długości 20 cm. Z każdego paska uformować precelek (fot.1) i ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozmieszać z mlekiem i dokładnie posmarować nim każde ciastko. Piec około 12 minut do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Wystudzić na kratce. Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i czerwonym barwnikiem spożywczym. Tak uzyskanym lukrem udekorować ciasteczka (fot.2) . Przechowywać
Świat Ciastagrochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia. W przeciwnym razie groch odciśnie nam się na babeczkach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 10 minut. Dodatkowo można po wysypaniu grochu ze środków babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko
Świat Ciastamiałkiego - nie w granulkach) Polewa: 2 czekolady mleczne 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych 1/4 szklanki mleka Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1) . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2) . Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko
Świat CiastaUbijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę. Nadzienie: ok. 1 kg jabłek 3 łyżki miodu
kuchcikowniaproste i szybkie do przygotowania ciasteczka) Produkty : Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2-3 jajka - ok.100g masła /margaryny - 2 łyżki śmietany - 2/3 szklanki cukru - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenie Nadzienie: (wg. uznania) - Dżem - Owoce - Jogurt ( dodać do zgęstnienia trochę mąki) Sposób przygotowania : ( czas przygotowania do 40 minut) 1.Ciasto: Wszystkie produkty (jedno białko oddzielić od żółtka i pozostawić(...)Przygotowane nadzienie , w małych ilościach nakładać na środek trójkąta. Delikatnie zawinąć w kształt rogalika. Powstały rogalik posmarować od góry białkiem (zamiast białka można użyć małej ilości miodu) 4. Piec w 160-180C do zarumienienia się ciasta (ok.25 minut) . Gdy zauważymy że ciasto się zarumieniło , można spróbować ciastko i zobaczyć czy ciasto jest już gotowe. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem
Gotuj Z Muzykąszklanka cukru - 1 jajko - 5 łyżek dżemu - pół kostki margaryny - 2,5 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 2 łyżeczki sody ( lub proszku do pieczenia) Sposób przygotowania: 1. Cukier, jajko(...)dżem,kakao oraz margarynę utrzeć ze sobą do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mleko, mąkę i sodę cały czas miksując. 2. Całą masę wylać do przygotowanej formy (najlepiej podłużna) . Piec przez ok. 45 minut w 170- 175C 3. Gotowe ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego ;) Michał
Gotuj Z Muzyką1.Beza: Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami cukier dalej miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Blachę obłożyć papierem do pieczenia , lub wysmarować masłem(...)posypać bułką tartą. Ja zrobiłem 4-piętrowy torcik , lecz polecam zrobić 3-piętrowy. Masę bezową wyłożyć na 3 koła o średnicy ok .15-16cm. Włożyć do piekarnika i piec przez ok.30 minut. 2.Krem: Budyń zrobić według przepisu, tylko z mniejszą ilością mleka ( zamiast 750 ml mleka dać 600 ml) , oraz dodając dodatkowo 2 łyżki cukru (lecz nie jest
Gotuj Z Muzykąciasto nie będzie przyklejać się do dłoni , posypujemy blat lub stolnice odrobiną mąki i jeszcze tam ugniatamy ciasto. 2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy wałek, dzielimy ciasto na dwie równe części i wałkujemy ciasto na "owalne" placki o długości naszych blaszek.Ciasto powinno mieć grubość(...)Następnie otwieramy masę makową i wykładamy ją na placek. Tak jak na zdjęciu poniżej: 4. Potem zawijamy jak naleśnika: 5. Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Zaproponuje dziś utwór mało znanego zespołu, który zasługuje
Gotuj Z Muzykąrodzynki łyżką i dodajemy do masy. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy dno herbatnikami. Wylewamy całe ciasto na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.1 godzinę. Smacznego ;) Piosenka na dziś ;) Raissa, Raissa, Raissa .... Pozdrowionka Michał
Gotuj Z Muzykąmąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 5-6mm. Następnie wycinamy ciastka dowolnymi foremkami (gwiazdki,serduszka,grzybki,kwiatki itp.) 3. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde białkiem, a następnie posypujemy cukrem(...)ciasto nie ma w sobie cukru więc nie jest słodkie, ja lubię gdy coś jest słodkie dlatego nie żałowałem i sypałem sporą ilości). 4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.12-15 minut. Ciastka powinny dobrze urosnąć i być zarumienione. Wykładamy i jemy ;) Dzisiejsza muzyczka ode mnie ;) Gdy jej słucham przeżywam 7 minut dobrej "fazy" i wiele rozmyślam. Miłego weekendu
Gotuj Z MuzykąPierwsze mogą nie wyjść tak jak mi ale potem się wprawisz ;). Rogaliki można posmarować z wierzchu białkiem. Na blachę z papierem do pieczenia układamy rogaliki i pieczemy przez ok. 15 min do zarumienienia. I powtarzamy powyższe czynności do wyczerpania się ciasta. Rogale gotowe ;) Kolejna piosenka zespołu Kings Of Leon : Back Down South Pozdrowionka Michał
Gotuj Z Muzykąpiekarnik na 160C. Obłożyć blachę papierem do pieczenia . Masę rozłożyć na cztery koła o średnicy ok.14cm ( dwa koła wygładzić na płasko , a dwa następne pozostawić z delikatną górką). Piec przez ok.30 minut. 2.Krem: Zrobić budyń według przepisu. Wystudzić i utrzeć budyń z masłem. Krem gotowy ;) 3.Środek: Zrobić kisiel według przepisu. Pokroić owoce na drobne cząstki , pokropić cytryną (szczególnie
Gotuj Z Muzykązrazy ( do 10 minut). Następnie wykładamy je na blachę. Obieramy i kroimy cebulę w piórka i kładziemy ją na zrazy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia kostkę rosołową rozpuszczamy w kubku gorącej wody i podlewamy zrazy. Przepyszne zrazy gotowe ;) A dziś ode mnie nowa piosenka Foster The People
Gotuj Z MuzykąMazurek z masą kajmakową W końcu nadszedł ten cudny okres pieczenia mazurków. Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Jest dość proste do zrobienia, a przy okazji można wykazać się swoim talentem artystycznym ;) Składniki: ( na blachę 24x36 ) ciasto: - 300 g mąki pszennej - łyżka mąki ziemniaczanej - 180 g masła - 2 żółtka - 100 g cukru(...)przylepiać się do rąk. Następnie wkładamy je do lodówki na 2 godziny. 2. Nastawiamy piekarnik na 190 C . Na blachę o niskich ściankach wykładamy ciasto i rozprowadzamy. Pieczemy przez 12-15 minut. 3. Następnie na ciasto wykładamy masę i dekorujemy jak tylko chcemy ;) Przepyszne ciasto gotowe ;) Życzę wszystkim smacznego jajka i udanych świąt
Gotuj Z Muzykąwlewamy roztopione i wystudzone masło i ponownie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. MASA BUDYNIOWO - MALINOWA: 1 opakowanie budyniu malinowego na 3/4 l mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego na 3/4 l mleka 1 l mleka
Blondynka Gotuje