietanki kremówki wraz z 6 żółtkami ciągle

Słodka Strona
Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką 133

dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto.  Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, wykładamy na papier do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut. Kruszonka: Mąkę, cukier, cukier(...)waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Każdą bułeczkę smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 190 stopniach przez ok. 15 minut do zrumienienia. Moje posty

Słodka Strona
Kruche Ciasteczka z Cukrem 243

zaspokojenie ochoty na "coś słodkiego" zarówno dla dorosłych jak i dzieci. A jaka zabawa przy ich tworzeniu... ;) Kruche Ciasteczka z Cukrem - Składniki: 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru  cukier waniliowy 2 żółtka 100 g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 2 łyżki oleju niewielka ilość mleka cukier gruboziarnisty(...)wykrawamy kształty za pomocą foremek (jeżeli ich nie posiadamy możemy użyć np. szklanki). Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Każde ciastko smarujemy mlekiem, a następnie posypujemy cukrem.  Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze ok. 170 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów ciasteczek.  źródło inspiracji:  margarytka.blogspot.com Moje posty

Słodka Strona
Kokosanki 211

(można posłużyć się również gałkownicą do lodów lub łyżką). Odstawiamy w takiej postaci na ok. 10 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni. Pieczemy przez ok. 8-10 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Wskazówki: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową i nie mogą być "za świeże" w przeciwnym razie białka będą zbyt rzadkie

Słodka Strona
Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem 208

minut. Po tym czasie kroimy paszteciki o szerokości ok. 2-3 cm. Przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy mlekiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia ok. 20-25 minut. Moje posty

Słodka Strona
Ciasteczka z Lawendą 207

suche możemy dodać odrobinę wody. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm i wykrawamy za pomocą foremki lub szklanki niewielkie ciasteczka. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10-12 minut. Gotowe i ostudzone ciasteczka możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.           Moje posty

Słodka Strona
Mini Hamburgery 316

średnicy ok. 3 cm, które następnie lekko spłaszczamy. Przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy przez ok. 10 minut w 175 stopniach do zrumienienia. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy

Słodka Strona
Domowe Jagodzianki 212

płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia. Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki lekko ostygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się

Słodka Strona
Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym 357

Orzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi jagodami i poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: pół szklanki mleka (125 ml) 2 czubate łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 30% 200 ml mleka skondensowanego 150 g poziomek

Słodka Strona