pieczenia - 22046 przepisów (strona:637/1470)

Drożdżowe Warkocze - Paluchy z Ziołami Prowansalskimi 346

następnie z ciasta pleciemy "warkocze". Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. Następnie każdego "palucha" smarujemy mlekiem. Paluchy pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-7 minut (w zależności od wielkości) do lekkiego zrumienienia. Moje posty

Słodka Strona
Pierniczki - Mikołaje (miękkie od razu po upieczeniu) 180

razem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić do nich w przyszłym roku, publikuję więc wpis z efektem końcowym. Rzeczywiście nie stwardniały, można je jeść od razu. Z ciastem pracuje się trudno (jest lepkie), ale efekt końcowy jest zadowalający. :-) Przepis ponownie(...)miski i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, wkładamy je na 1h do lodówki (ja tak zrobiłam). 2. Ciasto wałkujemy (można podsypywać mąką), wykrawamy za pomocą foremki-serca. 3. Pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i dekorujemy

Szefowa kuchni
Pleśniak 211

tortownicy o średnicy 26 cm. Tak więc i oto przepis, koniec paplania. Składniki: 3 szkl. mąki cała margaryny 4 żółtka  2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Ponadto: łyżeczka kakao 1/3 szkl. cukru 4 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dżem najlepiej wiśniowy lub jagodowy Wykonanie: Wykonanie: Margarynę posiekać z mąką dodać resztę(...)koniec dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej również wmieszać delikatnie. Ciasto w blaszce posmarować dżemem, na to zetrzeć ciasto kakaowe, wyłożyć pianę, wyrównać. Wierzch posypać startym ciastem jasnym.  Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st.C. Ostudzić i wyjąć z foremki. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Waniliowe cmentarzysko 198

Składniki: Ciasto 4 jajka szklanka maki + taka porządna łyżka szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru pudru 100 ml wrzątku  Piekarnik nastawić na 175 stopni. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać do miseczki. Jajka roztrzepać z cukrem na gładką masę, następnie dodać do mąki i wszystko razem dobrze zamieszać. Na koniec dodać wrzątek, wszystko mieszać do uzyskania(...)moje ciasto była za duża, ale chciałam, aby ciasto za duże nie urosło, a tak można je przełożyć do tortownicy o śr. 20 cm wtedy będzie idealnie). Piec do suchego patyczka jakieś 40 min. Ciasto ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, następnie przekroić. Masa: 3 opakowania serka waniliowego (u mnie większy Rolmlecz) galaretka ananasowa (taką znalazłam :)), można dać oczywiście inną

Moje pyszne gotowanie
Otrębowa babka 167

diecie, ale i nie tylko polecam jak najbardziej. Składniki: 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 4 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia łyżka słodzika pół szklanki gęstego jogurtu greckiego Wykonanie: Sypkie składniki wymieszać dokładnie w misce, dodać same żółtka, jogurt.  Z białek ubić pianę i delikatnie dodać, wymieszać ze składnikami (najlepiej(...)Ciasto przelać do formy. U mnie forma do babki. (Można dać do foremki kwadratowej lub okrągłej, lub zrobić babeczki, to zależy już od was). Piekarnik nagrzać do 190 stopni piec ok. 30 -35 minut. *Ciasto wyszło mało słodkie mimo łyżki słodzika, mi to nie przeszkadza, siostra trochę marudziła, więc wystarczy trochę słodzika wymieszać z odrobiną soku z cytryny i odrobiną

Moje pyszne gotowanie
Liryczne babeczki 231

nich cukierki Liryki z Mieszanki Wedlowskiej (moje ulubione :). Znakomite połączenie. Składniki:  (na 12 babeczek) pół kostki masła pół szklanki cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka ok. 6 sztuk cukierków Liryków 2 łyżeczki likieru migdałowego (może być aromat waniliowy) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę(...)gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry. Smacznego :) *Ja udekorowałam je dżemem wiśniowym, ale to tak bo akurat miałam go pod ręką

Moje pyszne gotowanie
Milanowskie babeczki 202

wszytko piękne jest dobre, więc to tyle. Oceńcie sami.  Składniki:  (na 12 babeczek) pół kostki masła pół szklanki cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka szczypta cynamonu łyżeczka kakao ok. 6 Krówek (w moim przypadku Milanowskich mlecznych (stąd nazwa babeczek)) 2 łyżeczki likieru migdałowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy(...)gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Dodajemy cynamon i kakao. Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry.   Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Ciasto ucierane z jabłkiem 184

Ciasto marmurkowe, puszyste i smakowicie jabłkowe. Nic dodać nic ująć :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryny 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy łyżka kakao Nadzienie: 2 jabłka sok z połowy cytryny  szczypta cynamonu Dodatkowo: puder do posypania migdały w płatkach do posypania półka tarta i trochę masła do wysmarowania blachy(...)wyłożyć na dno foremki (u mnie była to mała tortownica), następnie wyłożyć jabłka. Przykryć ciemną częścią ciasta. Wieszcz posypałam migdałami w płatkach, akurat miałam pod ręką. Do piekarnika i piec ok. 50 - 60 min. Do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę udział w tej akcji

Moje pyszne gotowanie
Eklerki z krówką 177

takim maleństwami. Ja nie potrafiłam :). Składniki: (na 30 eklerków) Ciasto: 4 jajka 1/2 kostki margaryny łyżeczka cukru pudru szklanka wody szklanka mąki szczypta proszku do pieczenia Krem: 3/4 kostki masła 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek maki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej opakowanie cukru waniliowego 3 jajka Dodatkowo: kilka krówek odrobina mleka płatki migdałów Wykonanie: Ciasto: Wodę(...)ciasto odchodziło od boków garnka. Zdjąć z ognia. Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła. Na 25 - 30 min do piekarnika i piec w 200 stopniach. Aż się zarumienią. Krem: 2 szklanki mleka, kostkę i cukier waniliowy i cukier roztopić, zagotować. Mąki rozmieszać w szklance mleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka

Moje pyszne gotowanie
Zawsze pyszne i pulchne ciasto drożdżowe (z rozczynem) 217

Nasze bułeczki po upieczeniu ładnie się świecą, nie są takie matowe. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy mniejsze wypieki ok 25 min, a większe ok. 30-40 min. Kiedy wierzch naszych wypieków za szybko się rumieni można przed końcem pieczenia zakryć go folią aluminiową, święcącą stroną ku górze. *Ciasto drożdżowe można postawić na termoforze, aby nam szybciej

Moje pyszne gotowanie
Pyszne kruche ciasteczka z dżemem 165

szkoda tylko, że wyszło ich tak mało, ale następnym razem powiększę ilość składników. Składniki: 14 łyżek mąki łyżka z górką masła 5 płaskich łyżek cukru jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy trochę dżemu Wykonanie: Mąkę przesiać następnie wymieszać z cukrem i proszkiem dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno mięć gładką jednolitą(...)kroimy je na mniejsze kawałki. Na każdym z nich kładziemy odrobinę dżemu i robimy rulonik. Kładziemy do brytfanki wysmarowanej tłuszczem lub na papier. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok. 15-20 min, aż ładnie nabiorą kolorków. Studzimy, oczywiście jak zdążymy, ja  nie nie zdążyłam. Z przepisu wyszło ich ok. 15 sztuk, a w domu u mnie same

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka midowe z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 128

świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo  smaczne  :) Składniki: szklanka mąki łyżka z górką masła 5 łyżeczek miodu jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: jabłko pomarańcza Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a  następnie   rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie obieramy jabłko oraz pomarańczę. Z jabłka(...)odciskamy na durszlaku z nadmiaru wody. Na basze kawałki ciasta nakładamy nadzienie i zlepiamy.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka rozkładamy na brytfankę wyłożoną papierem. Pieczemy ok.20 minut, aż złapią ładny złoty kolorek. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki z budyniem 175

moich ulubionych, ale były smaczne. Ja osobiście uwielbiam te z twarogiem, które będą następne w kolejce, ale pewnie dopiero po świętach. Od piątku zabieram się w końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry). Składniki: (na ok.10 sztuk) Ciasto: 3 szklanki mąki(...)ciasta, aby stworzyć paseczki. Dobrze doklejamy. Znów odstawiamy i nakrywamy. Czekamy, aż podrosną. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.  Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.35 minut. Aż ładnie zbrązowieją. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Wigilijny sernik (na pysznie piernikowym spodzie) 171

znakomite i pysznie idealnie jak dla mnie. :). Prawdziwie świąteczne. Składniki: Spód: szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 łyżek miodu 6 łyżek cukru trzcinowego 60 g masła jajko 100 ml mleka Masa serowa: wiaderko serka 100 g masła 6 jaj 1,5 szklanki cukru(...)sztywno, przełożyć na masę serową, przysypać manną, szczyptą soli, oraz cukrem waniliowym. Mieszamy wszystko dokładnie, aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Przelewamy to na nasz spód. Do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60-70 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Kruche paszteciki 197

uznania), nakładamy farsz ( po łyżce). Dokładnie zlepiamy. Następnie układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem). Smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Smacznego :) *idealne do czerwonego barszczyku

Moje pyszne gotowanie